Ryd - Ostkupan 1, 2 med flera
Detaljplan i Ryd för Ostkupan 1, 2 med flera.
Under januari 2018 startade Stadsplaneringsavdelningen arbetet med att ta fram en ny detaljplan för delar av fastigheten Ostkupan 1, 2 och 14 i norra delarna av Ryd. Planområdet ligger söder om Rydsvägen och norr om hyresbolagets Studentbostäders befintliga hyreslägenheter.
Syftet med arbetet är att pröva möjligheten att förtäta/ändra markanvändningen för att möjliggöra nya bostäder. Arbetet med detaljplanen omfattar bland annat att utreda parkeringslösningar för befintliga och nya bostäder och påverkan på omgivande bebyggelse. Fastighetsägaren har angivit att efterfrågan på parkeringsplatser i stadsdelen är lägre än antalet tillgängliga parkeringar. Detaljplanens syfte är att möjliggöra förtätning av bostäder i 4 till 5 våningar i anslutning till befintlig bebyggelse. Detaljplanen syftar även till att skapa bostäder med mindre lägenheter som har ett strategiskt läge nära centrum och universitetet. Detta kan minska behovet av egen bil och även öka användandet av cykel och kollektivtrafik.
Förslaget till detaljplan med tillhörande utredningar finns att läsa under dokument nedan. Där finns även en länk till cityplanner, där du kan se förslaget till bebyggelse i en 3D-miljö.
Process
Detaljplanen handläggs med utökat förfarande enligt plan- och bygglagen 2010:900
Samråd pågick 26 november 2018-11 januari 2019. Samrådsmöte i form av öppet hus hölls den 5 december 2018. Granskning pågick 29 april-27 maj 2019.
Kommunfullmäktige antog detaljplanen den 5 november 2019 § 325. Protokollet med beslutet tillkännagavs på kommunens digitala anslagstavla den 19 november 2019.
Beslutet att anta detaljplanen överklagades och överlämnades i december 2019 till Mark- och miljödomstolen. Länsstyrelsen Östergötland beslutade i januari 2020, att upphäva kommunfullmäktiges antagandebeslut då de ansåg att planförslaget innebär påtaglig skada på riksintresse för totalförsvaret. Länsstyrelsens beslut överklagades till regeringen där beslutet om eventuellt upphävande fortfarande ligger för avgörande.
Antagande
Efter eventuella justeringar tar samhällsbyggnadsnämnden eller kommunfullmäktige upp detaljplaneförslaget för beslut om antagande. Det innebär att förslaget får bli verklighet. Efter att beslutet är antaget och protokollet är justerat finns beslutet publicerat på kommunens digitala anslagstavla under tre veckor.
Den som har lämnat synpunkter under samråd eller granskning och inte fått dem tillgodosedda, har rätt att överklaga beslutet att anta detaljplanen. En eventuell överklagan måste inkomma inom tre veckor från den dag då det justerade beslutsprotokollet har tillkännagetts på kommunens anslagstavla.
Om detaljplaneförslaget överklagas prövar Mark- och miljödomstolen om den som överklagat har rätt att motsätta sig beslutet och om beslutet ska upphävas eller inte. Om Mark- och miljödomstolen avvisar överklagan kan detaljplanen överklagas för vidare prövning av Mark- och miljööverdomstolen.
Vill du veta mer om stadsutvecklingsprocessens alla delar?
På sidan Stadsutvecklingsprocessen finns beskrivningar av hela processen och dess delar.
Dokument
Om du vill ta del av samrådsredogörelsen eller granskningsutlåtandet kan du kontakta Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen via e-postformulär nedan. Glöm inte att i meddelandefältet ange vilken detaljplan/handling det gäller och din e-postadress.
Till e-postformulär för Beställ samrådsredogörelse eller granskningsutlåtande
E-post: [email protected]
Kommunens projektledare
Kommunens planarkitekt för projektet är Frida Lindebäck. Om du har frågor om projektet skickar du dem till vårt kontaktcenter Kontakt Linköping, som svarar på dina frågor direkt eller hänvisar dig till rätt person.
Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.
Till e-postformulär för Kontakt Linköping
Telefon:
013–20 60 00
Telefontid:
måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)