Hoppa till huvudinnehåll

Sommarläsning

Sommartid är lästid, i både sol eller regn. Passa på när du har gott om tid och fördjupa dig i en bok. Låna boken på ditt bibliotek eller som e-bok från vår webbsida.

Malin boktipsar om bokserien "Morden på Österlen" av Anders de la Motte.

Ett fynd att dö för av Anders de la Motte

Det är högsommar på Österlen och den stora antikmarknaden i Degeberga ska just gå av stapeln, men portarna hinner knappt slås upp förrän ett brutalt mord på en ökänd antikhandlare chockar besökarna.

Kriminalkommissarie Peter Vinston dras in i fallet trots att han har semester.

Till hjälp får han Tove Esping som arbetar hårt för att bevaka sin position hos Simrishamnspolisen.

En del av serien "Morden på Österlen".

/Malin

 

Evelyn Hugos sju äkta män av Taylor Jenkins Reid

Boken utspelar sig i nutid och handlar om journalisten Monique. Hon är underskattad på sitt jobb som reporter på en populär tidning och längtar efter den perfekta storyn som ska få hennes karriär att ta fart.

Allt vänder för Monique när den åldrande Hollywoodstjärnan Evelyn Hugo vill ge sin sista intervju till just henne, och hon säger att hon vill berätta allt.

Vi får följa med tillbaka till mitten av 1900-talet  då Evelyn berättar om sin karriär, hur allt började och hur det slutade, och vad man måste vara beredd att ge upp för att nå rampljuset.

Evelyn berättar saker som aldrig förr kommit fram, om skoningslös ambition, oväntad vänskap och en stor förbjuden kärlek. Men varför har Evelyn bett just Monique att skriva storyn? 

/Sara

 

Sara tipsar om boken "Evelyn Hugos sju äkta män" av Taylor Jenkins Reid

 

Den mestadels sanna historien om Tanner och Louise av Colleen Oakley 

Den perfekta bladvändaren på stranden. Boken passar dig som gillar feelgood med både humor och djup!

Vill du hellre lyssna på boken finns den att låna i bibliotekets ljudboksapp Biblio.

Böcker från Götabiblioteken passar i alla sommarväder! 

/Anna

 

Anna boktipsar i alla väder.

 

Odjuren av Kerstin Lundberg Hahn och Elisabeth Widmark

Redan omslaget, med händer som sträcker sig upp ur underjorden och varelser i bakgrunden med lysande ögon, avslöjar att det är en ruggig berättelse innanför bokens pärmar, och därtill en ruggigt snygg sådan!

"Odjuren" är en grafisk spänningsroman för åldern 9-12, skriven av Kerstin Lundberg Hahn och illustrerad av Elisabeth Widmark. Historien handlar om Annie som följer med moster och morbror till stugan vid Vindelälven. När det visar sig att skogen ska skövlas så dras Annie in i mystiska, övernaturliga och stundtals riktigt läskiga händelser i skogen.

Illustrationerna är svartvita och naturtrogna i sin stil. Olika perspektiv ger en levande känsla som förstärker obehaget i berättelsen. Ibland ser man motiven långt bortifrån, ibland nära, underifrån eller uppifrån. Det blir verkligen effektfullt! Text och bild flätas samman till en riktigt spännande helhet och läsaren dras med i berättelsen från början till slut. 

/Sofia

 

Sofia tipsar om "Odjuren" av Kerstin Lundberg Hahn och Elisabeth Widmark.

 

Tre böcker för de allra yngsta

"Lilla pussboken" av Kenneth Andersson, "God natt min lilla kanin" av Jörg Mühle och "Ramsa med Bebbe" av Mervi Lindman är bra exempel på pekböcker att läsa med din bebis.

I "Lilla pussboken" får barnet bekanta sig med olika djur och pussa på dem. I slutet finns en liten spegel! Boken har enkla, tydliga bilder och är lätt att översätta till olika språk. Prova gärna att låta som djuren i boken, så hjälper du barnet att koppla samman ord och ljud med bilderna i boken.

"God natt min lilla kanin" är en vardagsnära bok att växa med. Genom hela berättelsen involveras det lilla barnet att hjälpa kaninen med kvällsrutinerna tills det slutligen är dags att sova. Denna bok bjuder på igenkänning och hjälper barnet att samla ord på saker i sin närhet. Kanske barnet har en egen tandborste, kudde eller täcke att relatera till.

"Ramsa med Bebbe" innehåller ett fint urval av ramsor att inspireras av och använda i vardagen. Läs, sjung och ramsa med ditt barn! Det stimulerar språkutvecklingen och hjälper barnet att sätta ord på världen. 

/Mia

 

Mia tipsar om tre böcker för de allra yngsta.

 

Fler boktips finns nedan.

Ha en fin sommarläsning!

Ramsa med Bebbe av Mervi Lindman

"Ramsa med Bebbe" är en utmärkt bok för dig som vill ramsa med ditt lilla barn.

Ramsor är bra för barnets språkutveckling och det är roligt att leka med språket tillsammans!  

I boken får du tydliga instruktioner för vilka rörelser du kan göra med barnet när ni ramsar.

