Hoppa till huvudinnehåll

Skäggetorp - Gåsen 3 med flera

Arbete pågår med att ta fram en ny detaljplan för att kunna bygga en blandning av flerbostadshus och radhus. Förslaget är på samråd 1 november-13 december 2024.

Kartbild med detaljplaneområdet markerat.

Kartbild med detaljplaneområdet markerat. Klicka på bilden för att se den i större format.

Sammanfattning av förslaget

Förslaget innehåller cirka 100 bostäder. Av dessa är cirka 85-90 hyreslägenheter i flerbostadshus och 13 radhus. Radhusen planeras att upplåtas med en hyrköpsmodell. Det innebär att hyresgäster först hyr sitt radhus och att de senare får möjlighet att köpa bostaden.

De flesta husen föreslås byggas på den stora parkeringsytan vid Nygårdsvägen. Husen som ska byggas på parkeringen består av tre flerbostadshus i fyra till fem våningar och sex radhus i två våningar uppdelat i två huskroppar. Byggnaderna placeras så att en skyddad bostadsgård bildas mellan husen. På bostadsgården ska det finnas plats för lek och grönska där de som bor i området kan umgås. En radhuslänga föreslås också byggas på en gräsyta längre in i området, vid förskolan. Varje radhus har tillgång till en egen trädgård.

Förslaget innebär att parkeringsplatser tas bort när en del av den stora parkeringsytan bebyggs med bostäder. Nya parkeringsplatser byggs i andra delar av området. Parkering för boende och besökare samordnas i norra delen av planområdet. Genom att ersätta del av parkeringarna med bostäder främjas en mer levande och sammanhållen stadsmiljö. 

Trädalléerna längs gatorna ska bevaras.

Aktuellt område omfattas av Översiktsplan för staden Linköping, 2010 och är utpekat som ett område där förtätning, vad gäller bostäder med inslag av verksamheter, kan bli aktuell.

Bilden visar ett perspektiv i ögonhöjd.

Bilden visar ett perspektiv i ögonhöjd.

IllustrationplanIllustrationsplan

Förslaget i 3D

Frågor och svar

Förslaget innehåller cirka 100 bostäder. Av dessa är cirka 85-90 lägenheter och 13 radhus. De flesta husen byggs på den stora parkeringsytan vid Nygårdsvägen, och en radhuslänga byggs på en gräsyta längre in i området, vid förskolan.

Flerbostadshusen föreslås vara 4-5 våningar höga och radhusen 2 våningar.  

Under planarbetet har en skuggstudie gjorts som visar att de föreslagna byggnaderna inte påverkar befintlig bebyggelse negativt.

Lägenheterna är tänkta att vara hyresrätter. Radhusen planeras att upplåtas med en hyrköpsmodell. Det innebär att hyresgäster först hyr sitt radhus och att de senare får möjlighet att köpa bostaden.

Förslaget innebär att en del parkeringsplatser tas bort för att ge plats åt bostäderna på den stora parkeringsytan. Nya parkeringsplatser ska skapas i andra delar av området. De befintliga garagen planeras att rivas och i förslaget ingår två nya carportlängor. Totalt sett minskar antalet parkeringsplatser inom planområdet med cirka 100 platser. Under planarbetet gjordes en undersökning av parkeringsbeläggningen som visade att det finns en överkapacitet, vilket innebär att det redan finns fler platser än vad som behövs. Parkeringsplatserna bedöms därför räcka till trots minskningen.

De som hyr parkeringsplatser i området kommer att få information i god tid innan byggstart. Stångåstaden ansvarar för parkeringsuthyrningen.

Parkeringsytorna i Skattegården är gemensamma för Stångåstadens bostadsbestånd vilket innebär att de parkeringar som finns inom planområdet blir en del av det totala parkeringsbeståndet. Om det inte finns plats på den närmaste parkeringsytan kan de som bor i området därför ha möjlighet att hyra en parkeringsplats någon annanstans inom Skattegården.

Planförslaget är baserat på det planprogram för Skäggetorp som togs fram 2017. Under arbetet med planprogrammet genomfördes flera dialogaktiviteter kring stadsdelens utveckling, såsom workshops med fokusgrupper bestående av boende och verksamma i Skäggetorp, öppet hus där besökare fick möjlighet att framföra synpunkter, samt en enkätundersökning.

