Hoppa till huvudinnehåll

Lämna förslag och rösta, Linköpingsförslaget

Ett Linköpingsförslag är en idé eller ett förslag från dig som bor i kommunen eller som berörs av dess verksamhet. Det ger dig möjlighet att påverka det som är viktigt för dig. Linköpingsförslaget är ett annat namn för e-förslag eller e-petition, vilket innebär att förslaget publiceras på kommunens webbplats så att andra kan stödja och kommentera det.

Gäller ditt ärende en felanmälan eller har du synpunkter eller klagomål på kommunens verksamheter? Då vänder du dig i stället till Kontakt Linköping - kommunens kontaktcenter, eller läser mer på den här sidan:

Från och med den 28 april använder vi en ny e-tjänst för att lämna in och stödja Linköpingsförslag. De förslag som kommit in tidigare genom den gamla tjänsten och som inte fått svar eller där röstningsperioden fortfarande pågår, har förts över till den nya. Äldre förslag som fått över 100 röster och besvarats finns i Linköpings kommuns diarium.

Alla har möjlighet att lämna ett Linköpingsförslag, liksom att rösta och kommentera, oavsett hur gammal du är eller var du bor.

En röst per person och förslag gäller. Linköpings kommun har valt ett enkelt och öppet röstningsförfarande för att underlätta för alla. Om detta missbrukas kan ID-kontroll komma att införas.

Precis som alla kan lämna ett förslag så kan alla följa Linköpingsförslagets gång på linkoping.se. Förtroendevalda och tjänstepersoner kan då se vilka frågor som engagerar allmänheten. Det är också ett bra sätt för oss inom kommunen att fånga upp goda idéer och förslag så vi kan bli ännu bättre.

Rösta på inlämnade förslag

Klicka på ett förslag för att läsa mer, lämna en röst eller en kommentar.

Du kan själv sortera förslagen genom att klicka på rubriken ovanför kolumnenerna. Du kan också välja att se vilka förslag som är pågående och vilka som är avslutade genom att välja i rullgardinsmenyn till höger.

Välkommen att lämna ditt förslag

När du lämnar in ett Linköpingsförslag blir det en allmän handling. Det innebär att alla har rätt att läsa ditt förslag.

  • Förslaget ska handla om kommunens verksamhet, alltså det som kommunen kan besluta om. Det är bland annat stadsplanering, miljö, turism, näringsliv, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola samt kultur- och fritidsverksamhet.
    Förslag kan inte lämnas i frågor som rör myndighetsutövning mot en enskild person, som till exempel bygglov eller ekonomiskt bistånd.
  • Ditt förslag ska bestå av en rubrik och en beskrivning av din idé. Du måste bland annat uppge ditt för- och efternamn samt en kontaktadress dit det går att skicka återkoppling kring förslaget.
    Personuppgifter får inte förekomma i själva förslaget.
  • Tänk på att vara konstruktiv, uttrycka dig lämpligt, vara ärlig och ha en hänsynsfull ton. Förslag som är kränkande, oseriösa eller stötande kommer inte att publiceras.

När du har skickat in ditt förslag granskas det

Granskningen sker på vardagar under kontorstid. Vid behov kan ditt förslag och eventuella kommentarer komma att redigeras.

För allas trivsel har Linköpings kommun regler för vad  som tillåts i sociala medier. Kommunen har en skyldighet att hålla koll på vad som skrivs och tar bort sådant som bryter mot reglerna nedan:

  • förtal, personliga angrepp eller förolämpningar
  • hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier
  • olovliga våldsskildringar eller pornografi
  • uppmaningar till brott eller om inlägget utgör annan brottslig verksamhet
  • olovligt bruk av upphovsrättskyddat material, exempelvis bilder
  • svordomar eller obscena ord
  • uppgifter som behandlas i strid med PUL
  • sekretessbelagda uppgifter  

Linköpings kommun förbehåller sig rätten att stänga av användare som bryter mot reglerna. Hot och andra brott polisanmäls.

När publiceras ditt förslag?

Ditt förslag publiceras så snart det har granskats.

Om det inte blir godkänt kontaktar vi dig på det sätt som du har valt att bli kontaktad på; via e-post, telefon eller brev och ger en förklaring till detta.

Anledningar till att ditt förslag inte publiceras kan vara att:

  • Förslaget är mer av en fråga eller en synpunkt. Det skickas då direkt vidare till berörd förvaltning.
  • Det pågår en parallell process i kommunen eller en rättsprocess.
  • Någon annan har lämnat ett snarlikt förslag till kommunen under de senaste 12 månaderna.
  • Förslaget bryter mot någon lag, är diskriminerande eller på andra sätt olämpligt.
  • Förslaget rör en fråga som hanteras av till exempel riksdagen, en statlig myndighet eller ett statligt verk och ligger därför utanför kommunens ansvar.
  • Förslaget handlar om kommunens interna organisation eller personalfrågor.

Vad händer sen?

När ditt förslag har publicerats kan du och andra rösta på förslaget eller lämna kommentarer under 60 dagar.

Linköpingsförslag som efter 60 dagar fått 100 röster eller fler överlämnas till ansvarig förvaltning eller nämnd för handläggning och ställningstagande. Förslag som fått färre än 100 röster lämnas utan åtgärd, men de förtroendevalda har möjlighet att även föra dessa vidare i processen.

När de 60 dagarna har gått ligger förslaget kvar så att andra som är intresserade kan läsa det.

Senast uppdaterad den 19 januari 2024