Hoppa till huvudinnehåll

Berga - Laken 3 och 5 med flera (Berga centrum)

Nu tar vi fram en ny detaljplan för att utveckla Berga centrum till ett trivsamt, levande och tryggt centrumområde. Med en blandning av bostäder, service och kommersiella verksamheter.

Kartbild med planområdet markerat

Röd markering i kartan visar planområdet. Karta: Linköpings kommun

Bakgrund

Syftet med den nya detaljplanen är att utveckla Berga centrum till en välfungerande, levande och trygg plats. Berga centrum ska bli en naturlig mötesplats med vardagsnära service för de som bor i närheten eller besöker området.

Idag finns platser som upplevs som otrygga vid centrumet så ett stort fokus kommer att läggas på att skapa en trygg och inbjudande miljö för alla människor, under dygnets alla timmar.

ICA fastigheter som äger centrumet vill gärna utveckla det. Kommunen är också positiv till det och för att möjliggöra det tas en ny detaljplan fram.

För att ta ett helhetsgrepp kring området runt Berga centrum har även närliggande områden som parkeringar, gator och bensinstationen på andra sidan Vistvägen tagits med i arbetet. Viktiga frågor att utreda under detaljplanearbetet är bland annat placering av byggnader och torg, höjder och storlek på byggnaderna, parkeringslösningar, trafik och logistik.

I detaljplanen ingår:

  • Laken 3 och 5 (centrumbyggnader samt parkeringsytor)
  • Lagunen 1 (markparkeringar längs med Vistvägen)
  • Laken 4 (asfaltsytor och gräsytor)
  • Tändstiftet 1 (bensinstation)
  • Del av Vimanshäll 1:1 och del av Österberga 1:1 (Allmän plats, det vill säga bland annat omkringliggande gator)
  • Lagerkransen 2 (elnätsstation)

Sammanfattning av förslaget

Förslaget till ny detaljplan innebär att stora delar av centrumet byggs om. Förslaget innebär att Berga centrum får sex nya byggnader och att en byggnad behålls och utvecklas.

En av centrumbyggnaderna, som idag innehåller bland annat en vårdcentral, kommer att rivas och ersättas av flerbostadshus med lokaler i bottenvåningen, för verksamheter som till exempel restaurang.

Centrumbyggnaden som idag bland annat innehåller en matbutik och apotek, kommer att byggas om. Förslaget innebär att verksamheterna får sina entréer direkt från gatan. Förhoppningen är att detta leder till att platsen upplevs som mer livfull och befolkad.

På byggnadens södra sida skapas bostäder för att dagens “baksida” av centrumbyggnaden ska bli en levande och trivsam del av centrumet. Berga centrum kommer då att vända sig mer ut mot omgivningarna istället för att vara mer inåtvänt. Matbutikens lastgård kommer att byggas in för att upplevas mer som en del av byggnaden och öka den upplevda tryggheten.

Förslaget innebär att cirka 300 nya bostäder och lokaler för handel och service skapas i nya och renoverade byggnader. Förslaget innehåller även två nya torg och flera mötesplatser vid centrumet.

Flygbild där fem av de nya byggnaderna finns inlagda.

Visionsbild över Berga centrums utveckling enligt förslaget. Vy åt söder. De nya och ombyggda byggnaderna i beige. Kvarter 7 saknas i bilden. Bild: Liljewall arkitekter

Skiss över området och de olika kvarteren i förslaget.

Situationsplan för området, med de olika kvarteren markerade.

Torg, mötesplatser och växtlighet

Förslaget innebär att två nya torg skapas. Ett torg skapas sydväst om korsningen mellan Söderleden och Vistvägen. Det andra torget skapas vid infarten till centrumet, på den östra delen av dagens parkeringsyta.

Torgytorna har placerats mot Söderleden och busshållplatserna för att skapa ytor där många rör sig. Befolkade platser upplevs ofta som tryggare. Utöver de två torgen kommer det även att skapas platser för vistelse runt om i centrumet - vid verksamheternas entréer och på bostadsgårdarna.

Förslaget innebär att en del träd kommer behöva tas bort, men också att nya planteras.

