Hoppa till huvudinnehåll

Stjärnorp - Roxenbaden

Detaljplan i Stjärnorp för Roxenbaden avslutas.

Karta över detaljplaneområdet

Detaljplanen avslutas

Den 25 maj 2022 beslutade Samhällsbyggnadsnämnden att inte fortsätta arbetet med en detaljplan för Stjärnorp-Roxenbaden. Kommunen bedömer att det inte är möjligt att ta fram en ny detaljplan för hela Roxenbaden då det skulle kräva kommunalt huvudmannaskap. Det är också för stor osäkerhet kring om övriga överklagade frågor skulle kunna justeras i den mån att detaljplanen skulle kunna antas och vinna laga kraft. Möjligheten finns för de samfälligheter och vägföreningar som internt är överens kring exempelvis fortsatt enskilt huvudmannaskap, vägbredder och avstyckning av fler fastigheter, att skicka in en ansökan till kommunen om planbesked, det vill säga önskan om att upprätta detaljplan för samfällighetens område. 

Berörda fastighetsägare kommer efter nämndens möte att få ett informationsbrev med mer information om vad deras beslut innebär.

Läs med om kommunens analys och underlag för samhällsbyggnadsnämndens beslut

Bakgrund

Detaljplanen togs fram med normalt planförfarande enligt plan- och bygglagen 1987:10. 

Samråd pågick 25 januari-7 mars  2018. Informations- och samrådsmöte hölls 7 februari 2018. Utställning av detaljplan pågick 28 juni-18 augusti 2019. I plan- och bygglagen 1987:10 benämns granskning som utställning. Innebörden är densamma.

Samhällsbyggnadsnämnden antog detaljplanen den 11 december 2019 § 215. Protokollet med beslutet tillkännagavs på kommunens digitala anslagstavla den 18 december 2019.

Beslutet att anta detaljplanen överklagades. Ärendet överlämnades till Mark- och miljödomstolen i Växjö som den 23 juni 2021 beslutade att upphäva antagandet. Kommunen överklagade Mark- och miljödomstolens beslut att upphäva detaljplanen till Mark- och miljööverdomstolen. Mark- och miljööverdomstolen beslutade att ej ta upp ärendet för prövning och ärendet har nu slutligt avgjorts. Beslutet att anta detaljplanen är därmed upphävt. Det innebär att tidigare gällande detaljplaner eller områden utan detaljplan fortsätter att vara gällande.

Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

För att bygga ut det allmänna vatten och avloppsnätet finns inget formellt krav på detaljplan. 

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen anser att området behöver förses med allmän vatten- och avloppsanläggning, även sedan beslut att anta ny detaljplan upphävts.

Kommunen och Tekniska verken har genomfört en utredningn angående utbyggnad VA-nätet i Roxenbaden. Den 5 december 2023 tog kommunfullmäktige beslut om VA-nätet ska byggas ut. 

Ett verksamhetsområde är ett geografiskt avgränsat område där allmänt vatten och avlopp och ibland även dagvatten ska anläggas. Ett verksamhetsområde syftar till att säkerställa att vattenförsörjning och avlopp ordnas i ett större sammanhang, om det behövs med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön. Inom verksamhetsområdet är VA-huvudmannen i kommunen skyldig att förse alla fastigheter med vatten och avlopp. VA-huvudmannen i Linköpings kommun är Tekniska verken i Linköping AB.

Fastighetsägaren inom ett verksamhetsområde är i sin tur skyldig att betala anläggningsavgift när vatten- och avloppsnätet VA-nätet är utbyggt och det finns en förbindelsepunkt att ansluta fastigheten till.

Det är Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen tillsammans med VA-huvudmannen som planerar vilka områden som VA-nätet ska byggas ut i, kommunfullmäktige tar sedan beslut i frågan. Kommunen ska bedöma vilka konsekvenser som riskerar att uppstå på sikt om alla fastigheter/tomter inom bebyggelsegruppen skulle ha lokala enskilda lösningar.

