Hoppa till huvudinnehåll

1%-regeln och Linköping offentlig konst

Offentlig konst hjälper till att stärka vår stads identitet och bidrar också med att ge värme, glädje, och kreativitet åt vår arkitektur, parker, torg, och fasader. Offentlig konst sätter inte bara en kulturell prägel på Linköpings kommun, utan det ser också till att konst och kultur blir tillgängligt för alla!

 

Vad är offentlig konst?

Med offentlig konst menas konst som är inköpt av kommunen för att placeras på offentliga platser, både inomhus och utomhus. Exempel på offentliga platser är torg och gator i staden, skolor, och arbetsplatser. Tanken är att alla ska få tillgång till konst och att berika vardagen för invånarna i Linköping med kreativitet och inspiration. Det finns därför inga krav på att den offentliga konsten ska vara funktionell på något sätt, utan den finns till med syftet att berika stadslandskapet med kreativitet och fantasi.

 

1%-regeln

Linköping följer det som kallas 1%-regeln, vilket betyder att 1% av budgeten för kommunala byggnadsprojekt ska gå till just offentlig konst. Det innebär att när nya strukturer byggs i Linköping, eller när områden renoveras och byggs om, så ska 1% av pengarna läggas på konstprojekt och konstverk. Konstnärerna som väljs ut för dessa projekt väljs antingen av verksam konstchef i Linköpings kommun eller med hjälp av en samrådsgrupp. Passagen fungerar som ett nav för konsten i Linköpings kommun och det är här många beslut angående den offentliga konsten tas.

 

Vilka är konstnärerna?

Det är viktigt att ha en blandning av olika konstnärer som står för den offentliga konsten i Linköping för att få en bra representation av olika åldrar och identiteter. Konstnären är fri att få göra sitt personliga avtryck i staden, vilket leder till många olika och personliga perspektiv. Det mesta av den offentliga konsten i Linköping är skapad av konstnärer verksamma i Linköping eller resten av Sverige.

Är du intresserad av att lära dig mer om förloppet för hur offentlig konst och konstnärer väljs ut kan du läsa mer om arbetsprocessen via länken nedan.

Senast uppdaterad den 17 januari 2024