Mjärdevi
Mjärdevi är en företagspark, som från början var tänkt som en plats för avknoppningsföretag från Linköpings universitetet. Under områdets 40-åriga historia har området växt och innehåller idag omkring 650 företag. Historien började med en teknikby i Valla.
Stiftelsen Teknikbyn i Linköping
1981 påbörjades en dialog mellan Thomas Johannesson, professor vid Linköpings universitet, och Bengt Isaksson, VD för Sankt Kors fastigheter. Universitetet/högskolan som etablerades på 1970-talet hade genom forskning fått en del utvecklingsprojekt som hade vuxit ur universitetskostymen och behövde utvecklas till företag. Det ledde till att man kom att skapa en stiftelse som hade till syftet att stötta groddföretag att ta vidare sin forskning till företagande. Sankt Kors ställde i ordning lokaler till uthyrning på Valla industriområde. Det dröjde dock till hösten 1983 innan stiftelse-urkunden blev underskriven och hyresgästerna kunde flytta in. Med tiden uppstod ett behov hos flera av företagen att få tillgång till större lokaler och flera flyttade ut till Mjärdevi. I slutet av 1994 hade stiftelsen gjort sitt och sattes i likvidation. Verksamheten övertogs av Mjärdevi Science Park, som kom att utveckla idéerna vidare.
Mjärdevis tidiga år
Bengt Isaksson på Sankt Kors förde parallellt diskussioner med universitetet som var i behov av lokaler till de företagsavknoppningar som fanns från utbildningarna i datateknik. Planarbete påbörjades på Mjärdevi och även markförhandlingar, eftersom delar av ytan ägdes av staten. Skisser togs fram för det tilltänkta området och byggandet började komma igång.
Åkermark som ska förvandlas till en företagspark
Foto: Linköpings Science Parks arkiv, Linköpings stadsarkiv
Under mars 1984 påbörjades byggnadsarbetena och för att markera områdets betydelse i Linköpings historia, så skulle det ske med en invigningsceremoni dit statsminister Olof Palme bjöds in. Det blev Palmes kalender som styrde datumet till den 15 maj 1984. Problemet var att området mest bestod av diken och jordhögar, men kreativiteten var stor. Det beställdes ett konstverk i kopparplåt i form av ett förstorat chip och den skulle sedan Palme skruva fast på en vägg. Ett byggföretag göt en betongplatta på vilken man byggde en vägg på 3*3 meter, så det fanns något att fästa chipet på.
Statsminister Olof Palme i samspråk med Olof Johansson, Centerns partiledare, vid invigningen av Mjärdevi Science Park.
Foto: Linköpings Science Parks arkiv, Linköpings stadsarkiv
Den 24 september kunde de första hyresgästerna flytta in: Digsim och Innovision.
Inget årtal finns angivet på fotografiets baksida mer än ”tidigt”. Vilket borde betyda 1984-1985.
Foto: Linköpings Science Parks arkiv, Linköpings stadsarkiv
En bild tagen 2024 på samma plats. Området är inte bara fyllt med hus
och företag utan även en grön stadspark (vilket gör det svårt att fotografera)
Foto: Maria Dalbark, Linköpings stadsarkiv
På 1990-talet så växte området. Men trafikflödet var inte det bästa, så ett antal rondeller byggdes. Det var välkommet inte bara bland företagarna på Mjärdevi utan även i Jägarvallen.
Inte heller på detta foto finns något datum, men området har växt.
Foto: Linköpings Science Parks arkiv, Linköpings stadsarkiv
10 spadar gick åt att det första spadtaget till det som sedan blev Kåparpsrondellen.
Representanter från kommunen, Skanska och företagarna i området.
Foto: Linköpings Science Parks arkiv, Linköpings stadsarkiv
Sonderingar kom i november 1986 från Ericsson Radio Systems och man undrade om Sankt Kors kunde få fram lokaler till den 1 februari 1987. Ett febrilt arbete påbörjats med att anskaffa provisoriska kontorsmoduler, eftersom inga lediga kontorsytor fanns på Mjärdevi. I samband med inflyttning i permanenta lokaler några år senare, så bildades 1990 ett dotterbolag till Sankt Kors fastigheter, Sanktera AB. Ericsson kom så småningom in som delägare, för att 2014 helt köpa ut Sankt Kors.
Ericssons lokaler 2024. Foto: Maria Dalbark, Linköpings stadsarkiv
I oktober 1999 fick Mjärdevi celebert besök. Kung Carl XVI Gustaf och Sloveniens president Milan Kučan. De kom med ett följe på ett 60-tal personer och Östergötlands landshövding Björn Eriksson var även med vid besöket.
På bilden får de båda prominenta besökarna instruktioner hur de ska kunna prata
med varandra med hjälp av Sectras avlyssningssäkra telefon Tiger.