Urvalet är smakfullt gjort med de vanligast barnramsorna.

Det finns många böcker om Bebbe.

Möjligheten för det lilla barnet att känna igen Bebbe från andra böcker är en ytterligare språkstimulerande faktor.

Några av böckerna är översatta till somaliska.

/Kristina

 

Binta dansar av Eva Susso

"Binta dansar" är en pekbok, en bok för de minsta barnen. Den handlar om Binta och hennes familj.

Boken är taktil, dvs att du som förälder får tillsammans med barnet göra olika rörelser och ljud.

När ordet får en handling hjälper det barnet i dess språkutveckling.

Taktila böcker kan man börja läsa från ca 10- månaders ålder.

Jag vill också tipsa om Eva Sussos andra böcker som också är taktila.

Trevlig läsning!

/Sureyya

Creepy-serien av Tobias Gard

Är du ca 9-12 år och gillar läskiga berättelser?

Då är Tobias Gards ‘’Creepy-serie’’ perfekt sommarläsning för dig. 

Det finns nu sex fristående böcker som får nackhåren att resa sig! Vill du hellre lyssna finns flera av böckerna i bibliotekets ljudboksapp Biblio.  

/Anna

 

Kod Orestes av Maria Engstrand

12-åriga Malin hejdas plötsligt av en man som hon aldrig sett förut.

Snabbt ger han henne ett brev och ber henne att lova att lämna brevet till RUT-barnet och att det handlar om liv och död.  

Då Orestes några månader senare börjar i hennes klass misstänker Malin att det är han som är RUT-barnet (även om hon inte ens vet vad RUT-barn är).

Ingenting blir som Malin förväntat sig och tillsammans med motvilliga Orestes försöker de läsa det kryptiska och till stora delar kodade brevet och blir indragna i en kedja av gåtfulla händelser med kopplingar till Lerums förflutna.

"Kod: Orestes" är den första delen av tre i Maria Engstrand spännande bladvändare om Malin och Orestes i Lerum. För läsålder 9-12 år.

/Sara

 

Leave the world behind av Rumaan Alams 

Ett strömavbrott lamslår hela New york, en familj har hyrt ett hus ute på Long Island för en lung och avkopplade helg.

Sent på kvällen knackar det på dörren, ägarna till huset vill komma in.

En postapokalyptisk thriller om människor och deras misstro mot allt och alla, när hela civilisationen kollapsar. 

Boken kom som film under 2023 och trendade då på Book-took.

Passar för både ung som gammal, från cirka 15 år.

/Lollo

Hjortronlandet av Sara Lidman

Jag vill tipsa om en fantastisk läsupplevelse, som man gör bäst i att läsa med de humoristiska glasögonen på för att det inte ska bli alldeles för eländigt: "Hjortronlandet" av Sara Lidman!

Boken handlar om en liten by med mycket fattiga familjer i 1920-talets Västerbotten, som fått "möjligheten" att göra om hjortonlandet, sankmarkerna, till odlingsbar jord.

Den ena familjen är fattigare än den andra, den tredje mer dysfunktionell än den fjärde och mitt i allt elände kryddas läsningen av spontana fniss. Karaktärerna är beskrivna med kärlek och går inte annat än tycka om, med vissa tydliga undantag förstås.

Det är humoristiskt, det är politiskt, det är mänskligt, det är en tidsresa hundra år bak i tiden.

Dialogerna är skrivna på bondska och det det underlättar om du läser lite högt i huvudet, med rejäl norrländsk dialekt för att ha en möjlighet att förstå. Passa på att verkligen smaka på det underbara språket med adjektivifierade substantiv som så fint sätter ord på livet.

Jag fullkomligt älskade den här boken och har som sommarplan att fortsätta läsa Sara Lidmans Jernbanesvit. 

/Nea

 

Strålarna av Jenny Holmqvist

Det är sent 90-tal och 16-åriga Selene åker till Mallorca med sin mamma Annie för att bo hos mammans nya flirt som äger ett hotell i Sóller.

Det tar inte lång tid innan Selene också träffar en kille, den 6 år äldre Sun. Hennes tristess vid hotellpoolen förvandlas snabbt till förväntan och spänning.

Selene, som oftast fått stå i skuggan av sin mamma, har nu en egen historia att vara huvudrollen i, en historia som inte är helt okomplicerad…

Det är dofter av klor, hawaiian tropic och spansk sommarhetta men historien osar också av avundsjuka, komplexa familjerelationer och förälskelse.

Det är en trevande mor- och dotter-historia. Utan stora och drastiska händelser men där det istället hela tiden skaver och är en krypande spänning i luften.

Gillar du 90-tal och tidigt 00-tal finns det flera roliga referenser i form utav musik- och klädval. 

/Eleonore


Rent hus av Alia Trabucco Zeran

Estela sitter fängslad, anklagad för att ha orsakat en liten flickas död. Hon berättar sin historia om hur hon arbetat som hembiträde i flickans familj, i det närmaste oavlönad och inhyst i en liten skrubb bakom köket.

"Rent hus" är en angelägen chilensk roman som skildrar klassamhällets mörkaste sidor, och samtidigt är spännande som en thriller.