Kommunfullmäktige ger sedan Tekniska verken i uppdrag att göra utbyggnaden av ledningsnätet och upprätta en förbindelsepunkt vid tomtgräns för varje fastighet inom området. När förbindelsepunkten är klar faktureras fastighetsägaren för anläggningsavgiften enligt gällande prislista.

2017 antogs VA-policy för landsbygden (vatten- och avloppspolicy för landsbygden) samt Riktlinjer för vatten och avloppsplanering. Till policyn hör en VA-utbyggnadsplan med prioriterade orter som ska få allmänt vatten och avlopp inom den närmaste 15-årsperioden.

Roxenbaden är en av de mest prioriterade bebyggelseområden där allmänt vatten och avlopp behöver byggas ut.

Kommunens ansvar för utbyggnad av VA regleras av lag (2006:412) om allmänna vattentjänster. 

Lagen anger att kommunen har en skyldighet att förse invånarna med hälsosamt dricksvatten, att minska utsläppen och att skydda sjöar och vattendrag för framtida generationer, om det med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön behövs i ett större sammanhang för en viss befintlig eller blivande bebyggelse.

Sedan 2012 finns ett miljötillstånd för att lägga sjöledningar för avlopp från Berg till Roxenbaden. Kommunen har ansökt och beviljats förlängd utförandetid av sjöledningar för vatten och avlopp, tillståndet gäller fram till 2027-07-27. Kommunen gör bedömningen att vatten och avlopp behöver byggas ut till Roxenbaden.

Innan utbyggnad av vatten och avlopp kan starta ska ett verksamhetsområde för vatten och avlopp fastställas i kommunfullmäktige. Verksamhetsområdet bedöms komma att fastställas under 2023. Efter beslut kommer Tekniska verken i Linköping AB starta projektering och VA-utbyggnad. VA-utbyggnad bedöms kunna starta 2025.

Frågor och svar

För boende i Roxenbaden idag gäller olika regler beroende på inom vilken del av Roxenbaden som ni har fastigheter. Antingen omfattas ni av gällande detaljplan eller ingen detaljplan och kan med dessa som grund söka eventuellt bygglov, marklov och så vidare. Eftersom kommunen inte längre har ett pågående detaljplaneärende för området finns det inget formellt stopp för att söka bygglov inom området. 

Frågan om vad som är möjligt/inte möjligt för bygglov är beroende på vad som söks för. Bygglov som genererar ökat utsläpp av avloppsvatten kommer endast att kunna beviljas sedan fastighet anslutits till det allmänna vatten- och avloppsnätet.

För nybyggnation kommer inte tillstånd till nya enskilda avloppsanläggningar ges eftersom allmänt vatten- och avloppsutbyggnad är planerad. Är det en befintlig avloppsanläggning som är utdömd kan ett tidsbegränsat tillstånd, efter riskanalys, ges av Miljöavdelningen. Detta kommer att göras i samråd med Tekniska verken.

Alla åtgärder på avloppsanläggningar kräver tillstånd eller anmälan, oavsett om de är nya eller befintliga.

 

I takt med att Linköpings kommun växer beslutas det också att det allmänna ledningsnätet för VA ska byggas ut. Kommunens ansvar för utbyggnad av allmänt VA regleras av lag (2006:412) om allmänna vattentjänster. Syftet är att förse alla med hälsosamt dricksvatten, samt att minska utsläppen och skydda sjöar och vattendrag för framtida generationer. Områden med 20–30 hus bedöms vara sådana som omfattas av lagstiftningen.

Kommunfullmäktige beslutar om områdets utsträckning.

Ett verksamhetsområde är ett geografiskt avgränsat område där VA ska gå genom det allmänna dricksvatten- och avloppsledningsnätet. Ett verksamhetsområde är till skydd för miljön och/eller människors hälsa. Inom verksamhetsområdet är VA-huvudmannen i kommunen skyldig att förse alla fastigheter med vatten och avlopp. VA-huvudmannen i Linköpings kommun är Tekniska verken i Linköping AB.

Fastighetsägaren inom ett verksamhetsområde är i sin tur skyldig att betala anläggningsavgift när VA-nätet är utbyggt och det finns en förbindelsepunkt att ansluta fastigheten till.

