Kompetensutveckling - vård, stöd och omsorg
Här hittar du aktuell kompetensutveckling inom vård, stöd och omsorg för LSS, socialpsykiatri och äldreomsorg.
Alla personalgrupper inom vård och omsorg
APT-material om psykisk ohälsa och suicid
Suicidprevention är en folkhälsofråga, som syftar till att förebygga att personer tar sitt liv. Det går att rädda liv genom att våga fråga, våga lyssna och våga agera om det finns suicidtankar eller planer. Detta APT-material i fem delar tar upp följande avsnitt: 1 vad psykisk ohälsa är, 2 stigma med psykisk ohälsa i arbetslivet, 3 myter om suicid 4 ofrivillig ensamhet och 5 existentiell hälsa. Tanken med materialet är att både få mer kunskap och att få reflektera dessa frågor med andra på arbetsplatsen.
Social- och omsorgsnämnden antog den 21 juni 2023 en handlingsplan i suicidprevention, på delegation från kommunstyrelsen. Det är ett styrdokument för Linköpings kommun. Handlingsplanen är utgångspunkten för detta APT-material.
E-utbildning: Förebygga suicid - bemötande av suicidnära personer
Handlingsplanen i suicidprevention är utgångspunkten för den här e-utbildningen som är framtagen av Socialstyrelsen och som riktar sig till alla medarbetare och utförare inom vård och omsorg i Linköpings kommun.
Du når e-utbildningen via länken nedan. När du kommit in på sidan, välj “Logga in som gäst”:
Här kan du läsa handlingsplanen i sin helhet:
Om du är orolig för någon eller själv behöver stöd så hittar du mer information här:
E-utbildning: Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck
Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck är en folkhälsofråga, en jämställdhetsfråga och en brottsförebyggande fråga som allvarligt påverkar levnadsvillkor och livskvalitet för de som drabbas. Kommunstyrelsen antog den 12 juni 2018 en handlingsplan mot våld i nära relationer och hedersrelaterat förtryck och den är ett styrdokument för Linköpings kommun. Handlingsplanen är utgångspunkten för den här e-utbildningen som riktar sig till alla medarbetare och utförare i Linköpings kommun.
Du når e-utbildningen via länken nedan. När du kommit in på sidan, välj “Logga in som gäst”
Linköpings äldreomsorgslyft - utbildningar
Linköpings äldreomsorgslyft är en kombination av en statlig och lokal satsning med syfte att stärka kompetensen inom kommunalt finansierad vård och omsorg om äldre. Det görs genom att ge medarbetare och chefer, från både kommunal och privat utförare, möjlighet att utbilda sig på arbetstid. Alla studier och deltagande i utbildning ska förankras och beviljas av chef.
Lyftet är förlängt och pågår 2020-2026. Inom Linköpings äldreomsorgslyft kan de utbildningar som omfattas förändras över tid utifrån Socialstyrelsens villkor men också utifrån nämndbeslut och äldreomsorgens bedömda och värderade behov. Prioriterat är att höja medarbetarnas grundkompetens och eftersträva undersköterska som lägsta utbildningsnivå.
Statliga medel används för att finansiera personalkostnader för att anställda inom vård och omsorg om äldre ska kunna vara frånvarande på grund av studier. Vård- och äldreomsorgsnämndens medel används för att bygga en struktur för hållbar kompetensutveckling. Detta innebär att samtliga utbildningar inom Linköpings äldreomsorgslyft är kostnadsfria att delta på för medarbetare och chefer inom äldreomsorgen samt att löneersättning utbetalas för all studietid.
Outbildad personal
En ny omgång nationella yrkespaketet för undersköterska (1500 p) startar 2/9 2024. För att påbörja studier på vuxenutbildning i Linköping krävs svenska grund/svenska som andraspråk (motsvarar årskurs 9) samt att vara folkbokförd i Linköpings kommun.