Kvarter 1 - korsningen Söderleden och Hovetorpsgatan

Här föreslås en ny byggnad på sex våningar som ska innehålla vårdcentral och tandläkarmottagning. I bottenvåningen skapas lokaler för verksamheter som handel eller restaurang. I byggnaden kan det också bli kontor. 

Under byggnaden kommer det att finnas ett garage för kunder, besökare och personal.

Bilden visar området kring markplan på ett flerbostadshus. Grönska och sittplatser runtom huset.

Visionsbild över kvarter 1 från Söderleden, enligt förslaget. Bild: Liljewall arkitekter

Kvarter 2 - nuvarande centrumbyggnad med matbutik, apotek med mera

Den befintliga centrumbyggnaden som idag bland annat innehåller en matbutik, apotek och restauranger ska finnas kvar, men renoveras och byggas om. Efter ombyggnationen ska verksamheterna ha sina entréer direkt från gatan, istället för dagens invändiga galleriagång. Syftet med förändringen är att skapa en plats som upplevs som mer livfull och befolkad.

Norr om byggnaden (på framsidan mot Söderleden) kommer en trevlig yta för vistelse att skapas. Här kommer det bland annat att finnas sittplatser och växtlighet.

Kunder kommer att kunna parkera på den befintliga markparkeringen framför byggnaden, vid Söderleden ochi garaget i kvarter 1. Matbutikens lastgård kommer att byggas in in för att upplevas mer som en del av byggnaden och öka den upplevda tryggheten på platsen.

På byggnadens södra sida skapas bostäder i en våning med entréer direkt utifrån. Detta tillskott är viktigt för att förändra baksidan av centrumbyggnaden till en levande och trivsam del av centrumet.

Det befintliga garaget under byggnaden kommer att användas till parkering för bilar och cyklar för boende i kvarter 3. Garaget kommer enbart att vara tillgängligt för behöriga.

Bild på centrumbyggnaden för Berga centrum. Byggnaden i en våning. Framför huset finns grönska och parkering för cyklar och bilar. Längre bak i bilden syns flerbostadshus i flera våningar.

Visionsbild över norra delen av kvarter 2 enligt förslaget, i bakgrunden syns kvarter 3. Bild: Liljewall arkitekter

Bilden visar flerbostadshus i en våning. Entréer till bostäder, garage och lådcykelpool. I förgrunden syns gång- och cykelväg och grönska. Bakom huset syns flerbostadshus i flera våningar.

Visionsbild över södra delen av kvarter 2 enligt förslaget. Bild: Liljewall arkitekter

Kvarter 3 - två bostadshus ersätter befintlig centrumbyggnad

Den befintliga centrumbyggnaden som bland annat innehåller vårdcentral och tandläkare kommer att rivas. Förslaget innebär att två nya bostadshus ska byggas, på fem till åtta våningar. Bostäderna kommer att få balkonger mot Söderleden, Ridderstads gata, torg och centrumets parkeringsyta, vilket skapar närvaro och överblick över centrumområdet.

I bottenvåningarna skapas lokaler för verksamheter, som handel eller restaurang.

De boendes parkering för bilar kommer att finnas i garage under kvarter 2.

Bilden visar centrumområdet. I förgrunden syns ett flerbostadshus i flera våningar, centrumparkeringen och grönska.

Visionsbild över kvarter 3 från Söderleden, enligt förslaget. Bild: Liljewall arkitekter

Bilden visar flerbostadshus i flera våningar. Intill huset syns gräsmatta och gång- och cykelvägar.

Visionsbild över kvarter 3 från Ridderstads gata, enligt förslaget. Bild: Liljewall arkitekter

Kvarter 4 - vid Hovetorpsgatan, söder om kvarter 1

Förslaget innebär att ett nytt bostadshus i åtta våningar byggs i den norra delen av en befintlig bostadsgård. Det nya bostadshuset bidrar till att skapa en mer privat bostadsgård för de boende. Vissa av bostäderna kommer att ha fönster mot baksidan av kvarter 1, vilket skapar närvaro och överblick över ytan.

De boendes parkering för bilar kommer att finnas på befintlig markparkering mellan Vistvägen och Hovetorpsgatan.

