Hoppa till huvudinnehåll

Skönhet och hälsa

Hygienisk verksamhet är ett samlingsbegrepp för verksamheter som erbjuder olika typer av kroppsbehandlingar inom området skönhet och hälsa. Några exempel på hygienisk verksamhet är fotvård, tatuering, akupunktur, piercing, hårvård, skönhetsbehandlingar och solarium.

Anmälan av hygienisk verksamhet

Om man hanterar stickande eller skärande verktyg i sin verksamhet innebär det att det finns risk för blodsmitta eller annan smitta. Att bedriva en sådan verksamhet är anmälningspliktigt.

Om man är osäker på om de behandlingar som bedrivs är anmälningspliktiga eller inte rekommenderar vi att man ändå skickar in en anmälan, så gör kommunen en bedömning. Om det bedöms att verksamheten inte är anmälningspliktig avslutas ärendet och någon avgift behöver inte betalas.

Verksamheter med behandlingar som omfattas av lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar (2021:363) ska anmäla sin verksamhet till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Planerar du en förändring i din verksamhet?

Den som driver en anmälningspliktig verksamhet och planerar att göra större förändringar i denna behöver skicka in en ny anmälan till Hälsoskyddsenheten. Exempel på större förändringar är lokalbyte och ombyggnation.

Om man planerar en mindre förändring såsom byte av organisationsnummer, byte av namn eller faktureringsadress, utökningar med nya behandlingar eller mindre förändringar i lokalen räcker det att meddela detta till Hälsoskyddsenheten via mejl till Miljöskyddsavdelningen.

Tillsyn

Hälsoskyddsenheten bedriver regelbunden tillsyn av verksamheter där allmänheten erbjuds hygienisk behandling. Vi tittar till exempel på rutiner för hygien och städning, hantering av kemikalier och säkerställer att personalen har den kunskap som krävs.

Kostnaden för tillsynen styrs av verksamhetens riskklassning. De verksamheter som anses ha högre riskklassning tilldelas fler kontrolltimmar än dem med lägre riskklassning. Exempel på faktorer som höjer tillsynsbehovet är om man utför stickande eller skärande behandlingar där det finns risk för blodsmitta.

Det finns tre steg i riskklassningen: hög risk (till exempel tatuerare), lägre risk (till exempel fotvårdsverksamhet) och låg risk (till exempel frisör). Verksamheter med hög risk betalar en årsavgift motsvarande sex kontrolltimmar per år. Verksamheter med lägre risk betalar en årsavgift motsvarande tre kontrolltimmar per år. Om verksamheten har låg risk betalas ingen fast årsavgift, i dessa fall debiteras istället det faktiska antalet kontrolltimmar som behövts.

Egenkontroll

Enligt miljöbalken ska alla hygienverksamheter, även de som inte använder stickande eller skärande instrument, utföra egenkontroll. Det övergripande syftet med egenkontrollen är att förebygga olägenheter för människors hälsa och miljön. Inom anmälningspliktiga verksamheter ska egenkontrollen dessutom dokumenteras. Det innebär till exempel att alla rutiner, såsom rutin för handhygien, rengöring och ventilationskontroll, ska finnas nedskrivna. 

Egenkontrollen innebär bland annat att:

  • säkerställa att den som ansvarar för verksamheten har kunskapen som krävs för att kunna bedriva den på ett säkert sätt.
  • se över vilka risker verksamheten kan utgöra för människors hälsa och miljön samt ta fram rutiner för att motverka att dessa uppstår.
  • ta fram rutiner anpassade för de behandlingar som utförs och förutsättningarna som finns i lokalen.
  • se till att den som utför behandlingar har den kunskap som krävs för att kunna genomföra dessa på ett säkert sätt.
  • rutinerna för egenkontrollen regelbundet gås igenom och uppdateras.

Att tänka på vid start av verksamhet

Det finns en del faktorer som är viktiga att ha i åtanke när man vill starta en verksamhet inom skönhet och hälsa. Se en sammanfattning av dessa nedan.

