Hoppa till huvudinnehåll

Kallerstad - del av Kallerstad 1:17 med flera (Åby biogasanläggning)

En ny detaljplan för utbyggnad av befintlig biogasanläggning. Markområdet ligger norr om avloppsreningsverket, mellan Stångån och Gumpekullavägen.

Kartbild med detaljplaneområdet markerat

I en ny detaljplan inom Kallerstad prövar kommunen utbyggnad av befintlig biogasanläggning på fastigheterna Kallerstad 1:17 och Kallerstad 1:51. Marken är delvis bebyggd med en anläggning för produktion av biogas och nås via Gumpekullavägen. Avsikten är att utöka anläggningens produktionskapacitet.

Detaljplanen syftar till att bidra till uppfyllelse av de globala, nationella och kommunala miljömålen, bland annat målet om att nå nettonoll växthusgasutsläpp 2045. Planens målbild är en funktionell biogasanläggning med hög säkerhet och minsta möjliga påverkan på människors hälsa, miljön, stadsbilden, stadens trafikapparat och utvecklingsmöjligheter i övrigt.

Planen bygger på ett antal utredningar som har tagits fram för att bedöma relevanta aspekter av betydelse för föreslagen markanvändning. Planens planeringsunderlag består bland annat av en riskbedömning, en naturvärdesinventering, undersökning av markens beskaffenhet, undersökning av föroreningar och fornlämningar, en dagvattenutredning, en trafikutredning och analys av planförslagets påverkan på stads- och landskapsbilden.

Detaljplanen är förenlig med gällande översiktsplan. Planens genomförande antas inte medföra betydande miljöpåverkan. Till detaljplanen finns en miljökonsekvensbeskrivning.

Process

Detaljplanen togs fram med standardförfarande enligt Plan- och bygglagen 2010:900.

Samråd pågick 6 mars-5 april 2023. Informations- och samrådsmöte hölls 15 mars 2023. Granskning pågick 4 oktober-3 november 2023.

Samhällsbyggnadsnämnden antog detaljplanen den 13 december 2023 § 188. Protokollet med beslutet tillkännagavs på kommunens digitala anslagstavla den 20 december 2023. Beslutet finner du under rubriken Planhandlingar.

Detaljplanen fick lagakraft den 11 januari 2024.

Process för detaljplan, laga kraft

Laga kraft

Detaljplanen eller områdesbestämmelserna får laga kraft tidigast tre veckor efter att beslutet om antagande har tillkännagetts på kommunens anslagstavla. Att detaljplanen eller områdesbestämmelserna får laga kraft innebär att den/de gäller tills den/de upphävs eller ändras.

Vill du veta mer om stadsutvecklingsprocessens alla delar?

På sidan Stadsutvecklingsprocessen finns beskrivningar av hela processen och dess delar.

Planhandlingar

Planeringsunderlag att beställa

Dokumenten nedan är inte tillgänglighetsanpassade dokument, dvs de kan inte läsas upp av en skärmläsare och publiceras därför inte på webbsidan. För att ta del av dokumenten använd e-postformuläret Beställ utredning.

  • Dagvattenutredning
  • Geoteknisk undersökning
  • Gestaltningsprinciper
  • Luktutredning
  • Länsstyrelsens yttrande om fornlämningar
  • Naturvärdesinventering
  • Riskbedömning för sevesoanläggning
  • Statusrapport och miljöteknisk markundersökning
  • Trafikutredning
  • Bullerutredning
  • Konsekvensanalys
  • Rapport kompletterande miljöundersökning
Beställ utredning

Om du vill ta del av utredningarna kan du kontakta Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen via e-postformulär nedan. Glöm inte att i meddelandefältet ange vilken detaljplan och utredning det gäller och din e-postadress.

Till e-postformulär för Beställ utredning

E-post: [email protected]

Kommunens projektledare

Kommunens planarkitekt för projektet är Ali Hajar. Om du har frågor om projektet skickar du dem till vårt kontaktcenter Kontakt Linköping, som svarar på dina frågor direkt eller hänvisar dig till rätt person.

Kontakt Linköping

Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)

Senast uppdaterad den 1 mars 2024