Hoppa till huvudinnehåll

Jämställdhet & inkludering

Linköpings kommun ska erbjuda likvärdiga möjligheter för alla att vara aktiva oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Jämställdhet handlar om att alla, oavsett kön, ska ha samma möjligheter och rättigheter att forma samhället och sina egna liv. Det förutsätter en jämn fördelning av makt och inflytande. Linköpings kommun har på ett framgångsrikt sätt arbetat strategiskt med jämställdhetsfrågor, både långsiktigt och kortsiktigt.

Det är viktigt att jämställdhetsfrågorna inte stannar vid olika riktade projekt utan ingår i kommunens struktur, stödsystem och kultur.

Toleransen för stereotypa föreställningar kring manligt och kvinnligt blir allt lägre. Det ställer krav på kommuner, idrottsrörelsen och andra aktörer att skapa förutsättningar för fysisk aktivitet på lika villkor. Europakonventionen påpekar särskilt att principen om jämställdhet inte utgör något hinder för att behålla eller besluta om åtgärder som innebär särskilda förmåner för det underrepresenterade könet. Det kan vara nödvändigt att belysa skilda förutsättningar, detta för att lyfta undantryckta behov och peka på mer strukturella problem. Det viktigaste är att inte lägga någon värdering i dessa olikheter. Först då kan samhället utvecklas i en mer jämställd riktning.

Vi vet att det i dag är fler pojkar och män som idrottar. Fler flickor väljer att lämna föreningslivet och det råder en obalans mellan könen när det gäller representation i styrelser. Den manliga idrotten ses fortfarande som norm och det statliga och kommunala stödet till idrotten gynnar pojkar och män. Föreningsidrottens isärhållande mellan pojkar och flickor redan i tidiga åldrar skapar också en tydlig skiljelinje mellan pojkar och flickor. Pojkar och deras aktiviteter blir normen, och därmed prioriterade, på bekostnad av flickors idrottande och utveckling.

Inom idrottsrörelsen ska alla ha rätt att vara med som utövare och ledare. Kön, könsöverskridande identitet eller uttryck ska inte utgöra någon begränsning. En jämställd och inkluderande idrottsverksamhet, utan begränsande normer, attraherar fler människor att vilja vara delaktiga. En jämställd idrott är en förutsättning för en framgångsrik utveckling.

Ambitionen att skapa förutsättningar för alla att vara aktiva hela livet, innebär att alla måste arbeta för att inkludera de grupper som inte ses som en norm. 
Detta gäller samtliga diskrimineringsgrunder:

  • kön
  • könsöverskridande identitet eller uttryck
  • etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning
  • funktionsnedsättning, sexuell läggning
  • och ålder 

Olika socioekonomiska förutsättningar är ytterligare en aspekt som påverkar ojämställdhet och ojämlikhet inom idrotten. Som tidigare nämnts är den fysiska inaktiviteten högre bland människor med lägre socioekonomiska förutsättningar.

Därför handlar det också om att sänka ekonomiska trösklar och skapa förutsättningar för tillgängliga och närliggande aktiviteter där människor bor.

Det finns grupper som i dag inte känner sig välkomna i vissa sammanhang och situationer, bland annat inom idrottsrörelsen. Detta kan ha flera olika anledningar till exempel resursbrist, för få valmöjligheter i utbudet, oönskade strukturer och normer, kompetensbrist eller fördomar. Genom ett effektivt inkluderingsarbete för att lyckas nå dessa grupper, kan idrotten både stärkas och utvecklas. Inkludering handlar också om tillgänglighet. Linköpings kommun ska vara en tillgänglig kommun när det gäller möjligheter och förutsättningar för aktivitet.

Programmets fem fokusområden ska genomsyras av jämställdhet och inkludering. Alla ska ha förutsättningar att idrotta, motionera och vara fysiskt aktiva utifrån sina egna förutsättningar.

Sveriges mest jämställda idrottskommun 2023

För andra gången i rad har kommunens jämställdhetsarbete inom idrotten resulterat i utmärkelsen Sveriges främsta jämställdhetskommun.

 

Senast uppdaterad den 4 mars 2024