Parkering
Linköpings kommun ansvarar för de parkeringsplatser som finns utmed kommunala gator, så kallad kantstensparkering. De större parkeringsplatserna och parkeringshusen är det Dukaten som driver och ansvarar för.
I Transportstyrelsens broschyr “Stanna och parkera” kan du läsa mer om vilka regler som gäller vid parkering och där finns exempel på hur man läser av parkeringsvägmärken med mera.
Digital parkering
Om du vill betala parkeringsavgiften med din mobiltelefon finns det flera olika telefonparkeringsföretag vars tjänster du kan använda inom Linköpings kommun. På respektive företags webbplats får du veta mer om vilka parkeringar det gäller och hur du betalar parkeringen med hjälp av telefonen. Det är respektive bolag som ansvarar för sin app och till dem du ska vända dig om du har frågor, synpunkter eller problem med dessa.
Bussparkering
Parkering för uppställning av turistbussar finns på:
- S:t Larsgatan, norr om Vasavägen/Järnvägsavenyn.
- Malmslättsvägen vid Gamla Linköping.
- Klostergatan, utanför hotell Ekoxen.
Motorcykelparkering
På kommunala gator finns det inte specifika, föreskrivna och skyltade motorcykelparkeringar. Motorcyklar får parkeras på vanlig parkering på gatan, mot avgift, på samma villkor som övriga fordon.
För information om Dukatens motorcykelparkeringar i parkeringshusen, se deras webbplats.
Långtidsparkering
Dukaten ansvarar för långtidsparkeringen vid Resecentrum.
Flytt av fordon
Om ett fordon är parkerat i strid mot föreskrifter om stannande eller parkering, eller på ett sådant sätt att fara uppstår, det hindrar trafiken, försvårar vägunderhåll eller annat vägarbete kan det komma att bli föremål för utredning med stöd av Lag (1982:129) om flyttning av fordon i vissa fall och Förordning (1982:198) om flyttning av fordon i vissa fall. Andra skäl till utredning om flytt kan vara att fordonet är uppställt längre tid än vad som är tillåtet enligt Trafikförordning (1998:1276), att fordonets ägare har fordonsrelaterade skulder, fordonet är registrerat men saknar registreringsskyltar eller om det är ett fordonsvrak.
Det är kommuner, Trafikverket och Polismyndigheten som får fatta beslut om flyttning av fordon. Ett sådant beslut får inte överklagas.
I Linköpings kommun är det Dukaten som på uppdrag av kommunen ansvarar för parkeringsövervakningen och det är till dem du anmäler ett fordon som är felparkerat oavsett om det gäller något av orsakerna ovan eller om det är felparkerat på annat sätt.
Felparkerade fordon på kommunala gator anmäler du till Dukaten Parkering via e-post eller telefon.
Till e-postformulär för Dukaten Parkering
E-post: [email protected]
Telefon:
013-20 54 10
Telefontid:
Måndag-fredag klockan 8-12
Webbadress: https://www.dukaten.se/kontakt https://www.dukaten.se/kontakt
Servicedagar
Servicedagarna med parkeringsförbud är till för att arbeten ska kunna ske både ovan och under mark, till exempel gatustädning, snöröjning, byte av belysning, rensning av brunnar och mindre gatuarbeten. Det är inte säkert att något arbete kommer att utföras den aktuella dagen men möjligheten måste finnas då det är väldigt svårt att få gatan tom med hjälp av tillfälliga parkeringsförbud. Finns det fasta datum eller veckodagar så är det lättare för både de som ska parkera och för de som eventuellt ska utföra arbete. Så parkeringsförbudet under servicedagen gäller oavsett om det utförs service eller inte. Servicedagarna gäller ett visst datum eller en viss veckodag. Detta gäller även om det infaller på en helgdag.
Mer information hittar du på sidan Servicedagar.
Parkeringsanmärkning
I Linköpings kommun är det Dukaten som har uppdrag från kommunen att utföra parkeringsövervakning på de kommunala gatorna och utfärda parkeringsanmärkningar. Orsaken till varför du har fått en parkeringsanmärkning finns beskriven på den gula remsan.
Om du anser att du felaktigt har fått en parkeringsanmärkning kan du bestrida den till polisen. Polisen gör sedan en bedömning om det finns skäl att ändra. Kontaktuppgifter till polisen finns på din anmärkning eller på deras webbsida Parkeringsanmärkning – bestrida.
Linköping kommuns parkeringsplanering
Den övergripande inriktningen för kommunens arbete med parkeringar är att bidra till en attraktiv och hållbar stadsmiljö i hela staden. Detta sker genom att staden kan byggas tätare och genom att trafikslagens framkomlighet anpassas till översiktsplanens inriktning. Tanken är att biltrafikens andel och miljöbelastning ska minska och för att klara det behöver parkeringarna i staden bli effektivare utnyttjade genom att bli mer marknadsanpassade.
Frågor och svar
På webbsidan Frågor och svar du till en sida med frågor och svar om parkering.