Parkens historia
Linköpings trädgårdsförenings park, som var det ursprungliga namnet, bildades den 22 mars 1859, vid ett sammanträde på Linköpings slott.
Redan på tidigt 1800-tal fanns ett intresse i landet för att driva trädgårdsföreningar. Dessa gröna parker hade i första hand ett pedagogiskt syfte: man ville sprida intresset för odling.
Genom att anlägga en plantskola och öka Linköpingsbornas kunskaper inom trädgårdsskötsel, ville man stimulera odlingen för husbehov. Parken skulle också etableras för att främja fruktträdssodlingen i Östergötland.Trädgårdsföreningen, år för år
Den gamla fontänen
Efter att ha prytt Trädgårdsföreningen under hela 1900-talet var den ursprungliga fontänen till slut så sliten att den inte längre kunde underhållas. Den togs ur bruk 2010.
Fontänen 1900
Fontänen 1930
Fontänen 1970
Historiska byggnader
Belvederen
1881 stod ett utsiktstorn klart i Trädgårdsföreningen - Belvederen. Belvedere betyder vacker utsikt. Belvederen hittar du enklast från Lasarettsgatan.
2010 renoverades Belvederen och kompleterades med en fristående cafébyggnad.
Reinhold Winter: Linköpings Belvedere i Ny illustrerad tidning 13 aug. 1881
"Stockholm har i åtskilliga år haft ett dylikt utsiktstorn, men hvilken annan svensk stad eger väl något som motsvarar Linköpings vackra belvedere? - Ingen efter hvad vi tror oss veta . Hvarje detalj i byggnaden är smakfull och elegant, och öfvergången från de nedra våningarnas sten- till de öfras jernkonstruktion är särdeles lyckligt förmedlad."
Bigården
Bigården i Trädgårdsföreningen byggdes 1927 och drivs av Linköpings biodlareförening.
Föreningen bildades 1882 under namnet Östergötlands biskötareförening. Så småningom bildades sammanslutningar av biodlare på flera ställen i länet, varvid namnet ändrades till Linköpings biodlareförening
År 1884 inhägnades bigården och ett litet skjul byggdes där man kunde förvara den utrustning som behövdes för att sköta bina. Skjulet har sedan byggts om under årens lopp och den sista stora ombyggnaden blev klar 1974.
Linköpings biodlareförening är den största i Östergötland och de senaste årens medlemsökning gör att medlemsantalet nu är uppe i 108 stycken.
I Bigårdspaviljongen hålls de flesta av föreningens kurser och temakvällar.
Entréhusen - östra och västra villan
Byggnationen av de bägge husen som ligger på båda sidor om huvudentrén påbörjades 1864. År 2000 utfördes en omfattande restaurering av parken och då rekonstruerades husen till ursprungligt skick.
Från första början var husen placerade närmare varandra, men på 50-talet flyttades de isär. Det ena huset har tidigare använts som föreståndarbostad och det andra har fungerat som arbetarbostad samt utbildningslokal för trädgårdsmästare.
Krogfallsgården
Foto: Göran Fagerås
Krogfallsgården byggdes på 1740-talet och kommer ursprungligen från Krogsfall i Västra Eneby socken, Kinda. Byggnaden är en stor så kallad parstuga och man ser på takhöjd och husets storlek att här har varit ett högreståndshem.
Huset ansågs vid sekelskiftet allt för omodernt och donerades till Linköpings stad. Den köptes av Östergötlands länsmuseum och flyttades år 1913 till Trädgårdsföreningen. 1916 öppnades här ett museum som visade allehanda redskap och husgeråd från ett östgötskt bondhem. Museet stängdes i samband med andra världskriget. Stugan renoverades 1995. Du hittar Krogfallsgården när du går från huvudentrén, förbi vattendragen och passerat kastanjeallén.
Röda ladan
Den röda ladan som står intill växthusen, uppfördes 1919 och är ritad av Sven Torgersruud.
Den fick en för sin tid toppmodern inredning med moderniteter som elektriskt ljus, dusch och tvättstuga. Under lång tid användes den som lagerlokal för den jord som tillverkades här.