Kvarter 5 - mellan Vistvägen och Hovetorpsgatan

Förslaget innebär att ett nytt bostadshus i åtta våningar byggs på en del av den befintliga markparkeringen mellan Vistvägen och Hovetorpsgatan, vid busshållplatsen på Vistvägen. En liten bostadsgård kommer att skapas på södra sidan av byggnaden.

I bostadshusets bottenvåning skapas en verksamhetslokal. Lokalen kommer att vara vänd mot det nya torg som skapas i korsningen.

De boendes parkeringar för bilar kommer att finnas på befintlig markparkering intill.

Visionsbild över kvarter 5 enligt förslaget, från korsningen Söderleden och Vistvägen. Kvarter 1 och kvarter 3 syns längre bak i bilden. Bild: Liljewall arkitekter

Kvarter 6 - söder om kvarter 2

I kvarter 6 föreslås ett nytt bostadshus i sex våningar. Den nya byggnaden bidrar till att befolka det som idag är en otrygg baksida på centrumbyggnaden. På platsen finns idag en gräsyta med trädplanteringar.

De boendes parkering för bilar kommer att finnas på befintlig markparkering mellan Vistvägen och Hovetorpsgatan.

Bild på flerbostadshus i flera våningar. Runtom huset finns gång- och cykelvägar, grönska, människor som rör sig och befintliga byggnader.

Visionsbild över kvarter 6 enligt förslaget. Bild: Liljewall arkitekter

Kvarter 7 - öster om Vistvägen, vid befintlig bensinmack

Vid korsningen Vistvägen och Söderleden finns idag en bensinstation. I förslaget till den nya detaljplanen föreslås det att besinmacken ska rivas och ersättas av ett bostadshus i fyra till sex våningar. Byggnadens entré kommer att placeras på hörnet vid korsningen Söderleden och Vistvägen.

Byggnadens höjd trappas ner mot intilliggande radhus. De boendes parkering för bilar och cyklar kommer att finnas i parkeringsgarage under byggnaden. Infart till parkeringsgaraget sker från söder via Högdalsgatan. Ovanpå garaget skapas en bostadsgård i samma nivå som intilliggande grönområde.

Bild från 3D-modellen. Bilden visar ny bebyggelse i området som block. I bilden syns även befintliga byggnader, grönska och vägar.

Bild från 3D-modell över förslaget. Till vänster i bild syns kvarter 7, vid korsningen Vistvägen och Söderleden. Bild: Linköpings kommun

Förslaget i 3D

 Frågor och svar

ICA fastigheter som äger centrumet vill gärna utveckla det. Kommunen är också positiv till det och för att möjliggöra det tas en ny detaljplan fram. Syftet med den nya detaljplanen är att utveckla Berga centrum till en välfungerande och trygg stadsdel. Berga centrum ska bli en naturlig mötesplats med vardagsnära service för de som bor i närheten eller besöker området.

För att ta ett helhetsgrepp kring området runt Berga centrum har även närliggande områden som parkeringar, gator och bensinstationen tagits med i arbetet. Viktiga frågor att utreda under detaljplanearbetet är bland annat parkeringslösningar, trafik, logistik, placering av byggnader och torg, höjder och storlek på byggnaderna. Idag finns platser som upplevs som otrygga vid centrumet så ett stort fokus kommer att läggas på att skapa en trygg och inbjudande miljö för alla människor under dygnets alla timmar.

Genom att skapa en centrummiljö med fler bostäder och ett varierat innehåll blir området mer levande och upplevs som tryggare. Fler bostäder i centrumet leder till att fler människor rör sig där under större del av dygnet än idag. Fler bostäder med fönster och entréer mot centrumet innebär också att fler personer har koll på vad som händer, vilket leder till att platsen upplevs som tryggare.

Byggnader och allmänna ytor placeras för att öka tryggheten. Det är viktigt med en god orienterbarhet och överblickbarhet. 

Nya torgytor bidrar till nya trygga mötesplatser för alla..

Kommunen och exploatörernas förhoppning är att utvecklingen av Berga centrum kan leda till att den upplevda tryggheten förbättras. Det kan bli en nystart för Berga centrum som ett välfungerande stadsdelscentrum under många år framöver.

