Hoppa till huvudinnehåll

Arkivförteckningar

Den främsta ingången i ett arkiv är innehållsförteckningen, arkivförteckningen. Där beskrivs vilka handlingar som finns och vad du kan beställa fram, men du kan inte läsa i dokumenten direkt. Arkiven redovisas vanligen i serier och volymer. Oftast finns beskrivningar i en historik. Strukturen utgår från den verksamhet som skapat respektive arkiv, arkivbildaren.

Vi förtecknar i det digitala arkivredovisningssystemet Klara. Allt material är inte förtecknat, men du kan se vilka arkivbildare vi har. De är publicerade i Klara Arkivsök och även om det inte är förtecknat kan det beställas fram. Viss information finns även i Riksarkivets Nationella ArkivDatabas (NAD).

Det finns olika sätt att systematisera arkiv på. Vi i Linköpings kommun har valt att använda det så kallade Allmänna arkivschemat. I fliken kan du se hur det Allmänna arkivschemat är uppbyggt och vilka handlingstyper som kan finnas under varje avdelning.

 

 Avdelning  Namn Exempel på handlingstyper 
 A PROTOKOLL Protokoll, mötesanteckningar, beslut
UTGÅENDE HANDLINGAR Handlingar som skapats av den egna verksamheten. Verksamhetsberättelser, rapporter, broschyrer, informationsblad, personaltidningar, hemsida
DIARIER Diarier, postlistor
REGISTER OCH LIGGARE Andra typer av register än diarier. Inventarieförteckningar, avtalsregister, fotoregister, personalliggare
INKOMNA HANDLINGAR Korrespondens, akter till diariet (innehåller både inkomna och utgående handlingar i ett sammanhållet diariefört ärende)

HANDLINGAR ORDNADE
EFTER ÄMNE

Personalakter, projekthandlingar, fastighetsdokumentation
G RÄKENSKAPER Bokslut, årsberättelser och andra ekonomiska handlingar
Ö ÖVRIGA HANDLINGAR Används i undantagsfall där handlingarna inte kan läggas i någon annan avdelning.

Senast uppdaterad den 13 maj 2024