Det är Linköpings kommun som planerar och tar beslut om i vilka områden som VA-nätet ska byggas ut. Kommunen ska bedöma vilka konsekvenser som riskerar att uppstå på sikt om alla fastigheter/tomter inom bebyggelsegruppen skulle ha lokala enskilda lösningar. Kommunfullmäktige ger sedan Tekniska verken i uppdrag att göra utbyggnaden av ledningsnätet och upprätta en förbindelsepunkt vid tomtgräns för varje fastighet inom området. När förbindelsepunkten är klar faktureras fastighetsägaren för anläggningsavgiften enligt gällande prislista.

Beslutet kan överklagas som laglighetsprövning enligt kommunallagen. Det innebär att förvaltningsrätten prövar om beslutet kommit till i enlighet med gällande lagstiftning. Det går inte att överklaga kommunens gränsdragning för verksamhetsområdet.

Förbindelsepunkten placeras normalt en halv meter utanför fastighetsgränsen. Punktens läge anvisas av Tekniska verken.

Enligt vattentjänstlagen ska alla fastighetsägare inom verksamhetsområdet betala en anläggningsavgift. Det är en engångsavgift som du betalar när Tekniska verken är klar med utbyggnaden i ditt område och en förbindelsepunkt är upprättad och godkänd vid din fastighet. Avgiften ska betalas oavsett om du kopplar in dig på det allmänna VA-ledningsnätet eller inte. Det görs ingen skillnad mellan hus för åretruntboende, fritidshus, avstyckade fastigheter, tomträtter eller arrendetomter.

Läs mer om vattentjänstlagen på Notisum webbsida:

 

Anläggningsavgiften baseras på VA-taxan som gäller det år som anläggningen färdigställs. I anläggningsavgiften ingår både avlopp- och dricksvatten. I vissa fall kan en särskild taxa tas ut, det beslutas i så fall av kommunfullmäktige. Du kommer få information när arbetet är klart och det är dags att betala. Gällande VA-taxa finns på tekniskaverken.se/priser

När din fastighet är ansluten till ledningsnätet betalar du en avgift för det vatten du förbrukar. VA-avgiften består av en fast och en rörlig del och sker enligt gällande VA-taxa. Förbrukningen mäts genom en vattenmätare som monteras upp på din mätarplats. 

Läs mer om VA-avgiften på Tekniska verkens webbsida:

Att ingå i verksamhetsområdet medför rättigheter och skyldigheter för både fastighetsägare och VA-huvudman. När Tekniska verken upprättat förbindelsepunkt i anslutning till fastighetsgränsen är det du som fastighetsägare som har ansvar för resterande rörinkopplingar och grävarbeten. Anlita behörig entreprenör som utför arbetet. När det arbetet är klart kommer Tekniska verken tillbaka och kopplar på vattnet och sätter in en mätare.

Mätaren visar hur mycket vatten som används i fastigheten och mätarställningen ligger till grund för din faktura. Din förbrukning kan du följa via inloggning på tekniskaverken.se/Minasidor

Att fastigheten är ansluten till kommunalt VA betyder att Tekniska verken sköter drift och underhåll av ledningsnätet fram till din förbindelsepunkt.

När du blir ansluten kommer din enskilda VA-anläggning inte längre behövas. Du som fastighetsägare ansvarar för att eventuella brunnar sluttöms och antingen bortforslas eller hanteras på annat säkert sätt. Det finns inte något generellt krav på sanering av äldre markbäddar och infiltrationer, utan dessa får som regel ligga kvar. Om du vill gräva upp din markbädd ska du låta den vara orörd i minst tre månader först, detta för att förhindra smittspridning.

Anläggningsavgiften för vatten behöver inte betalas om ni har egen dricksvattenbrunn och lämnar in skriftlig dokumentation på att ni har godkänt vatten samt inte vill utnyttja det allmänna vattnet. Den dagen ni vill ansluta er till allmänt vatten kontaktar ni Tekniska verken och betalar då anläggningsavgiften för vatten som gäller det år som ni ansluter.

