Hoppa till huvudinnehåll

Vinnare kulturpriser 2024

Den 5 december 2024 tillkännagavs det vilka som tilldelas Linköpings kommuns kulturstipendier.

2024 års pristagare. Från vänster: Bodil Davidsson, Fredrik Strage, Lydia Halldorf, Mahsa Malek Marzban, Björn Rallare och Nils Poletti.

Årets pristagare och motiveringar

Kulturstipendiater

Lydia Halldorf
För att hon oförtröttligt sedan 2011, på en av stadens äldsta bakgator, med passion och driv skapat Babettes kafferi, där kultur och mat möts i en unik symbios. Hon tar nu sin kulturgärning till en ny nivå, tillsammans med sina kompanjoner, när café blir kulturhus, fortsatt inspirerad av Blixens gästabud.

Mahsa Malek Marzban
För sitt arbete med projektet 'I Won't Come Back' där hon på kort tid skapat en kraftfull plattform som belyser dolda berättelser, erfarenheter och upplevelser. 

I sitt engagemang för Linköping har hon visat vägen för andra hur man trots språkbarriärer, kan synliggöra människors inre tankar i hur det är att  leva i exil och hur det fungerar – från språkbarriären till vädret och maten. 

Honnörstipendiater

Björn Rallare
För sitt engagemang i Linköpings kulturliv där han med sin kamera visat att varje människas liv är värd att berättas, och genom sin mosaik av berättelser fått även den mest invanda Linköpingsbo att upptäcka nya sidor av sin hemstad och omvärld, där även höns är “party queens”.

Bodil Davidsson
För att hon har skapat en inspirerande mötesplats utanför cityringen för konst i Vreta Kloster, där både lokala och internationella konstnärer får ta plats. Genom att initiera viktiga samtal om konst har hon bidragit till att fördjupa vår förståelse för konsten och dess betydelse i stort och smått i vår vardag.

Fredrik Strage
För sitt arbete med att berika den svenska musikdebatten i stort och som en passionerad förespråkare för sin hemstads kulturliv. Med djupa analyser och personliga anekdoter har han bjudit in oss att utforska musikens mångfacetterade dimensioner, vilket har befäst hans ställning inom svensk kulturjournalistik.

Sven Lyra-priset

Sven Lyrapriset 2024 tilldelas Nils Poletti, för kompromisslösheten i hans konstnärliga övertygelse.

Fakta om stipendierna och pris

Kulturstipendium

Linköpings kommuns kulturstipendium kan delas ut:

  • till den som utfört en förtjänstfull insats inom vetenskap, litteratur, konst, musik, teater, journalistik eller folkbildning

  • till den som efter kulturell gärning inom annat område är förtjänt av särskild belöning

  • som hjälp till fortbildning till den som visat särskilda förutsättningar för insatser inom ovan uppräknade områden.

Ett kulturstipendium brukar delas ut till den som är i början av sitt kulturutövande. Beloppet varierar varierar år från år. Det aktuella beloppet i år är 50 000 kronor per person.

Honnörsstipendium

Honnörsstipendium har delats ut sedan 1985 och Tage Danielsson var den första pristagaren. Det är kommunens uppskattning till personer som utfört en mångårig kulturverksamhet i Linköping.

Honnörsstipendiaterna erhåller endast äran och får en plakett med namn ingraverat orden ”Mångårig kulturell gärning” samt diplom. Honnörerna är som  regel lite äldre personer som under många år gjort viktiga insatser i kulturlivet i vid mening.

Lyrapriset

Sven Lyra-priset består förutom äran av en konstnärligt utförd purjolök. Priset delas ut för att levandehålla minnet av Sven Lyra. Det ska också uppmuntra kulturutövare som verkar i Sven Lyras anda, samt visa betydelsen och nödvändigheten av fri kultur. 

Kulturprofilen Sven Lyra delade ofta ut riktiga purjolökar till människor som han tyckte hade gjort sig förtjänta av det. I år har konstnären Göran Littorin gjort Purjolöken.

Senast uppdaterad den 5 december 2024