Hoppa till huvudinnehåll

Skyddade naturområden

Naturreservat

Naturreservat kan beslutas av både stat och kommun med stöd av 7:e kapitlet i miljöbalken. Linköpings kommun äger och förvaltar 7 naturreservat, Motala ströms ravin, Kärna mosse, Vallaskogen, Tinnerö eklandskap, Vidingsjöskogen, Ullstämmaskogen och Viggeby. I ett naturreservat gäller särskilda föreskrifter om vad som får göras i respektive naturreservat. Det finns en begränsad möjlighet att få genomföra mindre åtgärder som strider mot ett naturreservats föreskrifter, men åtgärden måste överensstämma med naturreservatets syfte och särskild dispens krävs. Beslut om dispens fattas av Bygg- och miljönämnden.

 

Biotopskyddsområde 

Biotopskyddsområde finns i två olika varianter. Det allmänna biotopskyddet omfattar exempelvis alléer, vattenförande diken, stenmurar, odlingsrösen m.m. Om ett biotopskyddat område berörs av ett arbetsföretag ska länsstyrelsen kontaktas för samråd. Åtgärder som kan skada ett biotopskyddat område måste söka dispens. Beslut fattas av länsstyrelsen. Det finns även särskilt inrättade biotopskyddsområden som kan inrättas av både stat och kommun med stöd av 7:e kapitlet miljöbalken. Linköpings kommun har inrättat ett biotopskyddsområde, Valla salamanderdammar, för att skydda en population av större vattensalamander. Åtgärder som kan skada artens livsmiljö får inte genomföras i området.

 

Natura 2000

Natura 2000 är EU:s nätverk av skyddad natur enligt Fågeldirektivet och Art- och habitatdirektivet. Vissa utpekade arter respektive naturmiljöer ska skyddas enligt direktiven. Arbetsföretag som riskerar att skada ett Natura 2000-område ska innan åtgärden ha samråd i ärendet med länsstyrelsen som beslutar om åtgärden är tillåtlig eller kräver tillstånd enligt miljöbalkens 7:e kapitel. Det som är speciellt med denna ärendehantering är att även arbetsföretag geografiskt utanför ett Natura 2000-område kan behöva tillstånd om det kan negativt påverka utpekade bevarandevärden. 

Senast uppdaterad den 12 juni 2024