Utbildningen är fulltecknad. Ny start är under planering och sker under våren 2025. Mer information kommer.
Utbildningens längd beräknas pågå 1,5 år på heltid och bedrivs på 100 % av arbetstiden med närundervisning. Om validering av kunskap kan göras eller om tidigare studier kan tillgodoräknas i utbildningen kan studietiden komma att förkortas. Detta avgörs individuellt.
Observera att studier som bedrivs på heltid därmed inte ger utrymme för medarbetaren att arbeta under studierna, förutom vid de inplanerade studieuppehållen.
För de medarbetare som är i studier sedan tidigare och läser på distans inom äldreomsorgslyftet, fortlöper de studierna enligt den individuella studieplanen, om inte chef beslutar annat. Dock senast fram till december 2026 då äldreomsorgslyftet upphör.
- Som arbetsgivare ska du identifiera de av dina medarbetare som är aktuella för studier och har behörighet att studera (krav: svenska åk 9 eller SVA grund).
- När du har valt ut och identifierat medarbetare som är behöriga att studera ska du anmäla dessa till studie- och yrkesvägledare, för en första kartläggning inför studier. Du som chef anmäler din medarbetare till studier via angiven länk. Observera att de medarbetare som är folkbokförda utanför Linköpings kommun först behöver ha ett godkännande från sin hemkommun.
- När kartläggningen är genomförd och medarbetaren är bedömd som behörig för studier får chef information om vilka som kommer att antas till studier. Chef får antagningsbesked via mejl och ansvarar att föra informationen vidare till medarbetaren.
- Omfattningen av studierna är 100 % och sker som närstudier.
- För de medarbetare som redan påbörjat studier inom äldreomsorgslyftet och studerar på distans är omfattningen fortsatt valbar. Den totala omfattningen av arbetstid på arbetsplatsen och studietid inom ramen för Linköpings Äldreomsorgslyft får inte överstiga 100 % för medarbetaren.
- Du ska planera för och säkerställa den arbetsrättsliga processen som bland annat innehåller att informera medarbetaren om gällande förutsättningar för studier/arbete och du föreslås upprätta ett studieledighetsavtal och justera sysselsättningsgraden till 100 % för medarbetaren under studietiden (gäller de medarbetare som studerar 100 % med en lägre tjänstgöringsgrad i grundtjänsten).
- Tänk på att det kan finnas medarbetare som väljer att studera i utökad omfattning på sin fritid. Hur frågan kring medarbetares fritidsstudier hanteras ansvarar varje chefs- och arbetsgivarorganisation för.
- Vid prövning för validering av medarbetarens kunskaper kommer skolan att begära in uppgifter från chef om medarbetarens erfarenheter, arbetsuppgifter och skattning av kunskapsnivå.
- Säkerställ verksamhetens bemanning för studietiden.
- Arbetsgivare har fullt arbetsgivar- och arbetsmiljöansvar under medarbetarens studietid och ansvarar för att fortlöpande ha kontakt med medarbetaren, följa upp studier, närvaro och resultat genom den upprättade individuella studieplanen.
- Arbetsgivaren ansvarar för att vid behov avsluta medarbetarens studier och häva studieledighetsavtalet.
- Betala ut lön till den anställde och fakturera Social- och omsorgsförvaltningen om ersättning månadsvis av den totala arbetstid som medarbetaren studerat. Läs mer under "Rekvirering av ersättning för deltagare i äldreomsorgslyftet" längre ner på denna sida.
- Vid förändring av studieomfattning eller avslut av medarbetares studier, reglerar chef det i faktureringsunderlaget.
- Inkomma med efterfrågad data till Social- och omsorgsförvaltningen för årlig rapportering.
- Som arbetstagare ska du meddela din chef att du är intresserad av att studera.
- För studier inom yrkespaketet krävs grundläggande behörighet i svenska från grundskolan (SVA, motsvarande godkänt betyg åk 9).
