Hoppa till huvudinnehåll

Berg - Vreta Klosters Berg 7:1

Arbete pågår med att ta fram en ny detaljplan för bostäder i Vreta Kloster i Berg, i området där Vretaskolan naturbruksgymnasium tidigare låg.

Kartbild med detaljplaneområdet markerat.

Linköpings kommun undersöker möjligheten att utveckla området vid gamla Vretaskolan naturbruksgymnasium i Vreta Kloster med cirka 150 nya småhus och ett mindre antal flerbostadshus.

I arbetet med en ny detaljplan ska kommunen undersöka om vissa befintliga byggnader kan byggas om till förskola och bostäder. Nya bostäder kan även komma att byggas på mark som idag är obebyggd och på mark där befintlig bebyggelse ska rivas. Vilka byggnader som ska sparas och rivas kommer att utredas vidare i detaljplanearbetet.

Området ligger intill befintliga bostadsområden i både väster och söder. Det innebär att befintliga ledningsnät och vägar kan nyttjas för de föreslagna bostäderna. Samtidigt skapas förutsättningar för välfungerande trafiklösningar, pendlings- och kollektivtrafik samt närhet till barnomsorg och skolor. Genom att bygga fler bostäder nyttjas marken mer effektivt, samtidigt som efterfrågan på småhus och lägenheter i flerbostadshus i området möts.

I området planerar Linköpings kommun och fastighetsägaren även nya parker och naturområden.

Flygfoto över Berg med planområdet markerat. På bilden syns bebyggelse, grönska och Göta kanal.

Markerat område visar avgränsningen för detaljplanen Vreta Klosters Berg 7:1. Foto: Linköpings kommun.

Process

Samhällsbyggnadsnämnden har fattat beslut om att starta ett detaljplanearbete i Berg för Vreta Klosters Berg 7:1.

illustrering av processen för när en detaljplan tas fram. Det tredje skedet av nio är framtagande.

Startbeslut och framtagande

Startbeslut innebär att kommunen får i uppdrag att börja arbeta med att ta fram ett förslag på en ny detaljplan. När kommunen påbörjar arbetet med att ta fram ett förslag på ny detaljplan är första steget att genomföra utredningar. Utredningarna ligger till grund för de avvägningar som kommunen gör inom ramen för detaljplanearbetet. Det kan till exempel handla om tidig dialog med personer eller verksamheter som berörs av förslaget. Det kan även handla om att undersöka viktiga värden som naturmiljö och kulturmiljö i området eller utreda trafiksituationen i området.

Vill du veta mer om stadsutvecklingsprocessens alla delar?

På sidan Stadsutvecklingsprocessen finns beskrivningar av hela processen och dess delar.

Kommunens projektledare

Kommunens planarkitekt för projektet är Martin Röjestål. Om du har frågor om projektet skickar du dem till vårt kontaktcenter Kontakt Linköping, som svarar på dina frågor direkt eller hänvisar dig till rätt person.

Kontakt Linköping

Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)

Ljungsbro och Bergs utveckling

Det finns ett stort intresse för att både bo och bygga i Ljungsbro och Berg. Det pågår arbete med att ta fram flera nya detaljplaner i Ljungsbro och Berg som innebär att områdena kan utvecklas med ny bebyggelse och verksamheter framöver.

Senast uppdaterad den 19 september 2024