Diarieföring
Känner du dig osäker på vad som ska diarieföras?
I lagen använder man aldrig ordet diarieföring, utan där benämns det registrering. Sekretessbelagda handlingar ska registreras skyndsamt, medan andra handlingar kan hållas ordnat på annat vis. En fördel med ett diarium är att man håller ordning på sina handlingar och det framgår tydligt vad som är den fastställda handlingen. I registret ska det framgå: datum, diarienummer, från vem handlingen kommit ifrån och ärendemening. De två sista punkterna kan uteslutas, så att diariet i övrigt kan vara offentligt.
I Handläggarens lathund vid registering ges också tips hur du ska göra en bedömning över vad som ska diarieföras. På Linweb finns även Ärendehandboken.
Ett diarium kan föras på olika sätt. Antingen med ett enkelt diarium på papper eller ett mer avancerat ärendehanteringssystem. Linköpings kommun använder dokument- och ärendehanteringssystemet W3D3 för diarieföring. W3D3 är även kopplat till kommunens e-arkiv. Bland länkarna finns ett exempel på ett enkelt diarium.
Ett bra boktips till dig som är registrator är Ewa Larssons Måste jag diarieföra det här? En handbok om regler och rutiner för ärenderegistrering.