- Om du blir utvald av din arbetsgivare att genomgå kartläggning inför studier, ska du samla dina tidigare betyg och intyg och visa dem vid kartläggningssamtalet hos studie- och yrkesvägledare på Birgittaskolan/Linvux. Din chef anmäler dig.
- Efter att kartläggningen är genomförd får din chef mejl med information om du antas eller inte. Därefter meddelar din chef dig.
- Observera att om du är skriven på en folkbokföringsadress som inte tillhör Linköpings kommun behöver du först ha ett godkännande från din hemkommun innan ansökan kan ske.
- Du tar till dig information om de förutsättningar som gäller för ditt deltagande i lyftet och undertecknar studieledighetsavtal med din arbetsgivare och följer de riktlinjer som angetts. Din chef har arbetsgivaransvar för dig även under den arbetstid som du ägnar åt studier.
- Du startar studierna, genomgår en fördjupad kartläggning på skolan som identifierar vilka kurser du ska studera. Därtill genomförs en validering av dina kunskaper, om du har praktiska erfarenheter från äldreomsorgen.
- Du deltar vid upprättandet av din individuella studieplan tillsammans med din mentor på skolan, samt följer den.
- Du informerar din chef om dina studieresultat.
- Den totala omfattningen av arbetstid på arbetsplatsen och studietid inom ramen för Linköpings Äldreomsorgslyft får inte överstiga 100 %. Studerar du 100 % får du inte jobba samtidigt, förutom vid de inplanerade studieuppehållen över jul och sommar.
- Vid deltidsstudier arbetar du enligt ditt anpassade schema på arbetsplatsen.
- Meddela omgående din chef och skola vid eventuella avsteg från din studieplan.
Omvårdnadspersonal
Målgrupp: Vårdbiträde och undersköterska
Utbildning för medarbetare i att stödja kollegor med svenska språket och arbeta tillsammans med chef för att skapa språkutvecklande arbetsplatser. Utbildningen ger kunskap och praktiska verktyg på temat språk, kommunikation och språkutvecklande arbetssätt. Språkombud ska kunna stödja kollegor i dokumentation (läsa och förstå information, själv dokumentera). Språkombud ska också kunna vara stöd i samtal med brukare, anhöriga och andra kollegor, och i att muntligt och skriftligt kunna förstå och ge och ta emot information vid till exempel rapportering. Med hjälp av arbetsplatsuppdrag undersöker de blivande språkombuden kommunikationen och språksituationen på sina arbetsplatser. Tillsammans med chef tas en handlingsplan fram för hur språkombudets roll och ett språkutvecklande arbetssätt ska implementeras på arbetsplatsen.
Som språkombud passar den som är nyfiken på språk och kommunikation och som vill och vågar tala inför kollegor och chefer. Språkombud behöver behärska det svenska språket väl i både tal och skrift. Utbildningen ges enligt Vård- och omsorgscolleges nationella riktlinjer och modell.
- Studietakt: Närundervisning 4 heldagar + 3 dagars egna studier. Praktiska uppgifter mellan utbildningstillfällena på den egna arbetsplatsen ingår.
- Deltagaren behöver ha egen tillgång till dator eller surfplatta
- Utbildningstillfällen: Onsdagar 23/10, 6/11, 27/11, 18/12 klockan 9.00-16.00, på egna arbetsplatsen: 24/10, 7/11, 28/11 med praktiska uppgifter är obligatoriska.
- Plats: Agila institutets lokaler, Apotekaregatan 11
- Utbildningen är kostnadsfri för utföraren.
- Ersättning utbetalas för deltagarnas lönekostnader. Fakturering görs enligt instruktion och mall som du hittar under rubriken “Rekvirering av ersättning för deltagare i Äldreomsorgslyftet”.
- Närvaro krävs vid samtliga tillfällen för godkänd kurs. Fakturering görs för de dagar som medarbetaren deltagit på utbildningen.
