Fem fokusområden
Utifrån de tre huvudområdena Aktiv hela livet, Jämställdhet och Inkludering har fem fokusområden tagits fram: Aktiv i en förening, aktiv utanför föreningslivet, mötesplatser för aktivitet, en aktiv skola/förskola samt upplevelser som främjar fysisk aktivitet.
Föreningslivet är viktigt och har en stor och betydande roll för folkhälsan och är den verksamhet där flest barn och ungdomar är fysiskt aktiva. Utöver själva idrottandet innebär föreningslivet en social samvaro, utbildning, kamratskap och gemenskap och är något vi ska värna om.
Föreningslivet har, enligt Riksidrottsförbundets egna styrdokument, ett ansvar att utveckla och förändra sin verksamhet. För att lyckas behålla fler aktiva medlemmar behöver förutsättningarna bli bättre. En del utmaningar handlar om samhället runt omkring idrotten. Så i en del frågor måste idrotten hitta nya svar för att locka fler medlemmar, så länge som möjligt och i en så bra verksamhet som möjligt.
Ett viktigt steg i detta är Riksidrottsförbundets förflyttning mot den moderna föreningen med en ny syn på träning och tävling. Genom att se över verksamheterna kan vi ge dem nya förutsättningar. Det underlättar så att föreningarna ska kunna lägga större fokus på att så många som möjligt, ska kunna vara föreningsaktiva, så länge som möjligt – idrott hela livet.
Riksidrottsförbundet har konstaterat att föreningslivet behöver hitta sätt att sänka trösklarna. Det ska vara enkelt att starta nya föreningar och enkelt att komma in i redan befintlig verksamhet. Det ska vara enklare att börja med en ny idrott och det ska finnas instegsnivåer som är anpassade efter utövarens erfarenhet.
För att nå fler behövs färre regler, frivillig anmälan, nybörjargrupper i alla åldrar och möjligheter att låna utrustning för att testa på. Svensk idrott har ett enormt utbud av aktiviteter, tränings- och tävlingsfällen, men måste bli mer tillgänglig så att fler känner sig välkomna.
Livslång idrott – bredd, motion och elit
Det är en utmaning att ändra inriktning från att i stort sett vara en organisation som främst fokuserar på träning och tävling med syftet att få fram elitidrottare. Till att bli en organisation som fokuserar på idrott för alla hela livet, med syfte att ha roligt, må bra och utvecklas. Livslång idrott i en förening kräver att föreningar klarar av att utveckla elit och samtidigt erbjuda bredd- och motionsidrott samt se hur dessa olika delar hänger ihop.
Genom att behålla så många som möjligt, så länge som möjligt, får vi fler talanger som har chansen att bli elitidrottare. Det ena får inte ske på bekostnad av det andra. Även om elitidrotten utgör en liten del av svensk idrott, spelar den ändå en viktig roll för många människor genom sitt uppmärksamhetsvärde. En framgångsrik elitidrott med positiva förebilder, kan stimulera och inspirera nya generationer att bli fysiskt aktiva.
Det är också viktigt att föreningslivet skapar förutsättningar och möjligheter för äldre att vara aktiva inom den organiserade idrotten, samt att föreningar tar till vara på äldres kompetens och erfarenhet.
Stöd till föreningslivet
Svensk idrott och dess föreningar står inför stora och svåra utmaningar i sin strävan att hitta strukturer och former för att få fler att välja att vara aktiva i föreningslivet. En förutsättning för detta är att som kommun erbjuda ett modernt och effektivt stöd till föreningslivet. Stöd kan bestå av bidrag, utbildningsinsatser och annan typ av stöttning. Det ska vara enkelt för föreningslivet att söka bidrag och boka anläggningar.
Kommunen och föreningslivet måste också utöka samarbetet och dialogen kring hur vi tillsammans skapar bra förutsättningar för motions- och tävlingsidrott på olika nivåer – för alla! De kommunala bidragen till föreningslivet måste anpassas till samhällets och idrottens utveckling. För att få fler att bli fysiskt aktiva behöver ett särskilt stöd riktas till de barn- och ungdomar som i dag står utanför föreningsidrotten och de som är fysiskt inaktiva.
Kommunen ska bistå föreningslivet med stöd för hur vi tillsammans får ungdomar att fortsätta vara aktiva i sin förening och hur nya individer kan beredas plats. Linköpings kommun ska också stötta föreningslivet när det gäller utbildningar för ledare och andra viktiga funktioner inom föreningslivet.
Allt fler uppskattar möjligheten att idrotta och motionera när man vill, var man vill och med vem man vill. Det dyker upp fler och fler idrotter och andra typer av motionsformer som attraherar både yngre och äldre. Därför är det viktigt att det finns bra förutsättningar att kunna vara aktiv också utanför den organiserade idrotten. Linköping ska erbjuda ett variationsrikt utbud av möjligheter och förutsättningar att vara fysiskt aktiv.
