Det kan vara svårt att veta säkert hur någon annan har det hemma. En del som blir kontrollerade av sin familj kanske pratar öppet om det med sina vänner. Andra kanske inte säger något även om du frågar.
Hjälpa en kompis
Om du tror att någon kan vara utsatt för kontroll och våld kan det göra stor skillnad att du visar att du bryr dig och frågar om hur personen har det. Tala om för personen att det går att få hjälp. Berätta för någon vuxen du litar på att du är orolig för din vän, det är viktigt att inte vara ensam om att veta hur det är för personen. Det kan kännas jobbigt att hålla en sån sak hemlig. Det är extra viktigt att du berättar om du tror att personen du känner kan bli skadad, till exempel om det finns en risk att hen blir slagen, hotad eller inlåst. Eller om hen blir tvingad att gifta sig. Ring 112 om det är akut och 114 14 om det inte är akut. Du kan också kontakta socialtjänsten i den kommun där personen bor.
Det är jättebra om du finns där som vän som lyssnar. Men kom ihåg att du inte har ansvar för situationen. Det kan vara bra att själv prata med någon vuxen som du litar på. Du kan också få hjälp av någon av de organisationer som hjälper unga som blir utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.
Bris
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn.
Rädda Barnen – stödchatt för barn och unga
Rädda Barnens stödchatt är till för barn och unga som behöver stöd eller hjälp. Du som barn eller ungdom kan fråga om allt kring rättigheter, våld, hedersförtryck, begränsningar och tvångsäktenskap. På webbsidan finns också information och berättelser om att leva i en hederskontext.
Svenska kyrkan
Svenska kyrkan kan du kontakta om du är ledsen, rädd, orolig, eller känner dig ensam, de erbjuder akut samtals- och krisstöd. Den du pratar med är präst eller diakon men du behöver inte vara kristen eller medlem i Svenska kyrkan.