Ljungsbro - del av Heda 1:8
Arbete pågår med att möjliggöra för räddningstjänsten att anlägga en ny räddningsstation.
Bilden illustrerar detaljplanens geografiska avgränsning i rött.
Detaljplanens syfte är att möjliggöra byggnation av en ny räddningsstation. Detaljplanen ska möjliggöra en räddningsstation som uppfyller Räddningstjänsten i Östra Götalands behov och förutsättningar idag samt för att möta ett framtida utökat behov.
Detaljplanen möjliggör en huvudbyggnad i två våningar med upp till fem vagnhallar, personalutrymmen och en utemiljö som uppfyller Räddningstjänsten i Östra Götalands ytbehov för sin dagliga verksamhet, parkering, plantering och dagvatthantering m.m.
Planområdet ligger cirka 2 km söder om Ljungsbro centrum och planområdet omfattar cirka 1,8 ha. Planområdet ligger intill Blåsvädersgatan som ansluter till väg 1123. Aktuellt område är idag inte planlagt med undantag för gräsytorna längs Blåsvädersgatans båda sidor samt delar av Blåsvädersgatan. Området används idag delvis som vall för grässkörd. En station för ris- och trädgårdsavfall och en dagvattendamm finns inom området. Söder om planområdet passerar en gång- och cykelväg. Stationen för ris- och trädgårdsavfall kommer avvecklas.
Aktuellt område omfattas av Översiktsplan Ljungsbro och Berg (2015). Detaljplanen avviker från gällande översiktsplan avseende planerad markanvändning och handläggs därmed med utökat förfarande. Planområdet är angivet som ”Annan mark med i princip oförändrad markanvändning” i aktuell översiktsplan. Väster om planområdet anger Översiktsplanen ”Befintlig Bebyggelse, mindre förtätning kan bli aktuell” och öster om planområdet anges ”Grönområde”.
Bilden ovan är ett utsnitt från gällande översiktsplan. Ungefärligt läge för detaljplanen är markerat med orange cirkel.
Process
Detaljplanen handläggs med utökat förfarande enligt Plan- och bygglagen 2010:900. Samråd pågick 6 december 2023-17 januari 2024. Informations- och samrådsmötet hölls 14 december 2023. Granskning pågick 3 juli-30 augusti 2024.
Samhällsbyggnadsnämnden antog detaljplanen den 20 november 2024 § 144. Protokollet med beslutet tillkännagavs på kommunens digitala anslagstavla den 28 november 2024. Beslutet finner du under rubriken Planhandlingar. Beslutet att anta detaljplanen fick laga kraft den 20 december 2024.
Laga kraft
Detaljplanen eller områdesbestämmelserna får laga kraft tidigast tre veckor efter att beslutet om antagande har tillkännagetts på kommunens anslagstavla. Att detaljplanen eller områdesbestämmelserna får laga kraft innebär att den/de gäller tills den/de upphävs eller ändras.
Vill du veta mer om stadsutvecklingsprocessens alla delar?
På sidan Stadsutvecklingsprocessen finns beskrivningar av hela processen och dess delar.
Planhandlingar
Planeringsunderlag att beställa
Dokumenten nedan är inte tillgänglighetsanpassade dokument, dvs de kan inte läsas upp av en skärmläsare och publiceras därför inte på webbsidan. För att ta del av dokumenten använd e-postformuläret Beställ utredning.
- Dagvattenutredning
- Marktekninsk undersökningsrapport Geoteknik
- PM Geoteknik
- Översiktlig miljöteknisk markundersökning
- PM Förprojektering
Om du vill ta del av utredningarna kan du kontakta Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen via e-postformulär nedan. Glöm inte att i meddelandefältet ange vilken detaljplan och utredning det gäller och din e-postadress.
Till e-postformulär för Beställ utredning
E-post: [email protected]
Kommunens projektledare
Kommunens planarkitekt för projektet är Elin Hoas. Om du har frågor om projektet skickar du dem till vårt kontaktcenter Kontakt Linköping, som svarar på dina frågor direkt eller hänvisar dig till rätt person.
Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.
Till e-postformulär för Kontakt Linköping
Telefon:
013–20 60 00
Telefontid:
måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)
Ljungsbro och Bergs utveckling
Det finns ett stort intresse för att både bo och bygga i Ljungsbro och Berg. Det pågår arbete med att ta fram flera nya detaljplaner i Ljungsbro och Berg som innebär att områdena kan utvecklas med ny bebyggelse och verksamheter framöver.