Hoppa till huvudinnehåll

Skylten

Skylten som, sedan 1980-talet, varit central för inte minst stadens musikliv byggdes en gång i tiden för helt andra ändamål. Byggnadens arkitektur antyder dess historia som fabrikslokal inom tillverkningsindustrin. Namnet har också en historisk koppling.

Tidig bild på byggnaden. Bild: Arthur Möllman/Östergötlands museum

År 1889 uppfördes fastigheten, som från början inhyste en träförädlingsfabrik. Vid sekelskiftet 1900 tillverkades bland annat möbler, urfodral och symaskiner i lokalerna. Det dåvarande företaget hade då 122 anställda. År 1922 flyttade Svenska maskinskyltfabriken (därav namnet) in i huset och bedrev tillverkning där fram till 1980-talet.

Interiör från ritningskontoret på Maskinskyltfabriken 1953. Bild: Sven Källberg/Östergötlands museum

Maskinskyltfabriken öppnar för rockband 1985. Bild: ÖC 11/5,1985/Linköpings stadsarkiv

Rockföreningen Rock d’Amour uppvaktade vid den tiden kommunen och ville ta över fabrikslokalerna och i maj 1985 blev det verklighet. Hela 38 band, hårdrockare såväl som syntare, flyttade in i det som till att börja med kallades Maskinskylten. Så småningom förkortades namnet till bara Skylten. Från 1987 arrangerades även konserter på Skylten.

Recension av bandet Whales spelning i Aftonbladet. Bild Aftonbladet 13/5 1995/Linköpings stadsarkiv

Biljett till banden Cardigans och Cloudberry Jam. Bild: Linköpings stadsarkiv

Mängder av artister och band har uppträtt på Skylten genom åren och ännu fler har haft det som “hem” och replokal med mer eller mindre högtflygande drömmar om en framtid inom musikscenen. 

Idag är Skylten fortfarande i högsta grad levande som ett kulturhus med konstateljéer, danslokaler, studio, café, galleri och scener för all form av kultur.

Skylten idag (2023), strax bakom järnvägsstationen och väl synlig från tågen. Bild: Dan Malmsten/Linköpings stadsarkiv

Senast uppdaterad den 26 september 2023