Hoppa till huvudinnehåll

Stångebro - Pagoden 6 med flera

Linköpings kommun har påbörjat arbetet med att ta fram en ny detaljplan för en del av Stångebro, närmare bestämt området öster om Gumpekullavägen mellan Kallerstadsleden och Åsbjörnsgatan.

Kartbild med planområdet markerat.

Kartbild med planområdet markerat med blått. Klicka på kartan för att se den i större format. Karta: Linköpings kommun

Detaljplanen för kvarteren Pagoden, Paddan och Paletten är den första etappen på Stångebro där kommunen tillsammans med fastighetsägarna undersöker mer konkret hur platsen kan utvecklas till innerstad. Syftet med den nya detaljplanen är att undersöka möjligheten att skapa en levande stadsdel med bland annat bostäder, kontor, centrumverksamheter och service.

Detaljplanen innefattar fastigheterna Paddan 1, Paletten 1 och 2 samt Pagoden 1 och Pagoden 6 i Stångebro. Detaljplaneområdet är cirka 130 000 kvadratmeter stort.

Detaljplanearbetet inleds med en förstudie, där vi ska fördjupa oss inom ett antal identifierade frågor. Förstudien ska resultera i en grov stadsbyggnadsskiss för bebyggelse och trafik där vi bland annat tittar på grönstråk, placering av torg, gatunät och kvarter. Förstudien ska även ge förslag på om området ska delas in i flera detaljplaner samt hur genomförandet kan delas in i etapper.

Den norra delen av detaljplanens område ligger inom korridoren för Ostlänken, det vill säga det större utredningsområde som Trafikverket har pekat ut som aktuellt för dragning av nya tågspår.

I detaljplanearbetet ska kommunen undersöka vilka delar av området som kan utvecklas parallellt med planeringen för Ostlänken, utan att försvåra utbyggnaden av tågspåren. Under arbetet kommer kommunen fortsätta ha löpande dialog med Trafikverket för att hitta en lämplig avgränsning av detaljplaneområdet och slå fast förutsättningarna för hur området kan utvecklas, utifrån var framtida spårlinjer ska placeras.

Framtidens Stångebro

Området kring Stångebro kommer under de kommande decennierna att genomgå stora förändringar när Linköping växer med en ny centralstation och nya tågspår för Ostlänken och Södra stambanan. Områdets karaktär kommer att förändras från dagens industriområde till innerstadsbebyggelse.

Tidplan

Tidplanen för projektet är preliminär och kan komma att förändras. Just nu är tidplanen:

  • Samråd: kvartal 1, 2026
  • Granskning: kvartal 3, 2026
  • Antagande: kvartal 1, 2027
  • Genomfört projekt: det finns ännu ingen framtagen tidplan för genomförandet.

Process

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att starta arbetet med detaljplanen Pagoden 6 m.fl. 24 januari 2024.

illustrering av processen för när en detaljplan tas fram. Det tredje skedet av nio är framtagande.

Startbeslut och framtagande

Startbeslut innebär att kommunen får i uppdrag att börja arbeta med att ta fram ett förslag på en ny detaljplan. När kommunen påbörjar arbetet med att ta fram ett förslag på ny detaljplan är första steget att genomföra utredningar. Utredningarna ligger till grund för de avvägningar som kommunen gör inom ramen för detaljplanearbetet. Det kan till exempel handla om tidig dialog med personer eller verksamheter som berörs av förslaget. Det kan även handla om att undersöka viktiga värden som naturmiljö och kulturmiljö i området eller utreda trafiksituationen i området.

Vill du veta mer om stadsutvecklingsprocessens alla delar?

På sidan Stadsutvecklingsprocessen finns beskrivningar av hela processen och dess delar.

Kommunens projektledare

Kommunens projektledare för projektet är Magnus Liljedahl. Planarkitekt är Hanna Svensson. Om du har frågor om projektet skickar du dem till vårt kontaktcenter Kontakt Linköping, som svarar på dina frågor direkt eller hänvisar dig till rätt person.

Kontakt Linköping

Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)

Så ska området och Linköping utvecklas

Varför ska ni bygga just här? Varför bygger ni på grönområden? Var ska jag parkera i stan? Läs mer om inriktningarna för hur Linköping ska utvecklas så att vi alla kan bo, verka och njuta av livet i Linköping.

Senast uppdaterad den 6 september 2024