Jämställdhet handlar om att alla, oavsett kön, ska ha samma möjligheter och rättigheter att forma samhället och sina egna liv. Det förutsätter en jämn fördelning av makt och inflytande. Linköpings kommun har på ett framgångsrikt sätt arbetat strategiskt med jämställdhetsfrågor, både långsiktigt och kortsiktigt.
Det är viktigt att jämställdhetsfrågorna inte stannar vid olika riktade projekt utan ingår i kommunens struktur, stödsystem och kultur.
Toleransen för stereotypa föreställningar kring manligt och kvinnligt blir allt lägre. Det ställer krav på kommuner, idrottsrörelsen och andra aktörer att skapa förutsättningar för fysisk aktivitet på lika villkor. Europakonventionen påpekar särskilt att principen om jämställdhet inte utgör något hinder för att behålla eller besluta om åtgärder som innebär särskilda förmåner för det underrepresenterade könet. Det kan vara nödvändigt att belysa skilda förutsättningar, detta för att lyfta undantryckta behov och peka på mer strukturella problem. Det viktigaste är att inte lägga någon värdering i dessa olikheter. Först då kan samhället utvecklas i en mer jämställd riktning.
Vi vet att det i dag är fler pojkar och män som idrottar. Fler flickor väljer att lämna föreningslivet och det råder en obalans mellan könen när det gäller representation i styrelser. Den manliga idrotten ses fortfarande som norm och det statliga och kommunala stödet till idrotten gynnar pojkar och män. Föreningsidrottens isärhållande mellan pojkar och flickor redan i tidiga åldrar skapar också en tydlig skiljelinje mellan pojkar och flickor. Pojkar och deras aktiviteter blir normen, och därmed prioriterade, på bekostnad av flickors idrottande och utveckling.
Inom idrottsrörelsen ska alla ha rätt att vara med som utövare och ledare. Kön, könsöverskridande identitet eller uttryck ska inte utgöra någon begränsning. En jämställd och inkluderande idrottsverksamhet, utan begränsande normer, attraherar fler människor att vilja vara delaktiga. En jämställd idrott är en förutsättning för en framgångsrik utveckling.