HR-frågor
Omställningen till områdesbaserad vård och omsorg i hemmet syftar till att skapa goda förutsättningar för både medarbetare och invånare.
Medarbetarna är kommunens viktigaste resurs för att kunna bedriva en kvalitativ vård och omsorg. Genom att utveckla teamarbetet ges förutsättningar att komplettera varandra och lära av varandra och därmed stärka kvaliteten i vården och omsorgen. Omställningen görs för att skapa en större helhet och på så sätt även en ökad kvalitet och patientsäkerhet. Ambitionen är att verka för kontinuitet för de brukare som har insatser vid övergången.
Förändringen innebär förändrade arbetssätt och att många kommer erbjudas att ta anställning hos en ny arbetsgivare.
Anställning efter omställningen
Förändringen innebär att flera områden är berörda av att annan arbetsgivare kommer bedriva verksamheten än den som gör det idag. Det gör att många medarbetare kommer erbjudas anställning hos en en ny arbetsgivare om man vill arbeta kvar i området. Om en ny arbetsgivare tar över ett område kommer de som arbetar mer än 50 procent av sin tjänstgöringsgrad i området erbjudas att gå över till den nya arbetsgivaren. Det gäller alla i verksamheten, oavsett yrke.
Väljer du att vara kvar hos din nuvarande arbetsgivare kan du få arbeta i ett annat område där den arbetsgivaren har verksamhet.
Utförare i Linköpings kommun från maj 2023
Attendo
Bräcke diakoni
Linköpings kommun
Vardaga
Bilden Områdeskarta Vård och omsorg.pdf visar de geografiska områdena och utförare som gäller i Linköpings kommun från maj 2023. (PDF)
Via GIS-karta över geografiska områden kan du se vilken utförare som ansvarar för respektive område. Du kan zooma i kartan och söka på specifika adresser.
Tidplan
- September - Du får information från din arbetsgivare om vad som gäller för din verksamhet.
- 14 oktober - Sista dag för att välja eventuell övergång till ny arbetsgivare.
- Oktober till mars - Verksamheten planerar sin bemanning för respektive enhet. Arbetsgivaren har en dialog med dig om vilken enhet du kommer tillhöra.
- Maj 2023 - Arbete enligt den nya modellen påbörjas.
Stödmaterial
Här kan du ladda ner material som stöd i kommunikationen kring anställning.
Info till medarbetare om anställningen.pdf
Info till medarbetare om anställningen.pptx
Verksamhetsövergång enligt LAS
Verksamhetsövergång innebär att en verksamhet behåller sin identitet, men övergår till och utförs av en annan utförare än tidigare. Verksamheten övergår från en överlåtare till en förvärvare.
Verksamhetsövergång enligt lagen om anställningsskydd, LAS, medför att medarbetaren har rätt att ta med sig anställningstid och värdet av sina förmåner till den nya arbetsgivaren. Reglerna om verksamhetsövergång är omfattande.
Vad som gäller vid verksamhetsövergång regleras i 6 b § LAS (Lagen om anställningsskydd). Om rättigheterna som följer av verksamhetsövergång ska gälla, är beroende av huruvida ett antal kriterier är uppfyllda. Det är sju kriterier, de så kallade Spijkers-kriterierna, som bedöms, till exempel personal, lokaler, kunder och ekonomi.
Principer som utförarna har enats om inför verksamhetsövergång enligt LAS
Vid omställningen till områdesbaserad vård och omsorg i Linköpings kommun har alla utförare kommit överens om att följa dessa principer. Även fackliga parter är informerade om principerna.
Övervägandeprincipen
Innebär att all personal kopplad till den aktuella verksamheten som arbetar mer än 50 procent av sin totala tjänstgöringsgrad inom verksamhetens område anses tillhöra verksamheten och därmed omfattas av verksamhetsövergång enl § 6 b LAS.
I de fall som ansvarig för nuvarande verksamhet inte med självklarhet kan bedöma i vilket område en personal arbetar och därmed vilken verksamhet medarbetaren tillhör i den nya organisationen, ska mätning av tid hos kund/åt kund genomföras under en 14-dagarsperiod. På så sätt kan enskilda medarbetare identifieras utifrån i vilket geografiskt område denne arbetar övervägande del av sin tid, dvs mer än 50 procent av sin planerade tid, under mätningsperioden. Om en medarbetare utför 50 procent eller mindre av planerad tid i ett område anses medarbetaren inte tillhöra specifik verksamhet och är inte aktuell för verksamhetsövergång enl § 6 b LAS.
Alla i verksamheten
Alla yrkeskategorier (undersköterskor, vårdbiträden, spec. usk, samordnare, kock, kökspersonal, verksamhetschef, AT, FT, SSK m fl.) som planeras tillhöra verksamheten är aktuella för verksamhetsövergång den 1 maj 2023 enligt ovanstående princip. Det gäller alla anställningsformer (visstid, tillsvidare m fl).
Preliminär lista och faktisk lista
Medarbetare som bedöms omfattas av verksamhetsövergång enligt båda principerna ovan erbjuds att tacka ja eller nej, senast 14 oktober 2022, till att gå över till ny verksamhet. Det är dock först i mars-april 2023 som den faktiska listan kan fastställas på vilka som då är aktuella inför övergången 1 maj 2023 då ändringar kan ha skett under perioden mellan val och faktisk verksamhetsövergång.
Frågor och svar