Ja, men du måste ansöka om det hos VA-huvudmannen som gör en bedömning om det finns tillräcklig kapacitet för ytterligare anslutningar. Mer info finns på VA-huvudmannens webbsida.

Skillnaden mot de som ligger inom verksamhetsområdet är att fastighetsägaren själv får bekosta överföringsledningen mellan tomten och VA-huvudmannens ledning. Den kan då behöva ligga på annans mark och då söks servitut för detta hos Lantmäteriet.

Du är skyldig att betala anslutningsavgiften, men du är inte skyldig att ansluta till den allmänna anläggningen. Dock gäller att du som fastighetsägare är ansvarig för din avloppsanläggning och att den vid varje tidpunkt uppfyller gällande krav på rening. Har du inte en enskild anläggning som ger en godtagbar rening uppfyller du inte gällande krav. Åtgärder på befintliga enskilda anläggningar och inrättande av nya är prövningspliktiga åtgärder hos Miljöavdelningen. Miljöavdelningen beviljar som regel inte nya anläggningar inom verksamhetsområde.

Det kan vara möjligt att få ersättning när ens fungerande avloppsanläggning behöver tas ur bruk på grund av utökat verksamhetsområde. Men det gäller bara vid särskilda förutsättningar och ersättning för det söks via VA-huvudmannen.

  1. Koppla in och få igång ditt nya kommunala vatten och avlopp.

  2. Kontakta Miljöavdelningen för att avsluta din avloppsanläggning.

  3. Kontakta Tekniska Verkens kundcenter och beställ sluttömmning av din anläggning. Fastighetsägaren står för kostnaden. 

  4. Den gamla brunnen/tanken bör grävas upp eller fyllas igen för att undvika fallolyckor.

  5. Den gamla markbädden eller infiltrationen kan ligga kvar.

  6. Om du vill ta bort markbädden bör du låta den ligga orörd i minst tre månader för att förhindra smittspridning. Materialet klassas inte som farligt avfall. 

  7. Om du vill forsla bort massorna från den gamla markbädden så ska mottagaren informeras om varifrån massorna kommer. 

  8. Markera ut kvarlämnad brunn och tank på fastighetens ritningar för framtida ägare.

Ja, man kan efter särskild ansökan till VA-huvudmannen få det prövat. Har man särskilda skäl kan man få betalningen uppdelad på upp till 10 år.

Du som fastighetsägare har ansvar för alla arbeten på din tomt, kostnader för VA-installationen och för eventuella tillstånd som du behöver söka.

Förbindelsepunkten är den plats där kommunens ledningar kopplas samman med dina. Den ligger som regel 0,5 meter utanför tomtgränsen. Man strävar alltid efter att placera förbindelsepunkten så lågt det går i förhållande till din tomt. Kringliggande tomter kan påverka var förbindelsepunkten hamnar.

Om bostaden ägs av arrendatorn måste arrendatorn ansluta sig. Den som arrenderar/hyr anses vara den som har nyttan av en VA-anläggning och ska därför också betala anläggningsavgifter.

Bygg- och miljönämnden beslutar om åtgärdskrav om befintliga enskilda anläggningar inte klarar gällande krav.

Frågor och mer information

Har du frågor kopplat till kommunens beslut om verksamhetsområde och kommunens VA-planering samt små avloppsanläggningar, hänvisar vi dig till Kontakt Linköping.

Kontakt Linköping

Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)

Har du frågor angående kostnader, anslutning eller förbindelsepunkter, hänvisar vi dig till Tekniska Verken.

Postadress:
Tekniska verken i Linköping AB
Box 1500
581 15 Linköping

Webbadress: http://www.tekniskaverken.se/ http://www.tekniskaverken.se/

 

Dokument

Beställ samrådsredogörelse eller granskningsutlåtande

Om du vill ta del av samrådsredogörelsen eller granskningsutlåtandet kan du kontakta Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen via e-postformulär nedan. Glöm inte att i meddelandefältet ange vilken detaljplan/handling det gäller och din e-postadress.

Till e-postformulär för Beställ samrådsredogörelse eller granskningsutlåtande

E-post: [email protected]

Senast uppdaterad den 12 augusti 2024