- Anmälan är öppen tills platserna är fulltecknade, alternativt stängs anmälan den 9 oktober 2024,
Demenscenter genomför en grundutbildning inom vård och omsorg om personer med kognitiva sjukdomar. Målgrupp för utbildningen: All vård- och omsorgspersonal inom hemtjänst och SÄBO som möter personer med kognitiva sjukdomar och deras anhöriga i sitt arbete.
- Datum Grupp 1: 22/10, 12/11, 26/11 (+ eget arbete på arbetsplatsen 21/10, 11/11 halvdagar + 25/11 heldag) FULLTECKNAD
- Datum Grupp 2: 5/11, 19/11, 3/12 (+ eget arbete på arbetsplatsen 4/11, 18/11 halvdagar + 2/12 heldag) FULLTECKNAD
- Omfattning:Tre heldagar plus två dagars egna studier, totalt en veckas studier på heltid. Du som chef tillser att medarbetarna frigörs från ordinarie arbete under utbildningsdagarna, även den tid som sker på ordinarie arbetsplats.
- Klockan 8.30-16.30 samtliga närvarodagar, fika ingår, lunch ingår inte.
- Plats: Equmeniakyrkan, Drottninggatan 22, Linköping
- Studieform: Utbildningen är en kombination av fysiska träffar + 2 dagars egen studie- och reflektionstid inför och efter varje träff. Tid för egna studier ska möjliggöras på arbetsplatsen.
- Utbildningen är kostnadsfri för utföraren.
- Ersättning utbetalas för deltagarnas lönekostnader. Fakturering görs enligt instruktion och mall som du hittar under rubriken “Rekvirering av ersättning för deltagare i Äldreomsorgslyftet”.
- Anmälan: Chef anmäler deltagande medarbetare. Anmälan är öppen tills platserna är fulltecknade, alternativt stängs anmälan den 27 september 2024.
För undersköterskor som handleder elever som gör sin APL från vård- och omsorgsprogrammet på gymnasie- och vuxenutbildningen. Utbildningen följer Vård- och omsorgscolleges nationella riktlinjer och modell. Läs mer via länken "Handledarutbildning, Vård- och omsorgscollege".
Utbildningen är öppen för alla undersköterskor som arbetar inom äldreomsorg, socialpsykiatri eller LSS och som tar emot elever från vård- och omsorgsprogrammet i tjänsten. Observera att endast äldreomsorgen kan ansöka om löneersättning inom ramen för Äldreomsorgslyftet.
Målgrupp för utbildningen: Undersköterska
- Datum Grupp 1: 8/10 och 15/10 - Obs Fulltecknad
- Datum Grupp 2: 14/11 och 15/11
- Omfattning: två heldagsstudier på heltid
- Studieform: Närundervisning, plats meddelas senare
- Utbildningen är kostnadsfri för utföraren.
- Ersättning utbetalas för deltagarnas lönekostnader. Fakturering görs enligt instruktion och mall som du hittar under rubriken “Rekvirering av ersättning för deltagare i Äldreomsorgslyftet”.
- Anmälan: Chef anmäler deltagande medarbetare. Anmälan är öppen tills platserna är fulltecknade, alternativt stängs anmälan 1 november 2024.
Målgrupp för utbildningen: Medarbetare som inte uppnår kraven på svenska språket enligt Socialstyrelsens definition för att arbeta inom äldreomsorgen.
4 stycken delkurser á 20 p erbjuds, deltagande kan ske vid enstaka eller samtliga kurser. Varje kurs är fristående och oberoende av ordning och om samtliga kurser sluförs kan deltagaren få intyg på 80p orienteringskurs i yrkessvenska äldreomsorg.
Kurserna kombinerar lärandet mellan skola och ordinarie arbetsplats. Läraren ansvarar för de uppgifter medarbetaren ska utföra på sin arbetsplats. Sammankoppla gärna medarbetaren med verksamhetens språkombud för att nå ytterligare resultat och språkutveckling hos medarbetaren. Genom att både ha närundervisning och att träna och utvecklas i språket på arbetsplatsen höjs förutsättningar till ett ökat språkligt lärande!
