Hoppa till huvudinnehåll

Landsbygdsstatistik

Hur många barn går i skola på landsbygden? Hur ser resvanorna ut? Och hur många företag finns det i omlandet? Linköpings landsbygd och omland i siffror är en rapport med statistik om bland annat utbildningsbakgrund, företagande och resvanor på landsbygden.

Linköpings omland och landsbygd i siffror är en rapport från 2012 som uppdaterades 2018. Förutom redovisningar av befolkning och markanvändning innefattar rapporten redovisningar av utbildningsbakgrund och arbetsmarknad, företagande, rese- och kommunikationsvanor, kommersiell och kommunal service med mera.

Det finns ingen vedertagen definition av begreppet landsbygd på nationell nivå. Istället pratar man om flera olika landsbygder beroende på sammanhang. I Linköping har vi valt att kalla allt utanför Linköpings tätort, centralorten/själva staden med dess stadsdelar, för Linköpings omland. Här bor drygt 44 000 personer, 28 procent av befolkningen i kommunen. I omlandet bor 37 procent av alla barn i skolåldern. Det innebär att andelsmässigt bor fler skolbarn i omlandet än i Linköpings tätort.

Om man räknar bort de sju större tätorterna med mer än 1 000 invånare utanför Linköpings tätort, till exempel Ljungsbro och Vikingstad, så bor det drygt 20 000 personer på det vi kallar landsbygd. Räknar man även bort de 12 tätorterna med 200-1000 invånare återstår det 16 000 invånare på det vi kallar ren landsbygd.

Av Linköpings yta är ungefär 7 procent bebyggd mark. 36 procent används som jordbruksmark mot 8 procent i Sverige som helhet. 40 procent är skogsmark och 8 procent är övrig mark.

Senast uppdaterad den 21 september 2022