Hoppa till huvudinnehåll

Pilotprojekt kompetensförsörjning genom skuggning

Linköpings kommun har beviljats medel av Europeiska Socialfonden under perioden oktober 2023 - augusti 2024, för att genomföra en förstudie i samverkan mellan integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen (IAF) och vård- och omsorgsförvaltningen (VOF).

Mål

Målet är att piloten ska kunna testa ett nytt arbetssätt för att kunna möta de demografiska utmaningar som vård och omsorg står inför samt kunna skapa ett underlag för en eventuell större bredare införande av differentiering av arbetsuppgifter för att kunna stärka kompensförsörjningen i Linköpings kommun.

Inom Linköpings kommun är den största utmaningen att säkerställa att rätt personal finns tillgänglig för att erbjuda invånarna en högkvalitativ och serviceinriktad vård och omsorg. För att möta detta behov är syftet med detta projekt att utforska och testa nya metoder och arbetssätt. Linköpings kommun strävar efter att hitta innovativa metoder och modeller för att säkra framtidens kompetensförsörjning. Genom samarbete mellan olika förvaltningar inom den kommunala sektorn kan vi hantera tvärvetenskapliga samhällsutmaningar, inklusive kompetensförsörjning och livslångt lärande, samtidigt som vi underlättar arbetsmarknadsetablering för individer som står utanför arbetsmarknaden och främjar social hållbarhet.

Syfte

Syftet med förstudien är att i praktiken få testa hur kopetenskjedor fungerar i verkligheten. Att deltagare från IAF kan få rätt förutsättningar att kunna förberedas att kunna gå från bidrag till att vara redo att söka arbete som serviceassistent, vårdbiträde och framöver även vidare till omvårdnaden. Detta genom att:

  • Få rätt utbildningar för att klara av att delta i skuggnings teamet.
  • Genom att deltat i skuggnings teamet få rätt förutsättningar att kunna söka
    arbete som serviceassistent.
  • Genom detta sker en differentiering av arbetsuppgifter så att
    omvårdnadspersonal kan få mer tid att utföra sina uppgifter.

Målgrupp

Vård- och omsorgsförvaltningen (VOF), den kommunala utföraren av hemtjänst samt integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen (IAF).

Metod

I samverkan undersöker VOF och IAF metoder och arbetssätt för att underlätta kompetensförsörjning och livslångt lärande inom vård och omsorg. I projektet utforskas och testas en modell, som stärker arbetsmarknadsdeltagares väg in i arbetslivet. Modellen medför en vidareutveckling av rollen som servicebiträde, med ett gemensamt serviceteam under en och samma samordnare i hemtjänst City. Samtidigt undersöks förutsättningarna för arbetsmarknadsdeltagare att skugga/gå bredvid servicebiträden i detta serviceteam, för att på sikt förberedas inför en eventuell anställning som servicebiträde.

Finansiering

Senast uppdaterad den 10 juni 2024