Hoppa till huvudinnehåll

Grafiska element

Tillsammans med logotyp, typografi och färger är geometriska former en beståndsdel i vår grafiska profil. Korrekt använda blir geometriska former ett effektivt redskap för att skapa igenkänning och bygga Linköpings kommuns varumärke.

Geometriska former

Kvadrater, rektanglar och cirklar kan användas fristående eller monteras ihop med varandra, alltid inom samma färgvertikal. Geometriska former kan kombineras med typografi, exempelvis som textboxar för god läsbarhet, eller sättas samman till mönster för ett dynamiskt och levande uttryck. Det geometriska mönstret används inte tillsammans med fotografier och andra illustrationer eller på våra webbplatser.

De mönster som ska användas finns redan i våra mallar. Nya geometriska former och mönster tas fram av ansvarig formgivare på Kommunikationsservice eller upphandlad kommunikationsbyrå. 

Exempel på mönster i kommunens presentationsmallar

Det grafiska mönstret är precis som textboxarna uppbyggt på ett 1x1 rutnät.

Ikoner

All kommunikation från Linköpings kommun ska vara tydlig och enkel att förstå. Ikoner är ett effektivt redskap för att illustrera ett komplext sammanhang, förtydliga en funktion eller stödja ett budskap. Ikoner används sparsamt för att förenkla våra budskap och ska inte användas som logotyper. Samma färg- och kontrastregler gäller för ikoner som för text. Ikoner och piktogram finns att ladda ner via
fontawesome.com. Vi använder varianten Solid.

Illustrationer

I första hand används alltid fotografier men när detta inte är möjligt kan vi använda illustrationer. Sträva efter att använda illustrationer som stärker bilden av Linköping som en mångfacetterad och inkluderande kommun genom en variation av olika människor, miljöer och årstider. 

Vi skapar igenkänning och enlighet i kommunikationen genom att hålla oss till några enkla regler när nya illustrationer tas fram eller väljs från bildbanker:

  • Platta bilder utan skuggor eller toningar
  • Undvik detaljer
  • Hela färgblock utan konturer (outlines) 
  • Använd bara Linköpings färger. Vanligtvis kombineras primär- och komplementfärger endast inom respektive färgvertikal, men att bara använda en vertikal i taget blir här för begränsande. Därför är det tillåtet att blanda färger i illustrationer, även om du gärna får ha vertikalerna i åtanke, exempelvis kan en persons kläder, bakgrunden eller liknande utformas i en och samma vertikal
  • Använd färgkombinationer med god kontrast
  • För att kunna göra justeringar i illustrationerna behöver man ha grafisk kompetens och ett program som kan hantera vektorgrafik, till exempel Adobe Illustrator

Bildbyrå

Illustrationer i kommunens stil finns att ladda ner på  Getty Images.
Sök efter “flat illustration” plus det du är ute efter, exempelvis ”city” eller ”children”, bocka i ”vectors” för att säkerställa att bilderna i sökresultatet är vectoriserade. 

Observera att utbudet är stort och att man kan behöva söka en stund för att hitta bilder i samma stil som manualen uppmanar till. I vissa fall får man förenkla en bild och bara använda en liten del, i andra kanske använda beståndsdelar från flera olika illustrationer.

En enklare sökväg kan vara att utgå från boardet ”Illustrationer urval” som man hittar på Getty Images i inloggat läge under ”boards” i navigationslisten. Där finns ett stort antal bilder i rätt stil varav vissa redan finns justerade till Linköpings färger. Hittar du ändå inte rätt bild i boardet ”Illustrationer urval” är ett tips att utgå från den som ligger närmast och söka efter liknande bilder genom att klicka på ”similar images”.

Färgjustering

Se till att alltid justera illustrationerna utifrån Linköpings kommuns färgvertikaler och i rätt färgläge. Det kan vara svårt att hitta en illustration som passar precis. Men med vektoriserade illustrationer är det enkelt att förenkla, kombinera och komplettera.

Förenkla illustratoner

Kombinera illustrationer

 

Felaktiga illustrationer

illustrationerna ska inte innehålla:

  • Skuggor och toningar
  • För mycket detaljer
  • Konturer (outlines)

Senast uppdaterad den 8 november 2023