Utbildningen utformas och genomförs i samarbete med Linvux vårdlärare och svenska lärare.
Yrkessvenska, Delkurs 1: Dokumentation - med språkfokus för omvårdnadspersonal
Omvårdnadspersonal inom äldreomsorgen har skyldighet att dokumentera. Utbildningen är särskilt riktad till medarbetare som behöver stärka sina kunskaper i svenska språket för att underlätta i det dagliga arbetet med dokumentation. Syftet med utbildningen är att få kunskap om dokumentationens samtliga delar för att på ett kvalitetssäkert sätt kunna utföra de arbetsuppgifter som berör dokumentation.
Innehåll:
Syftet med dokumentation ● Aktuella styrdokument och regelverk ● Tillämpning av olika typer av dokumentation (social, HSL, avvikelser) ● Hur förhåller sig den sociala dokumentationen till HSL-dokumentationen? ● Hur ska dokumentationen utformas? ● Hur och vad kan du skriva? Termer och begrepp ● Metoder för att muntligt kommunicera med brukare ● Etik, värderingar och ett professionellt förhållningssätt ● Muntlig rapportering till kollegor, anhöriga ● Systemhantering Treserva
Målgrupp: Medarbetare inom äldreomsorgen (undersköterska/vårdbiträde) som behöver utveckla sin kommunikations- och dokumentationsförmåga utifrån språkliga hinder.
- Utbildningstillfällen: 23/4, 30/4, 7/5 kl. 9.00 - 16.00 + egna hemuppgifter som utförs på ordinarie arbetsplats 25/4, 2/5 FULLTECKNAD. Ny start vår 2025.
- Fika ingår, lunch ingår inte.
- Studieplats: Konsert och kongress
- Utbildningen är kostnadsfri för utförare.
- Ersättning utbetalas för deltagarnas lönekostnader för fem heldagar. Fakturering görs enligt instruktion och mall som du hittar under rubriken “Rekvirering av ersättning för deltagare i Äldreomsorgslyftet”.
Anmälan: Chef anmäler deltagande medarbetare.
Yrkessvenska delkurs 2: Vårdkommunikation och bemötande
Målgrupp: Medarbetare inom äldreomsorgen (undersköterska/vårdbiträde/servicebiträde) som behöver utveckla sin kommunikations- och bemötande utifrån språkliga hinder.
Innehåll: Kommunikation och bemötande i praktik och teori utifrån både ett verbalt och skriftligt perspektiv. En stor del läggs på praktiska övningar genom samtal för att ta och ge information.
Professionellt bemötande och äldreomsorgens värdegrund och arbete med viktiga värdeordsbegrepp och vad de betyder. Analys och reflektion av kommunikation och bemötande mellan vårdtagare och personal samt mellan personal. Vad är viktigt att tänka på? Hur kan tydligt kommunikation skapas så att alla förstår varandra? Hur används kroppsspråket? När uppstår missförstånd? Hur kan information presenteras på ett tydligt sätt? Hur kan lågaffektivt bemötande vara till hjälp i vardagliga situationer? Hur kan ett anpassat individuellt bemötande göras?
Innehållet är tänkt att kunna hjälpa deltagarna att utveckla sitt bemötande och sin kommunikativa förmåga som de sedan kan använda i det dagliga arbetet.
- Utbildningstillfällen: 23/5, 4/6, 11/6 kl. 9.00-16.00 + egna hemuppgifter som utförs på ordinarie arbetsplats 24/5, 5/6. FULLTECKNAD. Ny start vår 2025.
- Fika ingår, lunch ingår inte.
- Studieplats: Scandic Frimurarhotellet, S:t Larsgatan14, LInköping
- Utbildningen är kostnadsfri för utförare.
