Hoppa till huvudinnehåll

Handstilar från förr

Jag minns den tiden då vi hade handstil som ett ämne i skolan. När man hade anteckningsblock som fylldes av lutande bokstäver. Idag har vi nästan helt tappat den konsten. I våra arkiv finns många volymer fyllda med vacker, snirklig handskrift. Här är några exempel på det!

 

Idag kommunicerar många av oss digitalt via datorer och mobiltelefoner. Har du märkt att din handstil har förändrats med åren? Hur är det med yngre generationer - har de fått lära sig att skriva skrivstil och vem efterfrågar vacker handstil idag?

I Stadsfullmäktiges protokoll med start år 1863 finns informationen skriven för hand ända fram till 1908 då det blev tryckt text. Det blev förstås lättare att läsa, men inte lika tjusigt. 

Utdrag ur Stadsfullmäktiges protokoll 1882. 

 

I en protokollbok från Norra Valkebos skolstyrelse (lärarkåren) 1952 hittar vi flera olika varianter på handstilar. En stil är väldigt tydlig och i princip textad. Andra mer snirkliga och lutande. Handstilar är mer personliga och man får anpassa sin läsning efter vem som skriver. 

Utdrag ur protokollbok, Norra Valkebo skolstyrelse 1952.

Det finns många liggare/register av olika slag i våra arkiv där man förundras över hur mycket information man fick plats med på ett litet utrymme. Det var många kolumner som skulle fyllas i. Skrivaren fick skriva väldigt smått. Ur en betygskatalog från Elementarläroverket för flickor: 

 

/Pia Wilhelmson Nord, Linköpings stadsarkiv, november 2023

Källor:

Stadsfullmäktiges protokoll

Norra Valkebos skolstyrelse, protokoll 

Elementarläroverket för flickor (Elsa Brändströms skola)

 

Senast uppdaterad den 14 november 2023