Foto: Linköpings Science Parks arkiv, Linköpings stadsarkiv
Det nya centrumhuset Mjärdevi Center byggdes 2004 och med en höjd på 40 meter och 12 våningar har man från takterrassen en underbar utsikt över Linköping. I huset finns ett femtiotal företag och många av dem är avknoppningar från Linköpings universitet. Det finns både traditionella kontorslokaler och kontorshotell. På bottenplan finns restauranger och annan service.
Mjärdevi centrum 2024. Foto: Maria Dalbark, Linköpings stadsarkiv
Mjärdevi idag
Området har växt. Vid starten 1984 fanns det sex företag med totalt 150 anställda.
2024 har det växt till över 650 företag med 14.000 anställda.
Linköpings Science Park
Bolaget Linköpings Science Park (tidigare under namnet Mjärdevi Science Park) firar 40 år under 2024. Syftet med bolaget är att främja utvecklingen för de företag som verkar inom Mjärdevi.
Bolaget har skapat arenor för företagen att nätverka med varandra och här följer några exempel:
- Uppdatering av Science Park. Program där man varvar gäster från kommun, näringsliv och akademi. Lyfter fram nya företag, växande företag, nya initiativ och framtiden.
- Teknisk tisdag. Föredrag - en mötesplats för de som arbetar inom tech.
- Lunchklubben arrangeras av Linköpings universitet i samarbete med Linköping Science Park, Norrköping Science Park och Region Östergötland. Håller i uppdateringar på vad som händer inom forskningen vid Linköpings universitet med fokus på framtida möjligheter till samverkan.
- East Sweden Tech Woman är ett nätverk för kvinnor och icke-binära yrkesverksamma och studenter inom tekniksektorn i Östsverige.
Men det finns även något för barn och ungdomar i åldern 7-17. Sedan tio år tillbaka så anordnas på sommarlovet Code summer camp. Vilket har till syfte att väcka intresse och nyfikenhet för teknik, programmering, digitalt skapande, kreativitet och problemlösning.
År 2020 bytte bolaget namn till Linköping Science Park och har numera ytterligare fyra företagsområden som arbetar på liknande sätt: Ebbepark, Vreta kluster, Cleantech och Cavok med samarbete med Linköping City Airport.
Bolaget har funnits i 40 år, men trots de många åren har man haft en stabil VD-struktur. Det har varit två personer på VD-posten. De första trettio åren (1984-2014) var Sten-Gunnar Johansson VD och därefter (och nuvarande) är Lena Miranda.
Sten-Gunnar Johansson 1998, VD 1984-2014.
Fotograf: Sören Johansson, Linköpings Science Parks arkiv, Linköpings stadsarkiv
Lena Miranda 2021, VD 2014-. Fotograf: Peter Karlsson
Inte bara jobb
Erfarenheter av verksamheterna i de nya hitghtechföretagen var att personalen arbetade hårt och under långa dagar. Därför började man 1987 skissa på möjligheten till rekreation, som även skulle kunna utnyttjas av studenter och omkringboende. Tanken var från början i liten skala, men slutresultatet när några byggmästare anslöt sig till förslaget blev större. Collegium som innehöll både restaurang, konferenslokaler, tennishall och serviceföretag.
Collegium 2024. Foto: Maria Dalbark, Linköpings stadsarkiv
I foajén på Mjärdevi centrum finns tid för rekreation.
Tid för lite avkoppling med flippret “Iron Maiden”.
Foto: Maria Dalbark, Linköpings stadsarkiv
På Mjärdevi har man månat om att det inte ska vara arbete, utan det har under åren funnits flera sociala aktiviteter för de som hör hemma på Mjärdevi.
En återkommande aktivitet är Mjärdevistafetten som sprangs första gången 1996. Det har utvecklats till Linköpings äldsta och största stafettlopp. 2024 arrangeras det 29:de loppet. Stafetten är öppen för alla och inte bara för de som arbetar på Mjärdevi.
Starten vid Mjärdevistafetten det andra året 1997.
Foto: Linköpings Science Parks arkiv, Linköpings stadsarkiv
Mjärdevi samlade sig även för drakbåtstävling i Stångån under 1990-talet. Under namnet ”Mjärdevi - på vingar av chips” kämpade representanter från 11 stycken Mjärdeviföretag tillsammans vid drakbåtsrodden 1994.
Drakbåtsrodd 1994 med representanter från företag på Mjärdevi.
Foto: Linköpings Science Parks arkiv, Linköpings stadsarkiv
Inför sommaren anordnas Science Park Summer Party - en sommarfest för de som verkar på Mjärdevi. En kväll på hösten bjuds det in till Science Park by Night, som är ett öppet hus för hela familjen.
Källor:
- Bengt Isaksson, ”En liten pusselbit i vår tids historia. En historisk återblick på vad som hänt under några årtionden i slutet av den tjugonde seklet inom Sankt Kors Fastighets AB och dess dotterbolag i Linköpings kommun”
- Sankt Kors Fastighetsbolag arkiv, Linköpings stadsarkiv
- Linköpings Science Parks arkiv, tidningen Connect och fotosamling, Linköpings stadsarkiv