- Ersättning utbetalas för deltagarnas lönekostnader för fem heldagar, faktureras enligt mall.
Anmälan: Chef anmäler deltagande medarbetare.
Yrkessvenska delkurs 3: Ordens betydelse
Målgrupp: Medarbetare inom äldreomsorgen (undersköterska/vårdbiträde/servicebiträde) som behöver utveckla sin kommunikations- och bemötande utifrån språkliga hinder.
Innehåll: Ordförståelse, begrepp och uttryck inom vård och omsorg samt vårdtagarens perspektiv ingår i utbildningen. Ordens betydelse kopplas även till värdegrund och bemötande och undersöks både muntligt och skriftligt för att öka färdigheterna för deltagaren i att förstå och själv kunna uttrycka sig på ett professionellt sätt. En stor del läggs på praktiska övningar genom samtal för att ta och ge information och öva på språket och orden.
Professionellt bemötande och äldreomsorgens värdegrund och arbete med viktiga värdeordsbegrepp och vad de betyder. Analys och reflektion av ordens betydelse mellan vårdtagare och personal samt mellan personal. När uppstår missförstånd?
Innehållet är tänkt att kunna hjälpa deltagarna att utveckla sina färdigheter kring ordens betydelse som de sedan kan använda i det dagliga arbetet.
- Utbildningstillfällen: OBS NYA DATUM: 3/10, 10/10, 17/10 kl. 9.00-16.00 + egna hemuppgifter som utförs på ordinarie arbetsplats den 4/10 och 11/10 FULLTECKNAD
- Fika ingår, lunch ingår inte.
- Studieplats: Equmeniakyrkan, Drottninggatan 22, Linköping
- Utbildare: Linvux
- Utbildningen är kostnadsfri för utförare.
- Ersättning utbetalas för deltagarnas lönekostnader för fem heldagar, faktureras enligt mall.
Anmälan: Chef anmäler deltagande medarbetare. Anmälan är öppen tills platserna är fulltecknade, alternativt stängs anmälan 16 september 2024.
Yrkessvenska delkurs 4: Kulturmöten
Målgrupp: Medarbetare inom äldreomsorgen (undersköterska/vårdbiträde/servicebiträde) som behöver utveckla sin kommunikations- och bemötande utifrån språkliga hinder.
Språket är den främsta kulturbäraren och kulturen yttrar sig och vidmakthålls genom språket. Ömsesidigheten mellan kultur, språk och tankar består i att språket återspeglar kulturen. Kulturen är tillgänglig och meningsfull via språket och tanken påverkas av både språket och kulturen.
Innehåll: Inom äldreomsorgen sker mängder med kulturmöten varje dag, den här utbildningen ökar färdigheterna för deltagarna att förstå olika kulturer och synliggör dold kunskap för att undvika att framtida kulturkrockar uppstår mellan personal och vårdtagare och kollegor.
En stor del läggs på praktiska övningar genom samtal och erfarenhetsutbyte för att ta och ge information och öva på språket och orden utifrån kulturella skillnader. Professionellt bemötande och äldreomsorgens värdegrund genomsyrar utbildningen utifrån ett kulturellt perspektiv. Analys och reflektion av kulturskillnader i vardagen tas upp. När uppstår missförstånd mellan olika kulturer?
Innehållet är tänkt att kunna hjälpa deltagarna att utveckla sina färdigheter kring kulturens betydelse som de sedan kan använda i det dagliga arbetet.
- Utbildningstillfällen: 7/11, 14/11, 21/11 kl. 9.00-16.00 + egna hemuppgifter som utförs på ordinarie arbetsplats 8/11, 15/11
- Fika ingår, lunch ingår inte.
- Studieplats: Equmeniakyrkan, Drottninggatan 22, Linköping
- Utbildningen är kostnadsfri för utförare
- Utbildare: Linvux
- Ersättning utbetalas för deltagarnas lönekostnader för fem heldagar, faktureras enligt mall.
