Hoppa till huvudinnehåll

Ebbe Wahlbeck

Strax nedanför kyrkogården och T1-området ligger området Ebbepark, som nu expanderar med mängder av företag, bostäder och service. Men vad fanns på platsen innan och hur har den fått sitt nuvarande namn?

Byggnader i Ebbepark 2022 med den sågtandade Campushallen i bakgrunden

Ebbepark idag (2022) med den sågtandade Campushallen - en blinkning till den gamla repslagarhallen.
Bild: Dan Malmsten, Linköpings stadsarkiv

Om man ska förstå kopplingen till dagens namn måste vi gå tillbaka till år 1913. Det året flyttade företaget Wahlbecks fabriker till tomten som tidigare tillhört lantbruksfastigheten Johannesborg och då låg i utkanten av staden. Wahlbecks tillverkade bland annat rep och den avlånga västra delen av tomten var idealisk då den gav plats åt en 300 meter lång repslagarbana. Företaget drevs vid den här tiden av bröderna Gotthard och Ebbe Wahlbeck där Ebbe alltså givit området dess nuvarande namn.

 

Flygvy över det nya Wahlbecksområdet, 1920. Bild: Gamla Linköping

 

Wahlbecks nya kontor 1963Det nya kontoret, 1963. Bild: Arne Gustafsson/Östergötlands museum

Wahlbecks fabriker utvecklades och breddade sin verksamhet och övergick mer och mer mot tillverkning av mattor. Företaget hade med tiden blivit en stor och viktig arbetsplats i Linköping, men 1960- och 70-talens strukturomvandlingar medförde att fabriken så småningom såldes och tillverkningen flyttades. 1973 köptes tomten av kommunen som döpte om den till Valla industriområde. Några år senare tog Sankt Kors fastigheter AB över förvaltningen av området. Mellan 1983-1993 drevs en så kallad “Teknikby”, som var föregångare till det som senare blev Mjärdevi Science Park, i lokalerna. År 2000 döptes området åter om, nu till Wahlbecks Företagspark, i syfte att hylla företagets grundare. 2015 var det dags för namnbyte igen. Sankt Kors hade nu tagit ett samlat grepp och ville utveckla hela området till en samlad enhet. Det är nu namnet Ebbepark kommer till. År 2017 togs första spadtaget i den omvandling som vi ser resultatet av nu.

 

Foto på Ebbe WahlbeckEbbe Wahlbeck Bild: Okänd/Bild Linköping

Ebbe Wahlbeck föddes in i Wahlbecks industrier år 1888. Familjen bestod av fadern, Adolf Fredrik Wahlbeck, hans mor Kristina och syskonen Gotthard och Anna. Hans far hade startat reptillverkning drygt tio år tidigare i Linköping och efterhand utvecklat tillverkningen till en betydande industri. På 1910-talet  hade sönerna Gotthard och Ebbe alltmer tagit över företaget och de insåg att den trånga tomten på Kanberget inte längre räckte till. Som nämnts ovan inköptes då tomten Johannesborg.

 

Tre män arbetar med repslagning utomhusRepslagning utomhus.
Bild: Tekniska museet, Public Domain Mark (PDM)

Tre män som arbetar mede slagning av grovt tågvirkeSlagning av grovt tågvirke. Bild: Gamla Linköping

Om Gotthard var den tekniskt drivne var Ebbe mannen med affärssinne och social framsynthet.  Han var den som utvecklade företaget bort från den den alltmer tynande reptillverkningen. Via framställning av sadelgjord blev mattillverkning efterhand den helt dominerande delen av Wahlbecks fabriker. På 1960-talet var faktiskt Wahlbecks fabriker Sveriges ledande tillverkare av heltäckningmattor, men det var efter Ebbes tid i ledningen.

 

Ebbe och flera andra personer framför företagets mattillverkning 1950Ebbe vid företagets mattillverkning, 1950.
Bild: Sven Källberg/Östergötlands museum

Badande personer i Wahlbecks branddamm som också användes som poolWahlbecks branddamm användes också som pool.
Bild: Gamla Linköping

Ebbe var alltså mycket framsynt som företagets personalansvarige. Åtgärder genomfördes främst tiden efter andra världskriget då Wahlbecks på många olika sätt medvetet främjade trivseln för sina anställda både under och efter arbetstid. Tydligast kunde detta märkas genom företagets hjälp till egna bostäder i bostadsbristens Linköping. Tillsammans med de anställda främjades friluftsliv, idrottsliv och kulturliv. Wahlbecks stöttade medvetet trivselbefrämjande åtgärder och innehade också flera lokaler som ställdes till personalens förfogande även på fritiden. De anställda skulle känna en samhörighet med företaget, de skulle vara "Wahlbeckare".

Ebbe Wahlbeck och Wahlbecks fabriker har nu alltså fått ett rättmätigt erkännande och en mindre stadsdel benämnd efter sig. I Ebbeparkområdet är mängder av gatunamn och byggnader namnsatta efter både verksamheter och viktiga personer. Här finns Repgränd och Sisalgatan liksom Kerstingatan (efter mamma Kristina, kallad Kerstin). Marianne Richters torg har namn efter företagets framstående mattdesigner med samma namn. Och så finns faktiskt Ebbegatan som går tvärsigenom Ebbepark.

 

Ebbepark i stora bokstäver på byggnadEbbepark. Bild: Dan Malmsten, Linköpings stadsarkiv

 

Gatuskylt på EbbegatanEbbegatan en av flera nyanlagda gator i området med många historiska namn.
Bild: Dan Malmsten, Linköpings stadsarkiv

Senast uppdaterad den 30 november 2022