/Kerstin

 

Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist

Tänk dig en varm dag, riktigt riktigt varm dag. Huvudvärken stegrar gradvis, du ser hur människorna runt omkring dig trycker händerna mot huvudet. Så plötsligt blir allt vitt, och sen är allt är borta. Huvudvärken, ljuset, trycket. Som om det aldrig har hänt.

Men något har hänt, du ser det bara inte än. För långt ner under marken börjar det röra på sig. Det är som om de döda vaknar till liv… En kvinna vaknar upp efter en svår bilolycka, ett barn grävs upp från sin grav och helt plötsligt kanske kärleken kan övervinna döden? 

En riktig bladvändare att njuta av i sommarvärmen. Boken har också nyligen filmatiserats, den hade premiär på Göteborgs filmfestival i Januari 2024. 

/Lollo

 

Sten i siden av Mikael Niemi

Mikael Niemi kan sitt Tornedalen; historia, folktro, hur människor har levt och verkat om , naturen och det kärva klimatet.

Berättelsen om strejken i Tornedalen när arbetarna försökte kräva bättre villkor så de kunde försörja sina familjer blir en spännande berättelse om extremt hårda villkor och hur familjer splittras och det svåra att finna sin egen väg.

Läsvärd berättelse där det starkt expressiva språket gör det extra njutbart. 

/Brita

 

Brita tipsar även om följande böcker:

 

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel av Ruth Kvarnström-Jones

Det finns många intressanta historiska byggnader i Stockholm och Ruth Kvarnström - Jones har med denna bok påbörjat serien “Stockholm Pärlor”.

I början av 1900-talet gick det dåligt för Grand Hôtel och man beslutade att kalla in Wilhelmina Skogh som då var känd för sitt framgångsrika arbete som hotellchef.

Till hotellet anländer också unga flickor som vet att hårt arbete hos Wilhelmina Skogh lönar sig.

En intressant historisk bok om Stockholm under förra sekelskiftet där både verkliga och uppdiktade personer finns med. 

 

Jag vill riva upp himmel och jord av Marie Lok Björk

För Elise Ottesen Jensen väcks tidigt känslan av ilska över alla orättvisor och speciellt  för arbetarkvinnornas situation som dubbelt förtryckta.

Hon föddes i Norge  men via Danmark kom hon till Sverige och blev en välkänd agitator för preventivmedel så kvinnor slapp slita ut sina kroppar med att föda barn varje år.

En intressant bok om en kvinna som inte är rädd av sig utan kämpar för det hon tror på. 


Ådala-serien av Åsa Liabäck

  • I hjärtat av Ådala
  • Längtan över Ådala
  • Medan snön faller i Ådala
  • Som en vind genom Ådala

Perfekt sommarläsning är att läsa alla fyra böckerna om koloniområdet Ådala i Linköping.

Ett koloniområde är som världen i miniatyr. Där finns människor av olika sorter, ålder och intresse. De har sina traumer, längtan och önskningar.

Att jämka ihop allas önskningar kan naturligtvis leda till konflikter men mest fungerar Ådalaborna som stöd för varandra.

Där finns den äldre mannen Ragnar, som har förlorat både sin hustru och dotter men fungerar som själasörjare inte bara för sina två vuxna barnbarn utan för många människor i Ådala. 

 

Hyper av Agri Ismail

En storslagen roman om vår tids stora ödesfrågor. Den kurdiska familjen Kermanj tvingas fly från Irak till London men fadern i familjen kan inte försonas med allt han tvingades lämna och lyckas aldrig bygga upp något bra liv i London.

För att försörja familjen städar hans fru i välbärgade hem fast i smyg. Varken mannen eller barnen får ana var pengarna kommer ifrån.

De tre syskonen växte upp och går olika vägar men alla tvingas 
förhålla sig till sin bakgrund och till ett samhälle där pengar är det som styr och cynismen blir allt mer påtaglig. 

 

Tre av Valérie Perrin

Efter succén med “Färskt vatten till blommorna”  gav författaren Valérie Perrin ut ännu en bok som är poetisk och sorglig och bär på hemligheter som långsamt meddelas läsaren.

I “Tre” berättas om en speciell vänskap som höll barndomen ut men sedan händer någonting som gör att de inte träffas på många år.

Man får följa vad som hände tjugo år tidigare i staden La Comelle och den dramatiska upplösningen i nutid.

Även om Nina, Etienne och Adrien bröt kontakten så fanns orsaker som gjorde att banden till varandra inte helt hade brustit.


Far inte till havet av Elin Anna Labba

Författaren har egen erfarenhet av samernas situation samt hört släktingarnas berättelser om hur man behandlade samerna som tvingades flytta då deras byar svämmas över när sjöarna reglerades under 1900-talet.

En stark samisk kvinna bygger utan tillstånd ett eget hus i fjällen när hennes by dränks gång på gång.

Men det är inte lätt att sticka ut och att hennes egen dotter känner ett utanförskap till de andra samiska barnen är ett högt pris att betala. 

Senast uppdaterad den 14 juni 2024

Boktips från biblioteket