Anmälan: Chef anmäler deltagande medarbetare. Anmälan är öppen tills platserna är fulltecknade, alternativt stängs anmälan fredag 21 oktober 2024.
Legitimerad personal
Målgrupp: Legitimerad personal (SSK, AT, FT)
I arbetet med äldre förekommer ofta personer med kroniska bensår och trycksår. Såren kan leda till nedsatt rörelseförmåga men också smärta och svårighet att upprätthålla god hygien. Utbildningen innehåller vilken vård som bidrar till att förebygga uppkomsten av sår samt förbättrad sårläkning. Utbildningen ger också ökad kunskap om att upprätthålla god hygien, förhindra smittspridning samt hur du som legitimerad kan handleda övrig omvårdnadspersonal.
Innehåll:
- Bedömning och utredning av cirkulationen och nutrition
- Huden, bedömning av sår och läkningsprocess
- Smärta och smärtbehandling
- Trycksår, infekterade ben- och trycksår, • Venösa och arteriella bensår • Lokalförband och behandling av de olika sårtyperna
- Dokumentation, terminologi vid dokumentation av sår och läkningsprocess
- Handledarrollen • Teamarbete
Utbildningen innehåller teoretiska pass blandat med dialog, samtal och reflektioner.
- Utbildningstillfällen kl.09.00-16.00 Grupp 1: 13/11 eller Grupp 2, 15/11
- Fika ingår, lunch ingår inte.
- Studieplats: KUI utbildningscenter, Tanneforsgatan 8, LInköping
- Utbildningen är kostnadsfri för utförare
- Utbildare:KUI, kompetensutvecklingsinstitutet
- Ersättning utbetalas för deltagarnas lönekostnader för en heldag, faktureras enligt mall.
Anmälan: Chef anmäler deltagande medarbetare. Anmälan är öppen tills platserna är fulltecknade, alternativt stängs anmälan 27/10 2024.
Målgrupp: Legitimerad personal (SSK, AT, FT)
Diabetes förekommer ofta inom både hemsjukvård och äldreomsorg och kan vara avgörande att uppmärksamma i mötet med patienter. Fyll på med och uppdatera dina kunskaper om diabetes! Utbildningen innehåller:
Innehåll
- Allmänt om sjukdomen och symtom
- Behandling Läkemedel och kost
- Livsstilens betydelse
- Diabetes hos äldre
- Att förebyggande komplikationer
- Handledarrollen och teamarbete
- Framtidsspaning - vad är aktuellt inom området
Utbildningen innehåller teori varvat med fallbeskrivningar och diskussioner
- Utbildningstillfällen kl. 9.00-16.00 Grupp 1: 26/11 eller Grupp 2: 27/11
- Fika ingår, lunch ingår inte.
- Studieplats: KUI utbildningscenter, Tanneforsgatan 8, LInköping
- Utbildningen är kostnadsfri för utförare
- Utbildare:KUI, kompetensutvecklingsinstitutet
- Ersättning utbetalas för deltagarnas lönekostnader för en heldag, faktureras enligt mall.
Anmälan: Chef anmäler deltagande medarbetare. Anmälan är öppen tills platserna är fulltecknade, alternativt stängs anmälan 27/10 2024.
Villkor för samtliga utbildningar
Tidsspannet är begränsat och en rimlig ambition för medarbetarnas studier bedöms av projektledningen vara, att den som saknar utbildning inom vård och omsorg hinner uppnå vårdbiträde (800 p), och den som sedan tidigare uppnått formell nivå som vårdbiträde hinner läsa upp till undersköterska (800 + 700 =1500 p) under den anvisade perioden. Dock finns inget hinder för den ambitiösa och studievana medarbetaren att studera i en snabbare takt. Den vanligaste tidsåtgången för studier på heltid till vårdbiträde är 1,5 termin och till undersköterska 3 terminer.
