Stefan skrev en bok med hjälp av Stadsarkivet
Stefan Ventura har skrivit en bok om Linköpings gatunamn. Intresset för lokalhistoria har alltid varit starkt, men boken fick skrivas på lediga stunder eftersom Stefan till vardags jobbar med helt andra saker. “Stort tack till bland annat Stadsarkivet. Jag hade inte kunnat skriva den här boken för 5 år sedan. Att komma åt källorna hemifrån är väldigt praktiskt.”
Vem var barfota på Barfotegatan? Vad gjorde bokhållaren på Bokhållargatan? Många städer har redan böcker som mer eller mindre utförligt redovisar varför gatorna i staden heter som de heter. I Linköping har det inte funnits något sådant utförligt verk - fram till nu. Stefan Venturas bok “Linköpings gatunamn - Bland Gråbröder, tjuvar och repslagare” är ett stycke lokalhistoria och ett referensverk för de som intresserar sig för varför gatorna i Linköping heter som de heter. Stefan har arbetat i två år med boken, parallellt med sitt vanliga arbete.
Han framhåller hur viktigt det har varit att han har kunnat göra en stor del av jobbet hemifrån, vid datorn. “Numera kan man sitta hemma och komma åt mycket av materialet ändå. Lantmäteriets gamla kartor och Kungliga Bibliotekets inskannade tidningsmaterial är fantastiskt och för mig har åtkomsten hemifrån till Stadsarkivets material varit ovärderligt”.
Efter allt jobb som lagts ned på digitalisering och tillgänglighet är det glädjande att höra Stefan berätta att han har använt många av Stadsarkivets tjänster i sin forskning. De inskannade stadsfullmäktigeprotokollen givetvis, men även åtkomliga arkivförteckningar liksom de bilder som finns tillgängliga via tjänsten Digitalt museum. Fortfarande är bara en mindre del av arkivets material åtkomligt digitalt. Stefan har precis som alla andra fått komplettera sitt grundarbete med åtskilliga besök i den öppna forskarsalen på biblioteket.
Text: Dan Malmsten, Linköpings stadsarkiv