Hoppa till huvudinnehåll

Allt du behöver veta om valborgsfirandet

26 april 2024 | Uppleva & göra
Mösspåtagning, eldar, sång, musik och studentikosa aktiviteter - i Linköping finns en stark valborgstradition. Några större officiella firanden blandas med lokala aktiviteter runt om i kommunen. Tillsammans hälsar vi våren välkommen!
Kör står på en scen på borggården. Kören bär studentmössor. Kören är en manskör

Tradionsenligt valborgsfirande på Borggården för 50e året. Och i Tannefors slussar tänds valborgselden. Foto: Mats Jonsson

Mösspåtagning på Borggården

På valborgsmässoafton den 30 april blir det som traditionen bjuder, vårsånger, två vårtal och mösspåtagning på Borggården utanför Linköpings slott, för 50:e året i rad.
Linköpings universitet arrangerar valborgsfirandet på Borggården med att fira in våren med Linköpings Studentsångare som sjunger traditionella vårsånger och LiTHe Blås som underhåller och spelar publiken genom stan till Borggården.

Årets talare är Ann Holmlid, länsråd i Östergötland och tidigare biträdande universitetsdirektör vid Linköpings universitet, och Anna Wikström, ordförande i StuFF, studentföreningen för Filosofiska fakulteten vid Linköpings universitet.

Program city och Borggården:

Klockan 14:00 tågar LiThe Blås med musik från S:t Lars kyrka. Paraden stannar till på Gyllentorget, Trädgårdstorget och Stora torget innan orkestern spelar sig vidare upp till Borggården. Varmt välkomna att vandra tillsammans med dem!
Cirka klockan 14.40-14.55 konsert med LitHe Blås på Borggården. 
Klockan 15:00 hälsar Linköpings Studentsångare våren välkommen på Borggården utanför Linköpings slott. Här bjuds på traditionella vårsånger, mösspåtagning och vårtal.

Lämna gärna bilen hemma.

Valborgsfirande vid Tannefors slussar

På kvällen arrangerar Lions, på uppdrag av Linköpings kommun, valborgsfirande vid Tannefors slussar. Firandet startar klockan 20:15 med uppträdande av musikkåren Alla Breve och Akademiska kören. Årets vårtal hålls av museichef Christel Storm, Linköpings Slotts-och Domkyrkomuseum. Valborgsmässobålet tänds därefter av Linköpings kanotklubb.
Välkomna att fira in våren vid Tannefors slussar. Det blir ett traditionsenligt firande med valborgsmässobål, körsång, musik, tal och plats för lek för barnen. 

Program Tannefors slussar:

19.00 Föreställning och lek med Clownen Bill
20.15 Musikkåren Alla Breve spelar
20.45 Akademiska kören sjunger in våren
21.00 Vårtal av museichef Christel Storm, Linköpings Slotts-och Domkyrkomuseum. Valborgsmässobålet tänds av Linköpings Kanotklubb och Akademiska kören avslutar med några ytterligare vårsånger.

Polisen har beslutat om att det inte är tillåtet att ta med väskor som är större än 40x40x20 centimeter (höjd x bredd x djup) in på halvön nedanför Tannefors slussar. Även väskor som är tillåtna kommer att kontrolleras om besökaren vill gå ut på halvön. Kontrollen görs av värdar från Lions. På evenemanget i övrigt råder inget väskförbud.

Då valborgsmässofirandet vid Tannefors slussar brukar locka många besökare rekommenderar vi att lämna bilen hemma. 

Vid Tannefors slussar tänds valborgselden. Foto: Mats Jonsson

Lokala firanden

Runtom i kommunen finns flera lokala firanden som arrangeras av föreningslivet. Läs mer om valborgsfiranden i Linköping med omnejd via länken.

Senast ändrad den 26 april 2024

Senaste nytt

Tinnerbäcksstråket ska locka pollinatörer
Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april