Registrera, avregistrera eller ändra livsmedelsanläggning
E-tjänst för registrering, avregistrering eller ändring av livsmedelsanläggning.
Om e-tjänsten
I denna e-tjänst kan du registrera:
- Att du startar ny livsmedelsanläggning.
- Att du tar över en livsmedelsanläggning.
- Att du ska göra en större/väsentlig förändring av din livsmedelsanläggning.
- Att din livsmedelsverksamhet ska upphöra eller har upphört.
Har du en verksamhet som kommer att finnas på olika platser, det vill säga en mobil livsmedelsanläggning, kan du ange fastighetsbeteckningen för den lokal du använder som förråd eller uppställningsplats alternativt fastighetsbeteckningen där du bor. Har du ingen anknytning till någon fastighet i kommunen, anger du Idrottslaget 4 vilket är den fastighet där Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen finns.
Är du osäker på om just din verksamhet ska registreras kontaktar du Livsmedelsenheten via Kontakt Linköping innan du skickar in din anmälan.
Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.
Till e-postformulär för Kontakt Linköping
Telefon:
013–20 60 00
Telefontid:
måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)
Start av verksamheten och Miljöavdelningens första kontroll
Din verksamhet får starta två veckor efter att Miljöavdelningens livsmedelsenhet har fått din anmälan, om inte Miljöavdelningen meddelar något annat.
- Startar du en ny verksamhet eller tar över en befintlig verksamhet utan att först ha registrerat den hos Miljöavdelningen så riskerar du att få betala en sanktionsavgift. Det är bygg- och miljönämnden som tar beslut om eventuell sanktionsavgift och avgiften tillfaller staten.
- Innan verksamheten öppnar ska lokalen uppfylla lagstiftningens krav och ett system för egenkontroll med rutiner ska finnas.
- När verksamheten har startat kommer Livsmedelsenheten på ett kontrollbesök. Då kontrolleras att verksamheten uppfyller lagkraven. Om det finns brister kan Livsmedelsenheten ge dig tid att åtgärda avvikelserna, förelägga dig att göra det, begränsa vad du får göra eller, om avvikelserna är allvarliga, förbjuda hela eller delar av verksamheten.
- För livsmedelskontrollen tas en timbaserad avgift ut. Avgiften för en vanlig kontroll utan avvikelser är i normala fall drygt 5000 kr.
Miljöavdelningen tar ut en timavgift för handläggning av anmälan. En vanlig anmälan brukar kosta runt 2500 kronor.