Hoppa till huvudinnehåll

Familjeförsörjning under andra världskriget

Ett av våra mer okända arkiv är det så kallade familjebidragsnämndens arkiv. Här kan vi följa hur småkommunerna kring Linköping snabbt mobiliserades för att hjälpa de familjer som stod utan försörjare när männen under andra världskriget kallades till gränserna.

När Tyskland anföll Danmark och Norge den 9 april 1940, ledde det till att kriget kom väldigt nära. Beredskapen skärptes omgående och försvaret måste förstärkas. Inkallelseorder gick ut till männen i landet och tiotusentals män kallades till gränserna.

Svensk soldat vid skyttevärn. Pressens bild-Public domain. 

 

Det här betydde att familjeförsörjarna i många fall togs från hemmen. Hustrur och barn stod nu utan försörjning. För att lösa deras problem snabbutreddes frågan och en statlig förordning infördes redan en vecka senare, den 17 april 1940 om att ett så kallat familjebidrag skulle utbetalas till berättigade. I vanlig svensk byråkratisk anda slog det här snabbt igenom i landet och inom de närmaste veckorna startades så kallade familjebidragsnämnder upp överallt i kommunerna.

Det som idag är Linköpings kommun var då uppdelat i småkommuner, som i stort sett följde sockengränserna. Vi kan enkelt följa hur de en efter en bildar egna familjebidragsnämnder som direkt börjar behandla ansökningar och efterhand betala ut ersättningar. 

 

Familjebidragsnämnd, 1942
Bild: KW Gullers/Nordiska museet, CC-BY SA 4.0

 


Bild: Linköpings stadsarkiv

 

Här ovan den första beviljade utbetalningen i Rystad kommun som antecknades den 7 maj, 1940. Nr 196 Allvar erhöll framöver för sin hustru 1,75 kr per dag och för de två barnen, 70 öre per barn.   

 

 


Bild: Linköpings stadsarkiv

Några år senare, 1944, ser det ut så här i Ljungs kommuns arkiv från familjebidragsnämnden. En lista på några familjefäder som fått beviljade bidrag den 5 maj det året. Beloppet är nu höjt jämfört med den tidigare utbetalningen som visades.

 


Valaffisch från bondeförbundet, 1942, Creative commons (Wikimedia commons). 

Familjebidragsnämnden är idag ett ganska okänt fenomen, men hade på sin tid stor betydelse för försörjning och moral i ett Sverige som levde i en mycket osäker värld. Bidragsfrågan var också föremål för politiskt engagemang och hamnade som en del i valdebatten under de tuffa åren kring andra världskriget. Efterhand som kriget tog slut började familjebidragsnämnderna avvecklas. I början av 1950-talet var de borta.

 

Dan Malmsten, augusti 2023
Linköpings stadsarkiv
Källa: Linköpings stadsarkiv, Wikipedia (Public Domain). 

 

 

 

Senast uppdaterad den 30 september 2024