För de medarbetare som väljer och ges möjlighet av arbetsgivaren att studera på heltid ökar chansen att hinna färdigställa studierna under perioden som lyftet pågår. Medarbetare med erfarenhet i yrket kan få sina kunskaper validerade i samband med studiestart. Ca en fjärdedel av ordinarie kurser kan vanligtvis medarbetare med lång erfarenhet i yrket kunna validera, men detta prövas och är individuellt.
Om befintliga medel inte skulle räcka kommer möjligheten studera genom Linköpings äldreomsorgslyft att stoppas.
Utifrån nuvarande beslut och villkor pågår satsningen till och med den 31/12-2023. Efter det datumet finns i dagsläget inga medel avsatta för nya eller pågående studier för medarbetare och chefer på arbetstid.
Medarbetare och chef som deltar i utbildning inom Linköpings äldreomsorgslyft måste vara anställd hos den arbetsgivare som ansöker om ersättning. För privat utförare innefattas samtliga anställningsformer utan särskilda villkor. För den kommunala utföraren Leanlink gäller samtliga anställningsformer, men timavlönad ska erbjudas tillsvidareanställning i samband med studiestart.
Arbetsgivarna ersätts för lönekostnaden för den del av medarbetarens/chefens arbetstid som utgörs av studier. Med lönekostnad menas bruttolön, sjuklön, semesterlön och lagstadgade och kollektivavtalade arbetsgivaravgifter. Den statliga ersättningen utgår till och med 2023-12-31.
Det finns ingen begränsning i hur stor del som tjänsten ägnas åt studier respektive arbete under den anvisade perioden, men det får inte överstiga 100 % tillsammans.
Nyanställda arbetstagare med begränsad erfarenhet av arbete inom äldreomsorg ska genomgå introduktion enligt den webbaserade introduktionsutbildning som Socialstyrelsen tillhandahåller. Arbetsplatsintroduktionen ska också anpassas efter arbetstagarens behov och arbetsgivaren utser handledare. De personer som är nya i yrket ska kombinera studierna med att arbeta minst 50 % av sin arbetstid (gäller endast denna grupp).
- Som utbildningsanordnare ska du förbereda dig genom att tillse att du kan ta emot de medarbetare som söker sig till din skola inom lyftet som elever.
- Välkomna eleverna.
- Genomföra fördjupad kartläggning och upprätta individuell studieplan vid studiestart för eleven.
- Etablera kontakt och kommunicera studieplanen med elevens chef..
- Genomföra validering av elevens kunskaper som matchar de nationella kurserna i yrkespaketet vård och omsorg.
- Genomföra utbildning och betygsätta eleven.
- Ha löpande dialog med elevens arbetsgivare kring studieresultat och närvaro.
- Rapportera studieresultat (och eventuella avhopp) till centrum för vuxenutbildning.
- Rapportera omfattning och studieresultat enligt mall en gång per år, senast den 15 januari till elevens chef och till Karin Fagéus (UAF) för perioden 1 januari - 31 maj 2021.
- Fakturering görs månadsvis. Ange på fakturan "Linköpings Äldreomsorgslyft, ref 121E". Till fakturan ska medföljande mall fyllas i och bifogas som fakturaunderlag. (Det går bra att fakturera på era hemtjänst- och vårdboendefakturor.) Ersättningsmodellen bygger på medarbetarens lön inklusive sociala avgifter, studietakt samt under vilken tidsperiod studierna pågått.
- För mer information och frågor angående faktureringen vänligen kontakta Team kompetensförsörjning via e-post.
Team kompetensförsörjning ([email protected])
Team kompetensförsörjning
Projektgruppen som arbetar med Linköpings äldreomsorgslyft består av:
- Åsa Gärdeman-Palmquist, biträdande HR-chef, Vård- och omsorgsförvaltningen
- Lina Lönegren, administratör, Vård- och omsorgsförvaltningen
Frågor?
För mer information och frågor vänligen kontakta projektgruppen via e-post.