  • Handtvättställ ska finnas i anslutning till behandlingsutrymmet.
  • Lokalen ska vara lättstädad och ha fria ytor.
  • Finns det flera behandlingsplatser ska dessa placeras så att risken för smittspridning minimeras.
  • Undvik textilier som till exempel mattor, kuddar, draperier, avskärmningsskärmar, stolar.
  • Lokalen ska ha tillräcklig ventilation för antalet personer som vistas i lokalen. Luften som kommer in i lokalen bör vara 7 liter per sekund för varje person som befinner sig där.
  • Det måste finnas utrymme för säker förvaring av instrument. Exempel på sådana utrymmen är stängda skåp, lådor eller förråd.
  • Det ska finnas ett ventilerat städutrymme utrustat med utslagsvask samt varmt och kallt vatten.
  • Det ska finnas tillräckligt antal toaletter och dessa ska vara försedda med handtvättställ, flytande tvål och engångshanddukar. Om lokalen har fler än fyra behandlingsplatser bör den ha separata toaletter för personal och kunder.
  • Det ska finnas separata förvaringsutrymmen för arbetskläder och privata kläder.
  • Stickande och skärande avfall ska förvaras i en särskild behållare som är tydligt märkt och går att försluta. Avfallet får inte kastas i de vanliga hushållssoporna utan måste hämtas av en avfallsentreprenör eller lämnas till exempelvis ett apotek.
  • Det ska finnas kemikalieförteckning och säkerhetsdatablad för alla faroklassade produkter, inklusive städprodukter.
  • Beroende på typ av behandling kan det vara nödvändigt att ställa frågor om kundens hälsa och eventuell medicinering innan behandling utförs. Vid stickande eller skärande behandling måste detta alltid göras.
  • I de fall speciell efterbehandling behövs ska kunden få skriftlig information om skötselrutiner.
  • Det ska finnas rutiner för förberedelse av behandlingsplatsen samt rengöringsrutiner efter utförd behandling.
  • Det ska finnas rutiner för att säkerställa att god handhygien hålls under hela behandlingen.
  • Instrument och material ska förvaras i stängda lådor, skåp eller förråd.
  • Det ska finnas rutiner för rengöring av instrumenten som används under behandlingen. 
  • Rengöring av instrument ska ske på en särskild plats som är avskild från övrig verksamhet.
  • Stickande och skärande redskap som penetrerar huden ska vara sterila för att undvika infektioner eller smittspridning.
  • I en verksamhet där rörformiga instrument, såsom tuber och rörformiga stansar används, behöver en klass B-vakuumautoklav för sterilisering användas. B-autoklaven ska valideras på plats i lokalen vid installation. En uppföljande kontroll ska utföras varje år av en auktoriserad tekniker. Bruksanvisning som visar typ av autoklav samt dokument som säkerställer att validering är utförd ska visas upp för Hälsoskyddsenheten vid inspektion. En indikator/sticka ska köras med instrumenten i autoklaven vid varje sterilisering.
  • Om en annan typ av sterilisator eller autoklav används ska funktionen kontrolleras regelbundet. Det kan till exempel göras genom sporprov. Provresultatet ska sparas under minst två år och kunna uppvisas för Hälsoskyddsenheten vid inspektion.
  • Smyckena som används får inte innehålla otillåtna halter av metaller (till exempel bly, kadmium eller nickel).
  • Det finns koncentrationsgränser för skadliga ämnen i tatueringsfärgen.
  • Endast färg som är märkt “blandning för användning i tatueringar eller permanent make-up”/”mixture for use in tattoos or permanent make-up” får användas.
  • Kunden ska innan tatueringen startar ges information om vilken färg som används och vad den innehåller.
  • Tatueringsfärgens förpackning måste bibehålla färgens sterilitet fram till användande.
  • Det är krav på att den som tillverkar eller för in tatueringsfärger i Sverige anmäler sina företagsuppgifter samt uppgifter om färgerna som används till Läkemedelsverket.

Synpunkter från allmänheten

Om man som privatperson har synpunkter på exempelvis hygien och städning i en verksamhet ska man i första hand vända sig till den som utfört behandlingen. Det är denne som är ansvarig för att utreda problemen och vidta åtgärder. Om man upplever att det efter detta in inte sker någon förändring är man välkommen att kontakta Hälsoskyddsenheten via Kontakt Linköping.

Kontakt Linköping

Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)

Senast uppdaterad den 19 mars 2024