Översiktsplan för staden
I översiktsplanen för staden Linköping kan du läsa om förslag till hur Linköping ska utvecklas när det gäller bland annat bebyggelse, trafik och grönområden.
Sammanfattning av förslaget
Linköping växer. Det är viktigt att kommunen har en beredskap för framtiden och att det finns mark reserverad bland annat för nya bostäder och företagsetableringar. Samtidigt ska Linköping vara en attraktiv stad att bo i, och stadens trafiksystem ska vara långsiktigt hållbara.
Översiktsplanen för staden utgår från perspektivet att kommunens folkmängd ska öka till 170 000 invånare men planen har även en utblick mot en ökning till 200 000 invånare. Med samma befolkningsfördelning mellan staden och övriga kommunen motsvarar detta en ökning från cirka 100 000 invånare i staden Linköping till 120 000 respektive 140 000 invånare.
Tillkommande bebyggelsekompletteringar och utbyggnadsområden för bostäder och arbetsplatser - lokaliseras inom eller i direkt anslutning till den befintliga staden. Därmed blir Linköping på sikt en tätare, rundare och mer sammanhållen stad jämfört med idag. Den tätare och mer sammanhållna staden blir också tryggare, mer integrerad, mer praktisk och mer tillgänglig. Resor inom staden med kollektivtrafik, cykel eller till fots prioriteras framför bilresor.
Genomfartsresor med bil genom centrala delar av staden ska minskas genom ombyggnader av bland annat Malmslättsvägen och Brokindsleden. Många förslag i översiktsplanen för staden förutsätter att Ostlänken byggs och att ett nytt resecentrum lokaliseras på andra sidan Stångån. Den nya innerstaden ska bebyggas med bostäder, arbetsplatser, handel och lokaler för kultur och nöjen.
Stadens parker och naturområden, som är viktiga för rekreation och/eller biologisk mångfald, ska bevaras och förädlas. Grönområden, som saknar ett värde för rekreation och/eller biologisk mångfald samt outnyttjade områden, kan få ny användning. Särskilda insatser ska göras för att höja rekreations- och besöksvärdet efter Stångåstråket och i Tinnerö eklandskap. Stångåmynningen ska utvecklas till ett attraktivt besöksmål baserat på områdets stora naturvärden.
Process
Översiktsplanen för staden Linköping antogs i juni 2010.
Antagande
Den här delen av översiktsplanen är antagen.
Antagande är det sista steget i processen med att ta fram en översiktsplan. I detta steg antar våra folkvalda politiker i kommunfullmäktige det färdiga förslaget. Efter antagande är översiktsplanen beslutad. Översiktsplanen är vägledande för beslut om fortsatt detaljplanering, bygglovsprövning, förhandsbesked och olika investeringar i kommunen.
Vill du veta mer om stadsutvecklingsprocessens alla delar?
På sidan Stadsutvecklingsprocessen finns beskrivningar av hela processen och dess delar.