Hoppa till huvudinnehåll

Vänortssamarbete under SERN General Assembly 2018

Som en del i kommunens övergripande internationella arbete samlades i maj medlemmar i det europeiska nätverket SERN, Sweden Emilia Romagna Network, till sin årliga generalförsamling. Årets träff hölls i Linköping mellan den 17 och 19 maj.

Under 2018 lägger Linköpings kommun extra stort fokus vid att föra fram vikten av ett ökat samarbete i frågor som rör EU. Det ligger också i linje med regeringens intentioner för 2018, att regioner, landsting och kommuner ser möjligheterna med landsöverskridande samarbeten inom Europa.

En del av SERN-konferensen ägnades åt att visa delprojektet Att främja kultur som en bro för social integration som ett gott exempel.

Projektet Våra städer och Europa 2020: Att främja kultur som en bro för social integrationfinansierades med stöd av Europeiska unionen inom ramen för programmet Europa för medborgarna, Europe for Citizens.

Deltagande: På konferensen deltog totalt 96 deltagare varav 48 deltagare från Sverige, 20 deltagare från Forlì (Italien), 19 deltagare från Unione Pedemontana Parmense (Italien), 4 från Enzkreis (Tyskland) samt 2 från Liiveri (Finland).

Plats och datum: Konferensen ägde rum i Linköping den 17 – 19 maj 2018.

Torsdagen den 17 maj var temat social integration i två perspektiv: migration och integration samt utbildning och integration.

Med tanke på den stora frågan i Europa kring integrationen av nyanlända i de europeiska samhällena fanns fokus på utveckling av utbildningsverktyg, för att lättare kunna inkludera flyktingar och invandrare.
Det gavs möjligheter att lyssna på erfarenheter och ha en dialog från två framgångsrika projekt av den svenska partnern. Det ena som presenterades var Drivbänksprojektet - ett initiativ för utbildning och inkludering riktad mot arbetsmarknaden inom de gröna näringarna.
Vidare presenterades projektet IT Guider, där unga nyanlända med goda IT-kunskaper guidar och hjälper äldre människor att använda datorer, smartphones och surfplattor. I projektet uppstår en naturlig integration av såväl språk som kunskap om IT.

Dessutom presenterades resultaten från två europeiska projekt. Det första, INTED-projektet, fokuserade på integration genom utbildning och information. Projektdeltagare var italienska, tyska och svenska partners. Det andra projektet, SIDEIS fokuserade på de pedagogiska sammanhang som främjar integration. I projektet ingick italienska och svenska partners.

Efter presentationerna hade deltagarna tid att utbyta erfarenheter i små transnationella arbetsgrupper under ledning av en moderator.

Det gavs också möjlighet till två studiebesök kopplade till seminarierna. Ett studiebesök gjordes på Vreta Kluster, där de tidigare nämnda projektet Drivbänk har sin bas. Det andra studiebesöket gjordes på Adjunkten, kommunens mottagningsenhet för elever med utländsk bakgrund.

Fredagen den 18 maj tillägnades diskussioner kring temat Främjande av kulturarv och lokal utveckling.
Med tanke på att 2018 är året för främjandet av det europeiska kulturarvet presenterade projektpartnerna sina olika tillvägagångssätt inom temaområdet. Särskild betonades projekt som knyter samman IKT-verktyg och kulturfrämjande åtgärder.

De italienska, svenska, tyska och finländska deltagarna höll presentationer med fokus på digitalisering av kulturarvet och konsten. En annan fråga som aktualiserades var hur lokal livsmedelskultur och kulturarvet i stort kan bidra till regional utveckling i respektive länder.

Efter presentationerna fick deltagarna möjlighet att diskutera sina erfarenheter i transnationella arbetsgrupper under ledning av en moderator. Målet var att finna vägar för kommande ansökningar till EU:s olika fonder för gemensamma utvecklingsprojekt inom kulturområdet.

Lördagen den 19 maj var temat bland annat smart tillväxt, med fokus på nyanländas väg in på arbetsmarknaden med särskilt fokus på äldreomsorg.

Efter workshops i arbetsgrupper och utvalda studiebesök fick deltagarna chansen att delta i ett nätverkskafé där flera projektförslag introducerades och diskuterades i grupper.
Från åtta olika diskussionsfora kommer flera projektförslag ytterligare diskuteras, för att utvärdera möjligheten att lämna in gemensamma projektansökningar i exempelvis EU-programmen Erasmus+ och Europe for Citizens.

Senast uppdaterad den 27 juni 2018