Ja, i samband med att vi startade arbetet med detaljplanen i maj och juni 2022 frågade vi hur de som bor i närheten eller brukar vistas vid Berga centrum vill att det ska vara där i framtiden. Vi publicerade ett digitalt frågeformulär för att fånga upp synpunkter och ordnade två träffar i Berga centrum där vi träffade många på plats. Tack för alla tankar och idéer som ni lämnade till oss!

De flesta som lämnade synpunkter och idéer tyckte att det är roligt att det ska hända något med området runt Berga centrum och ser fram emot att det ska fräschas upp och moderniseras. Det har också kommit in många tankar och önskemål om vackra och trevliga utemiljöer, bättre lösningar för trafik och parkering, ökad trygghet, fler platser att mötas på, ett café, fler restauranger, mer service och fler butiker. 

Vi har tagit med oss de tankar och idéer som vi fick in i arbetet med ett förslag till en ny detaljplan.

Nya torgytor bidrar till nya trygga och trivsamma platser att vistas på för alla. De nya torgen placeras vid de stråk (vägar och gator) där människor rör sig för att de ska upplevas som trygga.

Förslaget innebär trivsamma och trygga miljöer som är mer genomtänkta och tas om hand bättre än dagens stora öppna asfalterade ytor.

Bostadshusen planeras bli mellan 4 och 8 våningar. De hus som ska innehålla centrum, vård och kontor planeras bli mellan 1 och 6 våningar. Byggnadernas höjd, storlek och utseende har anpassats för att passa in i området samtidigt som det tillför något nytt.

Den preliminära tidplanen är att byggnationen ska starta i början av 2026. Tanken är att kvarter 1 som kommer innehålla vårdcentral och tandläkare ska byggas först, därefter följer de nya bostadshusen. Tanken är att de allmänna platserna, som torgen ska byggas ut när de nya byggnaderna är klara.

Det är ett stort och komplext projekt att bygga ut nya Berga centrum och vi uppskattar att det kommer att pågå till ungefär år 2033.

När bostäderna kommer vara klara är svårt att svara på. Det beror på flera olika aspekter som kommunen inte styr över.

Nej, planen är att Ica-butiken kommer att vara öppen som vanligt. Den stora centrumbyggnaden (där Ica ligger) ska bevaras, men renoveras och få en annan disposition. Lastgården kommer att byggas in och bostäder kommer att byggas till på byggnadens baksida.

Under arbetet med den nya detaljplanen har Ica tillsammans med kommunen utrett flertalet olika alternativa placeringar och lösningar för butiken, med tillhörande parkeringar och logistiklösningar. Utredningarnas resultat visar att den bästa lösningen är att behålla den befintliga byggnaden, för att skapa de bästa förutsättningarna för ett centrum med motsvarande service som idag. Det ligger också väl i linje med Icas hållbarhetsmål om att i så stor utsträckning som möjligt behålla, istället för att riva och bygga nytt.

Ica kommer att planera byggnationen så att det blir så lite störningar som möjligt.

Bostäderna i kvarter 3 kommer ha sina parkeringar i befintligt parkeringsgarage under byggnaden där Ica-butiken ligger. Nya entréer och trapphus med hissar kommer att skapas till det befintliga parkeringsgaraget för att göra det mer tillgängligt för de boende i kvarter 3.

Bostäderna i kvarter 4, 5 och 6 kommer ha sina parkeringar på markparkeringen vid Vistvägen och på en ny markparkering vid Hovetorpsgatan. Bostäderna i kvarter 7 kommer ha sina parkeringar i garage under byggnaden. 

Det kommer finnas parkeringsplatser på ytan framför Ica-butiken precis som idag. Det kommer också finnas parkeringsplatser för kunder och besökare i parkeringsgarage under kvarter 1, det vill säga byggnaden där vårdcentral och tandläkare kommer att finnas.

Det befintliga huset med bland annat vårdcentral och tandläkare är i stort behov av underhåll. Då lokalerna inte uppfyller hyresgästernas behov till fullo ser Ica möjlighet att dels skapa bättre lokaler och dels göra platsen tryggare genom att utveckla bostäder på platsen. Det innebär också att vi kan få färre otrygga baksidor som idag upplevs som otrygga.

En ny centrumbyggnad föreslås byggas på den yta som idag är parkering, vid korsningen Söderleden och Hovetorpsgatan. Tanken är att vårdcentral och tandläkare ska flytta till denna byggnad, det finns även plats för familjecentral och kontor.

