Seniormottagningen finns för dig som är 65 år och äldre, bor i Linköpings kommun och upplever ofrivillig ensamhet.
Många äldre personer känner sig ensamma. Ensamheten kan handla om att man saknar relationer till andra, saknar någon att anförtro sig åt och/eller känner sig ensam med sina tankar om livets stora frågor.
Seniormottagningen är ett av Linköpings kommuns initiativ för att hjälpa äldre ofrivilligt ensamma att förbättra sin livssituation och erbjuder olika former av stöd för att öka seniorers psykosociala välmående och kan vara ett första steg mot nya sociala sammanhang.
Seniormottagningen erbjuder enskilda stödsamtal, samtalsgrupper, tematräffar och andra sociala sammankomster. Vi kan också ge samhällsvägledning, social rådgivning och information.
Onsdagen den 13 november kl 14.00 finns det ett bord bokat på Café Linds Gyllen för er seniorer som vill ses och fika tillsammans. Vi från Seniormottagningen deltar inte på träffen. Var och en betalar för sitt fika. Ha en fin träff önskar vi kuratorer på Seniormottagningen. Plats: Café Linds Gyllen, Nygatan 17 (Lilla torget)
Samtalsgrupper
Seniormottagningen har slutna samtalsgrupper där deltagarna följs åt under ett antal tillfällen. Är du intresserad så läs mer under fliken Samtalsgrupper. Du är även varmt välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter nedan.
Under hösten 2024 kommer vi på Seniormottagningen att erbjuda hälsofrämjande samtalsgrupper, för dig över 65 år och som har hemtjänstinsatser, på kommunens trygghetsboenden. Vi träffas en gång per vecka vid 4 tillfällen under ca 1,5 timma. Samtalen bygger på modellen “ABC för god psykisk hälsa”. Grunden i detta är att göra något aktivt, tillsammans och meningsfullt, som kan bidra till ett ökat psykiskt välbefinnande. Är du intresserad av att delta kontakta oss på Seniormottagningen. Mer information om ABC för god psykisk hälsa finner du nedan.
Hälsosamtal
Nyligen har du som är 80 år eller äldre och bor i ordinärt boende utan hemtjänstinsatser fått ett erbjudande via posten om hälsosamtal med oss på Seniormottagningen.
Samtalet är frivilligt och tanken med detta samtal är att prata om hur du upplever din hälsa och sociala situation samt om vad som kan göra det möjligt för dig att behålla eller stärka din livskvalitet och hälsa. Vi kommer även informera om vilket stöd som finns och vilka aktiviteter som kan ge möjlighet till delaktighet och gemenskap för dig.
Samtalet är kostnadsfritt och vi som genomför samtalen är kuratorer och har tystnadsplikt. Samtalet kan ske i ditt hem, på vår mottagning på Hertig Karlsgatan eller på annan plats du känner dig trygg.
ABC för god psykisk hälsa
Linköpings kommun ingår sedan 2024 i partnerskap med Region Östergötland i arbetet med ABC för god psykisk hälsa. Det handlar om att göra något aktivt, göra något meningsfullt och göra något tillsammans för att må bra.
Den 18 september anordnar Linköpings kommun en eftermiddag för kommunens seniorer i linje med ABC-budskapet. Läs mer via länken "ABC för god psykisk hälsa".
På Seniormottagningen arbetar kuratorer som du som senior kan träffa för enskilda stödsamtal under en kortare tid utifrån upplevd ensamhet. Anledningen till upplevd ensamhet och önskan om att få prata med en kurator kan variera. Till exempel så kan din livssituation ha förändrats då du kommit som ny till Linköping, förlorat betydelsefulla personer i din närhet, har en sviktande hälsa och/eller känner oro för framtiden. Vi hjälper även till med samhällsvägledning och social rådgivning.
Kuratorerna har tystnadsplikt, samtalen är kostnadsfria och kan ske på Seniormottagningen, i hemmet eller på annan plats som du önskar.
Kontakta Seniormottagningen via e-post eller telefon för att boka en tid, se kontaktuppgifter nedan.
Sociala sammankomster
Seniormottagningen har sociala sammankomster för dig som är 65 år och äldre och känner dig ensam. Att delta i våra träffar är kostnadsfritt. Fika serveras till självkostnadspris.
