EU-projekt Our Way Heritage Lives (OWHL)
EU-projektet startade i oktober 2019 och syftar till att stärka vuxnas lärande inom kulturarv. I projektet deltar olika museer och verksamheter som främjar kulturhistoriska hantverkstraditioner och arbetar med att lära ut kunskap till vuxna och på så sätt bevara ett kulturarv och handens “living history”.
Dessa parter är kulturbärare av en rad hantverkstraditioner som riskerar att försvinna om inte pedagogik och kunskap förbättras och förmedlas till kommande generationer och museibesökare. Detta projekt främjar vuxnas lärande och handens kunskap och har ett transnationellt perspektiv då olika kulturer och länder får möjlighet att visa upp sina traditionella tekniker och kunskaper. På så sätt vidareutbildas de medarbetare som är med i projektet samt får möjlighet till ett internationellt professionellt nätverk.
Projektet består av Gamla Linköping (lead partner), Ljusdalsbygdens museum, Sagalund i Finland, Haus Gutenberg i Liechtenstein, EBUKI i Skottland, Highland Folkmuseum i Skottland och Skagafjördur heritage museum på Island.
Varje partner har varit värd för ett studiebesök där det anordnats workshops i vuxnas lärande och deltagare har fått möjlighet att prova på hantverkstekniker i olika material och som är unika för plats och region.
Under besöket i Liechtenstein fick deltagarna möjlighet att träna sina färdigheter och ta emot instruktioner i vuxnas lärande i en workshop i trä utifrån lokala hantverkstraditioner. Gruppen besökte även kommunen i Mauren och kulturhuset Kulturhaus Rössle och diskuterade betydelsen av kulturarv och “living history”.
Resultatet av projektet ska vara att etablera ett professionellt nätverk som lever vidare efter projektet slut. Deltagarna har redan enats om att träffas digitalt två gånger per år och fortsätta diskutera hur traditionellt hantverk kan utvecklas och bevaras för kommande generationer och hur metoder kan utvecklas i museernas verksamheter.
Ett annat viktigt resultat är att sammanställa en digital handbok med goda exempel på vuxnas lärande och “living history”. Handboken, som ska publiceras på Gamla Linköpings webbplats, ska kunna fungera som inspirations- och kunskapsbank för såväl projektets medlemmar som för andra institutioner och intressenter utanför projektet.
Under pandemin har de studiebesök som planerats under 2020 och 2021 i Skottland och Finland genomförts digitalt.
Efter ett långt uppehåll med digitala möten under pandemin träffades projektet igen fysisk i maj i Sverige och genomförde workshops inom äldre hantverkstraditioner i Gamla Linköping och på Ljusdalsbygdens museum i Hälsingland. Fokus för besöket var vuxnas lärande och "living history" i en museal miljö. Ett urval av workshops som genomfördes var smide, kransbindning, gärdesgårds hängning, tovning och rollspel utifrån personer från historiska arkiv.
Projektet avslutas i augusti 2022 och finansieras av Erasmus+.