Hälso- och sjukvård – omställning
Omställningen till områdesbaserad vård och omsorg i hemmet syftar till att skapa en jämlik vård och omsorg med rätt kompetens och god kvalitet i hela kommunen.
I den nya modellen kommer en utförare att ansvara för hemsjukvård, hemrehabilitering, hemtjänst och biståndsbedömt trygghetsboende inom ett geografiskt område. Linköpings kommun kommer att ha fortsatt helhetsansvar för den psykiatriska hemsjukvården.
Genom att utveckla teamarbetet mellan olika professioner hos utföraren ges förutsättningar att komplettera varandra och lära av varandra och därmed stärka kvaliteten i vården och omsorgen. Omställningen görs för att skapa en helhet och på så sätt en ökad kvalitet och patientsäkerhet.
Syfte med delprojekt Hälso- och sjukvård är att ge förutsättningar för en trygg, patientsäker och jämlik hälso- och sjukvård inom och mellan varje geografiskt område samt i samverkan med andra vårdgivare och aktörer.
Hur påverkas hälso- och sjukvården vid omställningen?
Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård utgår från Hälso- och sjukvårdslagen (2017:30). Inom Linköpings kommun utförs hälso- och sjukvård av kommunens legitimerade personal; sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter samt av övrig personal efter instruktion eller delegering från legitimerad personal.
En förändring i omställningen är att den som bor på ett biståndsbedömt trygghetsboende automatiskt inte har tillgång till sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut som tidigare, men den som har behov av hemsjukvård eller hemrehabilitering kommer att få det. Kommunens hälso- och sjukvård riktar på så sätt i den nya modellen vård och behandling till de medborgare med störst behov av hälso- och sjukvård i hemmet.
Omställningen innebär förändrade arbetssätt
Omställningen innebär att chefer och medarbetare behöver nya arbetssätt och processer att arbeta utifrån.
Inom utförarens områdesansvar kommer sjuksköterska, arbetsterapeut, fysioterapeut, hemtjänsten och biståndsbedömare arbeta i multiprofessionella team. Ett interprofessionellt arbetssätt förutsätter gemensamma arbetsprocesser för att planera, genomföra och utvärdera vård och behandling. Teamet arbetar personcentrerat och det sker en överlappning av professionernas kompetenser vilket skapar förståelse för patientens behov. Professionerna lär av varandra och förstärker varandras åtgärder.
Det krävs även god samverkan med ansvarig läkare på vårdcentralen samt andra professioner och aktörer, som utifrån patientens behov, behöver ingå i teamet.
Pågående förberedelsearbete
Det pågår arbete tillsammans med utförare att ta fram processer och arbetssätt, för att kunna möta patientens behov. Exempelvis:
- Patientansvarig sjuksköterska (PAS)
- Samordnad vård och omsorgsplanering
- Förebyggande rehabiliteringsinsatser i ordinärt boende
- Ansvarsfördelning och arbetssätt när person har insats från både psykiatrisk HSV och somatisk HSV
- Stödmaterial/underlag för patientsäkert överlämnande och mottagande mellan utförare
- Läkemedel i kommunala läkemedelsförråd
- Läkemedelshantering
- Dokumentation
Medicinskt ansvariga svarar för att det finns tydliga och lättillgängliga direktiv för utföraren att förhålla sig till för att säkerställa en likvärdig hälso- och sjukvård oavsett utförare.
Tidplan
- Sept - maj 2023 Färdigställa direktiv
- Sept - maj 2023 Fortsatt arbete att tillsammans med utförare och externa aktörer utarbeta arbetssätt och processer
- April - maj 2023 Överlämnande och mottagande av patienter
- Maj 2023 - Arbete enligt den nya modellen påbörjas
Geografiska områden och utförare kopplat till vårdcentraler - från maj 2023
City Syd - Bräcke Diakoni
Vårdcentraler - Capio Berga, Valla, Nygatan
City Nord - Linköpings kommun
Vårdcentraler - Kungsgatan, Trädgårdstorget, Capio Vasastaden, Nygatan
Sydväst - Attendo
Vårdcentraler - Kärna, Lambohov, Skäggetorp
Sydost - Vardaga
Vårdcentraler - Ekholmen, Johannelund
Nordost - Linköpings kommun
Vårdcentraler - Linghem, Tannefors, Ekholmen
Nordväst - Linköpings kommun
Vårdcentraler - Kärna, Ljungsbro, Ryd
Via GIS-karta över geografiska områden kan du se vilken utförare som ansvarar för respektive område. Du kan zooma i kartan och söka på specifika adresser.