Hoppa till huvudinnehåll

Konst i staden

I Linköping finns det gott om konst i det offentliga rummet.

 

Rör man sig i Linköpings stadskärna är det lätt att få syn på ”Folkungabrunnen med Folke Filbyter”, vid Stora torget, verket av Carl Milles som innehåller en hel historielektion, eller den nationalromantiska ”Mannen och hans genius” vid Raoul Wallenbergs plats, skulpterad av Ivar Johansson.

Andra iögonfallande verk är K.G. Bejemarks Tage Danielsson-staty i närheten av Konsert & Kongress, Hans Björns minnesmärke över Trädgårdsföreningens grundare, Maja Spasovas ”Drömmarnas båge” över Stångån och Monika Goras ”Metamorfos” i Järnvägsparken. Den äkta rondellhunden av Stina Opitz, i närheten av köpcentret Tornby är det också många som känner till.

Men det finns väldigt mycket mer offentlig konst att njuta av. Både i centrum, bortåt Stångebrofältet och i olika bostadsområden. 

Det är på Passagen Linköpings konsthall som det i slutet av varje år finns en utställning som visar den konst som kommunen köper in och som placeras ut i skolor och på olika kommunala kontor. Anställda i kommunen kan komma med förslag var de vill att konsten ska placeras, beslut tas av Kultur- och fritidsnämndens konstkommitté.

Du kan också besöka utställningar och se ett stort antal offentliga gestaltningar på stan eller inomhus, till exempel i och utanför Linköpings stadsbibliotek. Den mäktiga skulpturen ”AlfaOmega” av konstnären Wolfgang Peter Mentzel kan sägas vara en sammanfattning av viktiga delar från vårt västerländska kulturarv och en symbol för mycket av bibliotekets verksamhet.

Det är likadant med många andra av de tolv samtida konstnärernas verk som finns representerade här. Alla har någonting att berätta, på olika sätt. Till exempel cd-skivan som finns inmurad vid Främre ljusgården, en dokumentation av 3 500 Linköpingsbors berättelser, eller röret med handlingar som behandlar fullmäktiges beslut att bygga det nya biblioteket, efter branden 1996. Ragnar Elvéns skulptur Pelikanen, vid receptionsdisken, var förresten ett av de konstverk som överlevde branden.

Missa heller inte Maria Lindbergs unika konstrum som finns placerat i bibliotekets mittgång. Rummet innehåller en internationell samling av ”artists books”, det vill säga konstverk i bokens form av betydande konstnärer.

Visste du att Birger Jarl föddes i Östergötland och att hans son Valdemar Birgersson kröntes till kung i Linköpings domkyrka? Eller att Charlotta Berger, hon som skrev skillingtrycket ”Korset på Idas grav” föddes i Linköping 1784? Eller att Louis de Geer, som bland mycket annat blev Sveriges förste statsminister 1876, i sin ungdom studerade i Linköping?

Vill du veta mera om dessa och många andra? Ta dig då till Berga minnespark, och ta gärna med broschyren nedan.

Passagen Linköpings konsthall

Till e-postformulär för Passagen Linköpings konsthall

E-post: [email protected]

Telefon: 013-20 57 32

Besöksadress: Stora Torget 2 (se karta) Öppettider: tis: 12 - 16, ons-tor: 12-18, fre-lör: 12-16, stängt från och med 24/12, till och med 1/1

Besöksadress : Stora Torget 2 Öppettider: tis: 12 - 16, ons-tor: 12-18, fre-lör: 12-16, stängt från och med 24/12, till och med 1/1

Senast uppdaterad den 5 januari 2024