Det behöver finnas utrymme i det kommunala stödet för att stötta föreningar som vill bedriva övrig organiserad idrott och spontanidrott vilket attraherar en allt större målgrupp.
Både kommunen och den organiserade idrotten har ett ansvar och en möjlighet att erbjuda mer öppen verksamhet. Olika Prova-på-koncept kan leda till att fler blir fysiskt aktiva och även resultera i rekrytering till idrottsrörelsen.
Flera rapporter signalerar att det i dag råder ojämställdhet på kommunala spontanidrottsplatser. Vi har tillsammans ett stort ansvar att se till att kommunens spontanidrottsplatser och andra ytor för fysisk aktivitet är jämställda, trygga och säkra.
För att alla ska kunna vara fysiskt aktiva hela livet krävs det platser att vara på. Tillgång, tillgänglighet, trygghet och närhet till olika mötesplatser och miljöer för idrott, motion och fysisk aktivitet är av stor betydelse för linköpingsbornas hälsa och välbefinnande.
Linköpings befolkning växer kontinuerligt vilket skapar konkurrens om mark för idrott, motion och återhämtning. När kommunen växer ska också ytor för återhämtning och fysisk aktivitet vara en central del i arbetet med översikts- och detaljplaner. Det ska finnas idrottsanläggningar och aktivitetsmiljöer för bredd, motion, spontanidrott och anläggningar anpassade för tävlingsidrott på olika nivåer.
Idrottsanläggningar och aktivitetsmiljöer ska finnas till för alla och syfta till att få fler i rörelse. Mötesplatserna ska vara optimalt nyttjade samt vara tillgängliga och öppna under de tider då det finns efterfrågan.
Linköpings kommun ska ligga i framkant när det gäller flexibla och funktionella mötesplatser för idrott, motion och fysisk aktivitet. Med hållbara, tillgängliga, jämställda och trygga anläggningar kommer fler att bli fysiskt aktiva.
Ämnet idrott och hälsa är viktigt och antalet lektionstimmar planeras att öka i grundskolan.
Att endast öka antalet lektionstimmar räcker inte utan barn och ungdomar behöver få mer fysisk aktivitet även i övrig undervisning och på raster. Barn ska röra på sig varje dag. Skolan är en nyckelfaktor för att få barn att röra på sig mer.
Grunden för rörelseförståelse läggs redan i förskolan. I dag är stillasittandet ett stort samhällsproblem även i de yngre åldrarna. Det finns också skillnader mellan könen. Bristen på rörelse gör att barnens utveckling hämmas på många områden och barn har i dag generellt inte samma rörelseförståelse som tidigare.
Forskning visar också att inlärningsförmågan ökar och därmed förbättras även prestationen i skolan när barn och ungdomar är fysiskt aktiva. Rörelse ska vara en naturlig del av skoldagen och kommunen ska arbeta för ett utökat samarbete mellan skolor, föreningsliv och fritidshem- och fritidsgårdsverksamhet.
Linköping ska också arbeta för att det finns goda idrottsliga förutsättningar och utvecklingsmiljöer för dem som vill kombinera studier med idrott. Det ska finnas möjlighet både på grundskole- och gymnasienivå, för att skapa förutsättningar för dubbla karriärer.
Nyckelfaktorer för bra idrottsliga utvecklingsmiljöer är bland annat en kultur präglad av tydlig struktur, kompetenta och välutbildade tränare/ledare, tillgång och närhet till en fysisk träningsmiljö med bra anläggningar och utrustning, en helhetssyn på individen samt bra förebilder.
Idrottsevenemang och elitidrott är en viktig del av kultur- och evenemangsutbudet och har en betydelsefull funktion för staden som en attraktiv evenemangsstad. Idrottsevenemang av olika storlek och på olika nivåer, kan också bidra till att göra kommunen attraktiv för boende, företag och besökare. Denna typ av evenemang sker inom ramen för Linköpings kommuns eventstrategi.
Linköpings kommun ska arbeta för att erbjuda ett brett utbud av olika typer av upplevelser och evenemang som kan inspirera och locka fler människor att bli fysiskt aktiva. Motionsevenemang av olika slag ska främjas där fokus ska ligga på glädje, rörelse och lek. Syftet ska alltid vara att få människor i alla åldrar att röra på sig.
Linköping har framgångsrikt arbetat med olika aktiviteter och projekt med syftet att få fler i rörelse.
Satsningar som prova på- verksamhet, lovaktiviteter och bostadsnära projekt, ska utvecklas ytterligare och vara tillgängliga, inkluderande, jämställda och varierande. Denna typ av arrangemang ska i så stor utsträckning som möjligt vara fria från tävlingsinslag, öppna för alla och kostnadsfria.
Linköping ska aktivt arbeta för att ha en bredd på stadens idrottsevenemang och arbeta för att genomföra och anordna unika evenemang och prioritera nya evenemangsformer och idrotter.