Vi har tagit fram solstudier för att visa solljusförhållandena under tre tillfällen under året (mars, juni, september). Studien visar att vissa av de intilliggande radhusen kan komma att skuggas under delar av eftermiddag och kväll vissa delar av året. Den nya byggnaden placeras så nära Söderleden och Vistvägen som möjligt för att få ett större avstånd till omkringliggande bebyggelse, och har anpassats i höjd utifrån den lägre radhusbebyggelsen.

Trafiken till kvarter 7 (nuvarande bensinstation) kommer köra in via Älgvägen och Högdalsgatan. Möjligheten att köra in och ut på Söderleden kommer att tas bort. Det kommer inte rymmas så många bostäder i byggnaden och därmed kommer det inte att bli så många fordon som ska köra dit.

Frågan om att stänga av Söderleden för genomfartstrafik till Braskens Bro hanteras inte i denna detaljplan. Söderledens framtid är en stor fråga som behöver hanteras i ett separat projekt framöver. Förändringar i vägnätet får större påverkan på trafikflöden än bara i det aktuella området.

Just nu analyserar Linköpings kommun hela stadens trafiknät utifrån Ostlänkens dragning och den nya centralstationens läge, och den stora påverkan som det kommer att få på stadens vägar, både under byggtiden och senare när den är färdigbyggd. Alla dessa förändringar kommer att ingå i ett tillägg till översiktsplanen som kommer att gå ut på samråd under senare delen av 2025.

I Översiktsplan för Linköpings ytterstad är inriktningen för Söderleden att begränsa genomfartstrafiken mellan Vistvägen och Brokindsleden och att omvandla sträckan mellan Haningeleden och Vistvägen till ett urbant stråk.

Omvandlingen av Söderleden genom Berga till ett urbant stråk med en förändrad vägsektion och lägre hastighet är fortfarande aktuell. Om det blir något ändrat ställningstagande om begränsningen av genomfartstrafiken på den östra delen av Söderleden så kommer det att tas upp i tillägget till översiktsplanen.

Marken kommer att saneras innan det nya bostadshuset får börja byggas.

Process

Samråd ägde rum 29 maj-12 juli 2024. Öppet hus hölls utanför Berga centrum den 10 juni. Detaljplanen handläggs med utökat förfarande enligt plan- och bygglagen 2010:900.

Processen för när en detaljplan tas fram. Visar det femte skedet av nio bearbetning.

Bearbetning

Synpunkter som kommer in under samrådet kan leda till att detaljplaneförslaget bearbetas. Det innebär att detaljplaneförslaget omarbetas för att bättre anpassas till platsens förutsättningar. Kommunen svarar på inkomna synpunkter i en så kallad samrådsredogörelse.

Vill du veta mer om stadsutvecklingsprocessens alla delar?

På sidan Stadsutvecklingsprocessen finns beskrivningar av hela processen och dess delar.

Planhandlingar

Planeringsunderlag

Planeringsunderlag att beställa

Dokumenten nedan är inte tillgänglighetsanpassade dokument, dvs de kan inte läsas upp av en skärmläsare och publiceras därför inte på webbsidan. För att ta del av dokumenten använd e-postformuläret Beställ utredning.

  • Geoteknisk undersökning
  • Miljöteknisk markundersökning 
  • Kompletterande miljöteknisk markundersökning Laken 4
  • Trädinventering och vitualitetsbedömning
  • Parkering och mobilitetsbedömning
  • Kompletterande trädinventering och vitualitetsbedömning
Beställ utredning

Om du vill ta del av utredningarna kan du kontakta Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen via e-postformulär nedan. Glöm inte att i meddelandefältet ange vilken detaljplan och utredning det gäller och din e-postadress.

Till e-postformulär för Beställ utredning

E-post: [email protected]

Så ska Berga och Linköping utvecklas

Kommunens projektledare

Kommunens planarkitekt för projektet är Filippa Blomberg. Om du har frågor om projektet skickar du dem till vårt kontaktcenter Kontakt Linköping, som svarar på dina frågor direkt eller hänvisar dig till rätt person.

Kontakt Linköping

Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)

Senast uppdaterad den 29 juli 2024