Wernerska trädgården
Under senare delen av 1800-talet var Wernerska trädgården en självklar plats i Linköpings nöjesliv. Lokalerna fylldes av ett brett utbud av alltifrån cirkus till teater och musikframträdanden.
Wernerska trädgården låg i hörnet Snickaregatan-Ågatan. Bild : Östergötlands museum
Den driftige entreprenören Anders Peter Andersson, alias “Bonn på Druvan” köpte 1864 den så kallade Wernerska trädgården för 10 000 riksdaler. Den var redan då en enklare nöjesinrättning, men blev med Anderssons energi ett verkligt nöjescentrum där människor från stadens alla olika samhällsskikt samlades.
Anders Peter Andersson, “Bonn på Druvan”.
Bild: Gustaf Joop&Co/Östergötlands museum
Ritning av teatern från 1884. Bild: Linköpings stadsarkiv
I Wernerska trädgården byggdes under dess storhetstid på 1880-talet upp ett paradis för nöjeslystna med flera restauranger, musik- och danssalonger, cirkusbyggnad och inte minst en varietéteater.
En unik bild från trädgårdens storhetstid på 1880-talet.
Bild: Östergötlands museum
Affischering inför ett uppträdande av vissångaren
och komikern Ferdinand Tidström.
Efter ägarens bortgång kom nöjesinrättningens stjärna att sakta dala, men stället var ändå viktig som samlingsplats för betydelsefulla händelser i staden. Här bildades exempelvis Linköpings socialdemokratiska parti, 1905. Brännvinsförbud vid scenunderhållning, den nya stadsteatern och biografernas uppdykande satte så småningom de sista spikarna i den Wernerska trädgårdskistan.
Idag (2023) ser det ut så här på platsen för Wernerska trädgården. Bild: Dan Malmsten/Linköpings stadsarkiv
Idag finns i stort sett inget kvar från storhetstiden på dess gamla plats i hörnet Snickaregatan/Ågatan. Det mesta revs, men i Gamla Linköping finns faktiskt fortfarande ett lusthus som flyttats dit samt en kopia av en vattenklosett därifrån, en av Linköpings absolut första.