Hoppa till huvudinnehåll

Suicidprevention

Varje år tar ca 1500-1600 personer i Sverige sitt liv, varav ca 50-70 personer i Östergötland och 17 av dessa i Linköpings kommun. Sedan 2008 har Sverige en nollvision för suicid.

Anledningen till att folk tar sitt liv är ofta komplicerad och många gånger beror det på flera saker. Under de senaste fem åren (2017-2022) har suicidlarmen mer än fördubblats i Region Öst. Suicid är den vanligaste dödsorsaken i Sverige bland unga personer, 15-24 år, och bland män 15-44 år.

Kommunens ansvar

Linköpings kommun har en handlingsplan i suicidprevention för åren 2023-2027. Den kommunala handlingsplanen bygger på det nationella handlingsprogrammet för suicidprevention och på den regionala strategin för suicidprevention.

Inom ramen för det suicidpreventiva arbetet arbetar kommunen förebyggande, ett sätt att göra det är genom arbetet med ABC för en god psykisk hälsa och ett annat sätt är genom de gula vänskapsbänkarna. Du ska veta att du inte är ensam om att må dåligt ibland, kommunens ambassadörer för de gula vänskapsbänkarna delger sin berättelse och förmedlar hopp.

Handlingsplanen pekar ut sex målområden för det suicidpreventiva arbetet inom Linköpings kommun:

  • förebyggande/hälsofrämjande arbetssätt
  • minska medel och metoder
  • öka medvetenheten och kunskapen
  • samverkan och samordning
  • tidig upptäckt och ett individanpassat stöd
  • stöd till överlevare, efterlevande och personal.

Det suicidpreventiva arbetet är en del av kommunens arbete kopplat till folkhälsa.

Utbildningsinsatser inom suicidprevention för kommuninvånare

Utifrån kommunens handlingsplan i suicidprevention finns en ambition att även bjuda in kommuninvånare till utbildningsinsatser i suicidprevention. Det sker på tre olika sätt under året:

  • För det första är kommuninvånare välkomna att delta på den halvårsvisa digitala föreläsningen "Våga fråga" med Suicide Zero som under våren ges den 6 mars kl. 08.30-10.30. Anmäl ditt deltagande till [email protected] för att få länken.
  • För det andra uppmärksammas den internationella suicidpreventiva dagen (10/9) eller världsdagen för psykisk hälsa (10/10) årligen med en utbildningsdag. Under 2025 kommer det att bli en utbildnings- och inspirationsdag på Linköpings stadsbibliotek den 10 september.
  • För det tredje brukar kommuninvånare få chans att ta del av den evidensbaserade utbildningen Första hjälpen till psykisk hälsa (MHFA vuxen) under varje höst. Den brukar marknadsföras i samband med utbildningsdagen. 

Det finns hjälp att få

Om du eller någon du känner mår psykiskt dåligt finns olika former av stöd att få.

Senast uppdaterad den 8 januari 2025