Stadsutvecklingsprocessen
Så här går det till när vi planerar framtidens Linköping.
Översiktsplanering
Översiktsplanering handlar om hur Linköping ska utvecklas på längre sikt. Det innebär att arbeta med visioner för framtiden och att i dialog skapa en gemensam strategi för utvecklingen.
Detaljplanering
Detaljplaner anger vad mark- och vattenområden får användas till, exempelvis bostäder, arbetsplatser, gator och parker. Detaljplanen avgör också hur stora byggnader som får byggas och hur marken ska ordnas.
I detaljplaneprocessen prövar kommunen förslagets lämplighet och genomförbarhet. I processen kan vi behöva omarbeta förslaget eller avbryta planarbetet.
Planering och bygglov
För att få uppföra en ny byggnad eller utföra någon annan bygg- eller markåtgärd inom ett detaljplanerat område, krävs för det mesta ett bygglov.
Byggnation
När en detaljplan har fått laga kraft (blivit gällande) och den planerade byggnationen har fått bygglov påbörjas byggandet.
Byggnation på kommunens mark
Om kommunen ska bygga till exempel vägar, lekparker eller torg ansvarar kommunen för byggnationen.
Byggnation på privat mark
Om detaljplanen och bygglovet handlar om ny bebyggelse på mark som ägs av någon annan än kommunen ansvarar byggaktören för byggnationen. Byggaktören ansvarar då för samordningen av allt arbete inför och under byggnationen.
Slutbesked och underhåll
Att genomföra ett byggprojekt är en lång process som ibland kan ta flera år. Oftast är byggandet i sig det som går snabbast. När det är klart är det bara några få steg kvar.