Ett samråd genomförs nu för detaljplaneförslaget. Under samrådet har alla möjlighet att lämna formella synpunkter på det förslaget. Samrådet är det första tillfället att ta ställning till detaljplanen. Efter samrådet bearbetas förslaget och ett nytt tillfälle att lämna synpunkter ges vid granskning av detaljplanen. Därefter sker eventuella bearbetningar innan detaljplanen antas. För att ha rätt att överklaga en plan behöver synpunkter lämnas skriftligt senast under granskning.

Samråd pågår nu, granskning planeras i kvartal 2, 2025, antagandet av detaljplanen planeras bli kvartal 3, 2025, laga kraft, tidigast kvartal 4, 2025 och byggtid beräknas då bli 2026-2030.                       

Först när en detaljplan vunnit laga kraft kan byggaktören söka de lov och tillstånd som behövs för byggstart. Stångåstaden planerar att börja bygga radhusen när detaljplanen har vunnit laga kraft. Efter att radhusen har byggts planeras flerbostadshusen att byggas.

Om allt går som planerat beräknas det vara klart under 2030.  

Samråd pågår

Samråd pågår 1 november-13 december 2024. 

Planhandlingarna finner du under rubriken Planhandlingar. Under samrådstiden finns planhandlingarna även utställda hos Kontakt Linköping på Huvudbiblioteket.

Välkommen på öppet hus

Måndagen den 18 november är du välkommen på öppet hus om detaljplanen, representanter från kommunen finns på plats och då kan du få mer information om planen, ställa frågor och lämna synpunkter.

Tid: måndagen den 18 november, klockan 16:00-19:00

Plats: Stångåstadens lokal, Skattegården 33 i Skäggetorp

Synpunkter

Synpunkter på planförslaget lämnas skriftligen till samhällsbyggnadsnämndens diarium, via post eller e-post senast den 13 december 2024.

Samhällsbyggnadsnämndens diarium

Glöm inte att i meddelandefältet ange vilken detaljplan det gäller och din postadress.

Till e-postformulär för Lämna synpunkter på detaljplanen

E-post: [email protected]

Postadress: Linköpings kommun, Samhällsbyggnadsnämndens diarium, 58181 Linköping

Process

Detaljplanen handläggs med standardförfarande enligt Plan- och bygglagen 2010:900. 

illustrering av processen för när en detaljplan tas fram. Det fjärde skedet av nio är Samråd.

Samråd

När detaljplaneförslaget går ut på samråd skickas information ut till berörda personer, myndigheter med flera som kan behöva tycka till. I de flesta fall kungörs förslaget på kommunens digitala anslagstavla och i dagstidningar, vilket betyder att vi informerar om förslaget. Under samrådet finns detaljplaneförslaget tillgängligt för allmänheten hos Kontakt Linköping på Huvudbiblioteket.

Samrådet pågår i tre till sex veckor. Under samrådet finns det möjlighet att lämna in skriftliga synpunkter på detaljplaneförslaget.

Vill du veta mer om stadsutvecklingsprocessens alla delar?

På sidan Stadsutvecklingsprocessen finns beskrivningar av hela processen och dess delar.

Planhandlingar

Planeringsunderlag

Planeringsunderlag att beställa

Dokumenten nedan är inte tillgänglighetsanpassade dokument, dvs de kan inte läsas upp av en skärmläsare och publiceras därför inte på webbsidan. För att ta del av dokumenten använd e-postformuläret Beställ utredning.

  • Bullerberäkning
  • Dagvattenutredning
  • Markteknisk undersökningsrapport
  • Trädinventering
  • Översiktlig geoteknisk- och miljöteknisk markundersökning
  • Projekterings PM - Geoteknik
  • Riskanalys
  • Rotkartering
Beställ utredning

Om du vill ta del av utredningarna kan du kontakta Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen via e-postformulär nedan. Glöm inte att i meddelandefältet ange vilken detaljplan och utredning det gäller och din e-postadress.

Till e-postformulär för Beställ utredning

E-post: [email protected]

Kommunens projektledare

Kommunens kontaktperson för projektet är gruppchef Lisa Setterdahl. Om du har frågor om projektet skickar du dem till vårt kontaktcenter Kontakt Linköping, som svarar på dina frågor direkt eller hänvisar dig till rätt person.

Kontakt Linköping

Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)

Så ska Skäggetorp och Linköping utvecklas

Senast uppdaterad den 1 november 2024