Fredag 8 november kl 13.00-14.30 samtalsträff “Internet och sociala medier”
Välkommen till samtalsträff på Seniormottagningen där vi kommer se ett avsnitt från Svt:s programserie Studio 65 “Vårt nya liv på sociala medier”. Efter programmet kommer vi att samtala kring internet, sociala medier och digitalisering. Fika serveras för de som önskar. Kostnad 20 kr, kontant betalning. Anmälan görs senast dagen innan kl. 12.00. Max 10 deltagare. Plats: Seniormottagningen, Hertig Karlsgatan 5A (OBS ny adress)
Tisdag 12 november kl 14.00-16.00 tematräff “Bedrägerier”
Varmt välkomna till tematräff “Bedrägerier”. Denna tematräff arrangeras i samarbete med Hagdahlska. Polismyndigheten kommer och informerar oss om bland annat olika typer av bedrägerier och vad vi kan göra för att skydda oss mot dessa. Fika serveras för de som önskar. Kostnad 20 kr, kontant betalning. Ingen anmälan behövs. Plats: Hagdahlska huset - seniorcenter, Platensgatan 2
Onsdag 20 november kl 10.00-11.30 samtalsträff “Musik” (Obs ändrat klockslag)
Välkommen till samtalsträff på Seniormottagningen där vi kommer att samtala kring musik. Musik fyller en viktig funktion i våra liv, och vi kommer att diskutera hur musiken har påverkat oss, och hur låtar kan trigga minnen. Vi avslutar träffen med ett musikquiz. Fika serveras för de som önskar. Kostnad 20 kr, kontant betalning. Anmälan görs senast dagen innan kl. 12.00. Max 10 deltagare. Plats: Seniormottagningen, Hertig Karlsgatan 5A (OBS ny adress)
Tisdag 26 november kl 14.00-15.30 Fika på Babettes kafferi och bageri
Varmt välkomna att tillsammans med Seniormottagningen fika på Babettes kafferi och bageri. Ingen föranmälan behövs. Var och en köper sitt eget fika. Plats: Utanför Babetts kafferi och bageri, Stora Badstugatan
Samtalsgrupper 2024
Under 2024 planerar vi att starta några olika former av slutna grupper där samma deltagare följs åt under hela samtalsserien.
Alla samtalsgrupper på Seniormottagningen leds av två kuratorer och träffarna sker i Seniormottagningens lokaler på Hertig Karlsgatan 2 med intervallet varannan vecka om inget annat anges. Att delta i en samtalsgrupp är kostnadsfritt. Fika serveras till självkostnadspris, kontant betalning på plats. Alla samtalsgrupper som Seniormottagningen anordnar startar då tillräckligt många har anmält intresse för att delta.
Viktigt att veta: Man kan endast delta i en grupp i taget och bara gå i samma typ av samtalsgrupp en gång. Personer som ej tidigare deltagit i samtalsgrupp prioriteras vid start av ny grupp.
Om man önskar delta i en grupp får man först träffa en kurator för ett enskilt samtal där vi tillsammans kommer fram till vilken grupp som passar bäst för dig.
Livet, åldrande och välbefinnande
En grupp där du ges möjlighet att tillsammans med andra seniorer reflektera och dela tankar om hur hur livet varit, hur det förändrats och hur man kan förhålla sig till olika livsomställningar. Vi kommer även samtala kring sådant som kan inspirera till ökad meningsfullhet och livsglädje nu och framåt.
Detta är en sluten grupp där samma deltagare följs åt under hela samtalsserien. Gruppen träffas vid sex tillfällen på en fast dag och tid varannan vecka och startar när minst sex har anmält sitt intresse.
Livet, åldrande och välbefinnande för dig med kognitiv sjukdom
En grupp för dig som har en kognitiv sjukdom/demenssjukdom där du ges möjlighet att tillsammans med andra seniorer reflektera och dela tankar om hur hur livet varit, hur det förändrats och hur man kan förhålla sig till olika livsomställningar. Vi kommer även samtala kring sådant som kan inspirera till ökad meningsfullhet och livsglädje nu och framåt.
Gruppen träffas ca varannan vecka vid fem tillfällen på en fast dag och tid och startar när minst fem har anmält sitt intresse. Max antal deltagare är sju personer. Vi vill träffa dig för ett kortare samtal innan du erbjuds en plats i samtalsgruppen.
Öppna kort - existentiella samtal
En existentiell samtalsgrupp som utgår från samtalsmodellen “Öppna kort”. Träffarna innehåller olika allmänmänskliga teman såsom bland annat lycka-lidande, ensamhet-tillhörighet, mening-tomhet. Reflektioner kring dessa teman är en viktig dimension för vår hälsa och vårt välmående.
Detta är en sluten grupp där samma deltagare följs åt under hela samtalsserien. Gruppen träffas ca varannan vecka på en fast dag och tid vid sex tillfällen och startar när minst sex har anmält sitt intresse.
Efterlevandestöd
Efterlevandesamtal
Seniormottagningen erbjuder dig som har förlorat en närstående tre efterlevandesamtal. Här får du i lugn och ro berätta hur du mår samt dela tankar och känslor kring din sorg. Kuratorerna har tystnadsplikt, samtalen är kostnadsfria och kan ske på Seniormottagningen, i hemmet eller på annan plats som du önskar.
Kontakta Seniormottagningen via e-post eller telefon för att boka en tid, se kontaktuppgifter nedan.
Stödsamtal med kurator
Du som vistas på korttidsboende har möjlighet att få enskilda stödsamtal med en kurator från Seniormottagningen. Anledningen till varför man önskar få prata med kurator när man är på korttidsboende kan variera. Det kan handla om att livssituationen har förändrats, att du känner oro för framtiden eller har något annat som tynger dig. Vi kan även ge samhällsvägledning.
Önskar du samtal under vistelsen på korttidsboendet är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Du kan också vända dig till personalen för att få hjälp med att boka en tid. Vi har tystnadsplikt, samtalen är kostnadsfria och vi besöker dig på korttidsboendet.
Kontakta Seniormottagningen via e-post eller telefon för att boka en tid, se kontaktuppgifter nedan.
Har du tips och idéer?
Om du har förslag på tema, samtalsgrupp eller andra sociala träffar är du varmt välkommen att höra av dig till Seniormottagningen.
Seniormottagningen
Kontakt Kontakta oss gärna via vår mottagningstelefon eller via e-post. Du kan ringa oss på vår bemannade telefontid. Övrig tid går det bra att lämna ett meddelande på telefonsvararen så ringer vi upp samma dag eller nästkommande vardag.
Besökstider För att besöka oss ring och boka en tid.
Vi använder data för att analysera trafik på vår webbplats och dela information om användningen till våra analyspartners. Du kan läsa mer och ändra dina val på vår sida om datahantering och cookies.
Nödvändiga cookies är absolut nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Denna kategori innehåller endast cookies som garanterar grundläggande funktioner och säkerhetsfunktioner på webbplatsen. Dessa cookies lagrar ingen personlig information.
Funktionella cookies känner igen dig på vår webbplats och kommer ihåg dina tidigare valda inställningar. Dessa kan inkludera det språk du föredrar, platsen du befinner dig på, lyssna på ljud eller titta på en video. En blandning av cookies från första och tredje part används.
Marknadsföringscookies används för att samla in data om hur vår webbplats används, vilka sidor som besöks oftast eller om du får felmeddelanden på vissa webbsidor. Ibland behöver vi information om din ålder, kön och intresse. Vi delar ibland vissa begränsade aspekter av dessa data med tredje part i reklamsyfte, till exempel Google. Informationen kan omfatta användarens plats, sökhistorik, YouTube-historik och data från webbplatser som fungerar med Google, och den används för att tillhandahålla aggregerad och anonymiserade insikter om användarbeteende på flera enheter.
Prestandacookies är cookies som används specifikt för att samla in data om hur vår webbplats används, vilka sidor som besöks oftast eller om du får felmeddelanden på vissa webbsidor. Dessa cookies övervakar endast webbplatsens prestanda när användaren interagerar med den. Ingen av denna information kan användas för att identifiera dig. Allt är aggregerat och därför anonymiserat.